Connect with us

Publicitate

Otorinolaringologia – ramura medicinei căreia trebuie să începi să îi acorzi mai multă atenție în 2024

Published

on

Nasul sau urechile înfundate, durerile în gât, de cap sau de sinusuri sunt considerate simptome relativ normale și sunt tratate adesea superficial, fără a cere ajutorul unui medic specialist. În multe dintre cazuri, din păcate, aceste semne indică mai mult decât o simplă răceală și pot fi cauzate de infecții sau inflamații la nivelul organelor de simț care, neidentificate la timp, pot duce la complicații severe. Pentru a evita astfel de situații nedorite, vizitează o clinica ORL de specialitate măcar o dată pe an.

ORL este abrevierea utilizată în comunicarea largă pentru otorinolaringologie, ramură a medicinei care se ocupă cu studierea, diagnosticarea, tratarea și prevenirea afecțiunilor de la nivelul organelor de simț. La o analiză detaliată a numelui acesteia, vom putea observa că este vorba de specializarea care vizează urechile, nasul și laringele, ca principale organe de studiu. Drept urmare, o vizită într-un cabinet de otorinolaringologie se recomandă ori de câte ori te confrunți cu disconfort sau alte probleme la nivelul unuia dintre acestea.

La fel ca orice alte verificări de natură medicală, și examenele ORL trebuie efectuate cu regularitate pentru a putea depista eventuale modificări de structură sau apariția unor grade de risc care favorizează dezvoltarea unor afecțiuni specifice. Multe dintre aceste probleme pot fi asimptomatice în stadiul incipient, motiv pentru care este necesar să apelezi la ajutor de specialitate pentru a te asigura că întreg aparatul otorinolaringian funcționează în parametri optimi.

Deși vizitele de rutină la medic pot ține problemele severe la distanță, există situații în care infecțiile sau inflamațiile pot apărea brusc, declanșând o serie de simptome specifice. Este nevoie să te prezinți cât mai repede la medicul ORL dacă observi oricare dintre simptomele:

 

Advertisement
durere în gât sau la înghițire;
dificultăți de respirație sau respirație zgomotoasă;
modificări ale vocii sau dificultăți de vorbire;
tumefacții apărute în zona cervicală;
dureri de ureche;
secretii auriculare;
modificări de auz (hipoacuzie) – senzația de scadere a auzului;
senzație de presiune în ureche;
timus;
vertij;
rinoree;
modificări ale mirosului;
presiune facială;
obstucții nazale;
strănut frecvent etc.

Bolile din categoria ORL sunt cel mai des asociate copiilor, fiind vorba de otită, amigdalită sau rinită, însă nu sunt excluse și în cazul adulților care se pot confrunta cu forme mai severe care necesită tratament complex. De asemenea, sinuzita, faringita și laringita, sunt alte afecțiuni des întâlnite care însă, din cauza netratării corespunzătoare, avansează în forme acute care conduc la multe complicații, precum pierderea parțială sau completă a auzului sau mirosului, ori inflamații la nivelul componentelor de la nivelul nasului și al urechii, precum și infecții respiratorii sau alte afecțiuni la nivelul organelor de simț care pot necesita spitalizare pentru o tratare optimă.

Fă o vizită la un medic ORL la Eminescu 100

Fără să mai pierzi timpul, să stai pe liste de așteptare fără sfârșit sau la cozi la cabinet, îți poți face o programare exclusiv online la medici ORL de specialitate, chiar în inima Bucureștiului. Clinica Eminescu 100 te așteaptă cu aparatură de ultimă generație, o echipă de medici cu vastă experiență și metode inovative de diagnosticare și tratare pentru a avea parte de cele mai bune servicii ORL. Tot ce trebuie să faci în vederea unei programări este să completezi formularul de pe site cu datele solicitate și să aștepți confirmarea locului la ora și data stabilite printr-un apel telefonic.

 

Sănătatea ta este pe mâini bune atunci când alegi serviciile Eminescu 100!

Advertisement
Advertisement

Publicitate

Ce culori de pantofi de damă vor fi la modă în 2024?

Published

on

Ritmul în care se schimbă lumea modei este unul alert, iar unul dintre subiectele de interes pentru fashioniste a fost dintotdeauna – și este în continuare, bineînțeles – este reprezentat de culorile de pantofi la modă. Care sunt tendințele în modă în 2024 din acest punct de vedere vei descoperi din acest articol.

Culori îndrăznețe, neconvenționale vor ocupa centrul scenei

2024 aduce cu sine o paletă vibrantă, culori pline de energie în picioarele tale. Centrul scenei este ocupat de culorile îndrăznețe, neconvenționale. Nuanțele metalice, cum ar fi argintiul sau auriul, au rămas populare și se anunță a fi astfel și în acest sezon, la fel ca nuanțele pastelate și culorile deschise cum ar fi roz pal sau galben piersiciu. Acestea vor aduce prospețime și romantism oricărei ținute, iar pantofii în nuanțe puternice de albastru, de verde sau portocaliu vor atrage atenția și vor adăuga un plus de personalitate oricărui stil. 

Argintiu și auriu, clasicele care nu se demodează niciodată 

Și în 2024 modelele de pantofi argintii continuă să fie o alegere populară când vine vorba de pantofii pentru femei, aceștia fiind preferați mai ales pentru aerul sofisticat și pentru eleganța pe care o oferă oricărei ținute. 

Auriul este, de asemenea, o culoare care emană lux și eleganță, iar în 2024 este nuanța preferată pentru a da strălucire și glamour fiecărei ținute. 

Culori calde și prietenoase pentru ținutele tale 

Pantofii în nuanțe pastelate, așa cum sunt rozul deschis sau galbenul piersică, vor aduce prospețime și o notă romantică oricărei ținute. Sunt culori delicate, care pot fi combinate cu nuanțe neutre și care vor oferi un aspect feminin și elegant ținutelor. 

Culori calde și prietenoase, acestea vor aduce un aer vesel, estival oricărei ținute. 

Advertisement

Culori vibrante și energice pentru pantofii din acest an 

2024 este și anul culorilor vibrante și energice, al culorilor care vor atrage atenția. O pereche de pantofi de culoare albastru eclectic, o pereche de pantofi rosii sau verde smarald, dar și modelele de pantofi portocaliu aprins vor oferi o notă îndrăzneață și energică ținutelor tale. În același timp, sunt culori care vor oferi personalitate oricărei ținute, culori care oferi un aer sofisticat, care se vor potrivi perfect unui stil de viață excentric. 

Cum să integrezi pantofii în aceste culori în ținutele tale 

Dacă dorești să fii la modă și să îți actualizezi garderoba pentru ca aceasta să se alinieze tendințelor din 2024, alege pantofii potriviți. Nu numai culoarea contează, ci și alinierea acestora la stilul și personalitatea care te definește. Nu alege o culoare doar pentru că este la modă, ci alege-o pentru că îți place, pentru că te reprezintă. 

Poți crea ținute interesante și unice combinând culori la modă cu variante de culori clasice. De exemplu, cu o pereche de pantofi argintii poți purta o rochie neagră la fel de bine cum cu o pereche de pantofi portocalii vei putea purta o fustă sau rochie albastră. 

Nu uita să experimentezi: tendințele modei sunt în continuă schimbare, iar moda este întotdeauna despre exprimarea personalității și despre a fi creativă. Nu te teme să experimentezi și să încerci culorile sau combinațiile neobișnuite, care te pot face unică. 

În același timp, fii consecventă. Atunci când alegi o culoare, încearcă să o integrezi în restul ținutei făcând alegerile perfecte. Poți adăuga accesorii sau haine de aceeași culoare și vei crea un efect coerent, stilat, dar poți crea și contraste deosebite pentru a atrage atenția și pentru a fi întru totul deosebită. 

Advertisement
Continue Reading

Publicitate

Vrei să încerci preparate cu origini în Roma Antică? Pinsa & Teglia Romana, în acest weekend, la TEXAS Bar-B-Q

Published

on

Cu o pasiune aprinsă pentru arta preparării pizzei, venit tocmai din Focșani, Iulian ne aduce o explozie de arome italienești la Călărași în acest weekend, la TEXAS Bar-B-Q. Deși nu au fost niciodată specializați în pizza, cei de la TEXAS Bar-B-Q au văzut această oportunitate ca pe un nou început, îmbrățișând cu entuziasm provocarea de a aduce ceva inedit în orașul nostru.

Iulian, cu pasiunea sa contagioasă pentru pizza și originile sale din Focșani, a venit cu o propunere incitantă: Pinsa & Teglia Romana. Aceste sortimente, cu origini adânc înrădăcinate în cultura culinară a Romei Antice, promit să aducă o experiență cu adevărat unică. Cu forme rotunde sau dreptunghiulare și cu un blat crocant și savuros, Pinsa este un adevărat deliciu pentru papilele gustative.

„N-am fost niciodată specializați și nici n-am emis pretenții de specialiști în pizza. Fiind un restaurant cu specific Texan, ne-am axat pe produsele emblematice! Până când… în echipa noastră au apărut oameni pasionați cu experiență în Italia și cu dorința de a îmbunătăți procesul! Așadar, ne putem lăuda cu faptul că am finalizat 3 MasterClass-uri susținute de partenerul nostru „Golden Provider”, din care am asimilat cunoștințe și tehnici în prepararea aluatului de pizza. Așadar, lucrurile au luat o traiectorie de îmbunătățire a procesului! Și pentru că viața nu ne scoate întâmplător oamenii în cale, la aceste întâlniri l-am cunoscut pe IULIAN, un tânăr din Focșani pasionat până în măduva oaselor de tot ce înseamnă pizza. El mi-a spus doar atât: “Te provoc să aduci ceva nou în orașul tău! Ceva ce nu găsești decât în câteva orașe din România.
Despre ce este vorba? Pinsa & Teglia Romana. Așa se numește blatul special cu origini în Roma Antică. Rotund sau dreptunghiular, dar mai ales crocant, Pinsa este un produs inedit cu caracteristici unice. Și acum surpriza! Pentru că în fiecare weekend încercăm să vă surprindem cu câte ceva nou, IULIAN va fi prezent sâmbătă și duminică în locația noastră. Ce ziceți? Îi facem galerie?”
#ad

Continue Reading

Publicitate

(P) SPCTA-FL Călărași prezintă ofertele de închiriere pentru facilitățile sportive din Călărași

Published

on

Serviciul Public Centrale Termice și Administrare Fond Locativ (SPCTAFL CĂLĂRAȘI) anunță disponibilitatea pentru închirierea diferitelor facilități sportive din oraș. Iată detaliile tarifelor și modalităților de acces.

Terenul Minifotbal – Stadionul Municipal

 • Locație: B-dul Republicii, nr. 2 C, jud. Călărași
 • Tarif: 97 lei/ora (fără TVA) sau 115,43 lei cu TVA
 • Programare și contract la sediul SPCTAFL Călărași, strada 1 Decembrie 1918, Bl. A24, parter.

Sala Polivalentă

 1. Cluburi de copii:
  • Antrenamente: 156 lei/ora (TVA inclus)
  • Competiții: 200 lei/ora (TVA inclus)
 2. Persoane fizice:
  • Antrenamente: 385 lei/ora (fără TVA) sau 458,15 lei cu TVA
  • Competiții: 430 lei/ora (fără TVA) sau 511,70 lei cu TVA
 • Programare și contract la sediul SPCTAFL Călărași, strada 1 Decembrie 1918, Bl. A24, parter.

Bazin Inot Didactic

 • Abonamente:
  • Copii: 100 lei
  • Adulți: 200 lei
  • Pensionari (cu cupon de pensie): 100 lei
  • Persoane cu dizabilități: 100 lei
  • Studenți (cu legitimație sau carnet student): 100 lei
 • Cont IBAN: RO06TREZ20121300250XXXXX

Terenurile din Parcul de pe Strada Victoriei

 1. Terenul de Sport nr. 1 (Tenis de Câmp):
  • Tarif: 25 lei/ora (fără TVA) sau 29,75 lei cu TVA
 2. Terenul de Sport nr. 2 (Tenis de Picior):
  • Tarif: 25 lei/ora (fără TVA) sau 29,75 lei cu TVA
 3. Terenul nr. 3 (Baschet, Handbal, Fotbal):
  • Gratuit pentru cetățeni
 • Cont IBAN: RO06TREZ20121300250XXXXX

Informare și Modificări

Eventualele modificări de tarife/oră și program vor fi comunicate cetățenilor prin mass media și afișate la sediul SPCTAFL Călărași.

Pentru orice detalii suplimentare, vă rugăm să contactați conducerea SPCTAFL.

Continue Reading

Cele mai vizualizate