Connect with us

La zi

Rusia consideră prezența navelor NATO în Marea Neagră drept o amenințare:„Suntem atenți la România și Bulgaria”

Published

on

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat joi că Rusia va percepe drept o amenințare orice planuri ale NATO de a stabili o prezență permanentă în Marea Neagră cu nave de război.  că Peskov a declarat că Moscova va monitoriza cu atenție Bulgaria și România și va lua măsurile necesare pentru a-și proteja securitatea, relatează reuters.com.

„Prezenţa concentrată a navelor NATO – suntem atenţi la Bulgaria şi România, state riverane care sunt membre ale alianţei (NATO) – desigur, reprezintă, în special în actuala situaţie, o ameninţare suplimentară la adresa Rusiei. Cu siguranță, Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a-şi asigura securitatea”, a declarat Peskov, potrivit sursei menționate anterior.

Într-o declarație separată joi, Kremlinul a comentat că promisiunile făcute de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre crearea unei „adevărate Uniuni Europene a Apărării” reflectă direcția spre militarizare și potențiale confruntări în Europa.

Advertisement

„Vom propune o serie de proiecte de apărare de interes comun european, începând cu un scut aerian european şi cu apărarea cibernetică”, a declarat Ursula von der Leyen.

Recent, Zelenski a subliniat importanța ca Marina Rusă să nu domine Marea Neagră și a dezvoltat o strategie în acest sens. Obiectivele principale ale acestei strategii includ consolidarea forțelor navale ale Ucrainei și asigurarea unei prezențe continue a forțelor NATO în Marea Neagră.

România a propus în 2016, crearea unei flote NATO în Marea Neagră

Simțind amenințarea, România a încercat să inițieze formarea unei flote NATO în Marea Neagră. După 2014, politicienii români, liderii militari, experții și jurnaliștii au atras frecvent atenția asupra riscurilor din regiune, în ciuda faptului că Alianța se concentra mai mult pe Marea Baltică.

Advertisement

În 2016, România a încercat să înființeze o flotă NATO în Marea Neagră împreună cu Bulgaria și Turcia, dar cele două state riverane s-au retras din proiect sub presiunea Moscovei.

La acea vreme, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că atât el, cât și președintele Rosen Plevneliev se opun propunerii României de a forma o flotă comună în Marea Neagră pentru a contracara influența Rusiei.

În iunie 2016, președintele Klaus Iohannis a clarificat declarațiile, menționând că inițiativa navală în Marea Neagră se referă la exerciții și antrenamente comune, subliniind că NATO nu poate și nu intenționează să mențină o flotă permanentă în Marea Neagră.

Formarea unei flote ar fi însemnat o prezență a NATO în regiune, însă, conform Tratatului de la Montreux, în caz de război, accesul în Marea Neagră este controlat de Turcia prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, scrie defenseromania.ro.

Advertisement