Nasul sau urechile înfundate, durerile în gât, de cap sau de sinusuri sunt considerate simptome relativ normale și sunt tratate adesea superficial, fără a cere ajutorul unui medic specialist. În multe dintre cazuri, din păcate, aceste semne indică mai mult decât o simplă răceală și pot fi cauzate de infecții sau inflamații la nivelul organelor de simț care, neidentificate la timp, pot duce la complicații severe. Pentru a evita astfel de situații nedorite, vizitează o clinica ORL de specialitate măcar o dată pe an.
ORL este abrevierea utilizată în comunicarea largă pentru otorinolaringologie, ramură a medicinei care se ocupă cu studierea, diagnosticarea, tratarea și prevenirea afecțiunilor de la nivelul organelor de simț. La o analiză detaliată a numelui acesteia, vom putea observa că este vorba de specializarea care vizează urechile, nasul și laringele, ca principale organe de studiu. Drept urmare, o vizită într-un cabinet de otorinolaringologie se recomandă ori de câte ori te confrunți cu disconfort sau alte probleme la nivelul unuia dintre acestea.
La fel ca orice alte verificări de natură medicală, și examenele ORL trebuie efectuate cu regularitate pentru a putea depista eventuale modificări de structură sau apariția unor grade de risc care favorizează dezvoltarea unor afecțiuni specifice. Multe dintre aceste probleme pot fi asimptomatice în stadiul incipient, motiv pentru care este necesar să apelezi la ajutor de specialitate pentru a te asigura că întreg aparatul otorinolaringian funcționează în parametri optimi.
Deși vizitele de rutină la medic pot ține problemele severe la distanță, există situații în care infecțiile sau inflamațiile pot apărea brusc, declanșând o serie de simptome specifice. Este nevoie să te prezinți cât mai repede la medicul ORL dacă observi oricare dintre simptomele:
● durere în gât sau la înghițire;
● dificultăți de respirație sau respirație zgomotoasă;
● modificări ale vocii sau dificultăți de vorbire;
● tumefacții apărute în zona cervicală;
● dureri de ureche;
● secretii auriculare;
● modificări de auz (hipoacuzie) – senzația de scadere a auzului;
● senzație de presiune în ureche;
● timus;
● vertij;
● rinoree;
● modificări ale mirosului;
● presiune facială;
● obstucții nazale;
● strănut frecvent etc.
Bolile din categoria ORL sunt cel mai des asociate copiilor, fiind vorba de otită, amigdalită sau rinită, însă nu sunt excluse și în cazul adulților care se pot confrunta cu forme mai severe care necesită tratament complex. De asemenea, sinuzita, faringita și laringita, sunt alte afecțiuni des întâlnite care însă, din cauza netratării corespunzătoare, avansează în forme acute care conduc la multe complicații, precum pierderea parțială sau completă a auzului sau mirosului, ori inflamații la nivelul componentelor de la nivelul nasului și al urechii, precum și infecții respiratorii sau alte afecțiuni la nivelul organelor de simț care pot necesita spitalizare pentru o tratare optimă.
Fă o vizită la un medic ORL la Eminescu 100
Fără să mai pierzi timpul, să stai pe liste de așteptare fără sfârșit sau la cozi la cabinet, îți poți face o programare exclusiv online la medici ORL de specialitate, chiar în inima Bucureștiului. Clinica Eminescu 100 te așteaptă cu aparatură de ultimă generație, o echipă de medici cu vastă experiență și metode inovative de diagnosticare și tratare pentru a avea parte de cele mai bune servicii ORL. Tot ce trebuie să faci în vederea unei programări este să completezi formularul de pe site cu datele solicitate și să aștepți confirmarea locului la ora și data stabilite printr-un apel telefonic.
Sănătatea ta este pe mâini bune atunci când alegi serviciile Eminescu 100!