Connect with us

Știri

Călărași: Muncitor grav rănit într-un accident de muncă pe șantierul străzii București. Acuzații de mușamalizare a cazului

Published

on

Accident de muncă pe șantierul străzii București din Călărași: Muncitor grav rănit și acuzații de mușamalizare a cazului.

Incidentul a avut loc în timpul manipulării unui utilaj, iar muncitorul se află în spital de mai multe zile.

Un grav accident de muncă a avut loc pe șantierul companiei DIMAR din municipiul Călărași la data de 13 decembrie. Totul s-a întâmplat în jurul orei 15:00, în timpul procesului de reabilitare și modernizare a străzii București și Prelungirii București. Muncitorul, Stere Viorel, în vârstă de aproape 56 de ani, a fost grav rănit în timp ce încerca să urce cu un compactor pe platforma unui trailer, sub supravegherea superiorilor, a declarat acesta.

Mai multe înregistrări video de pe camerele de supraveghere, puse la dispoziție de către bărbatul accidentat, îi surprind pe reprezentanții firmei DIMAR la domiciliul salariatului accidentat, în timp ce discută cu aceștia despre accidentul de muncă.

Advertisement

https://youtu.be/eyN9lMubQSA

Muncitorul fiind grabit de șofer și folosind o rampă improvizată, fară a respecta minimul de protecție pentru manipularea utilajelor, cilindrul compactor a alunecat din cauza apei de pe trailer și a căzut de pe platformă, iar muncitorului i-a fost strivit piciorul sub greutatea utilajului manipulat greșit.

La fața locului, un echipaj SMURD a intervenit de urgență, iar victima a fost preluată și transportată la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Călărași. După primirea îngrijirilor medicale, Sterea Viorel a ales să plece acasă, însă din cauza durerilor insuportabile, muncitorul s-a întors la spital câteva zile mai târziu și a fost internat în cele din urmă.

Surse din spital indică faptul că șeful de șantier, ing. Gheorghe Cibotari, l-a vizitat pe muncitorul accidentat în salonul său, moment în care i-ar fi prezentat mai multe pentru protecția muncii (SSM) pe care l-a pus să le semneze. Conform informațiilor primite, Sterea Viorel ar fi fost presat să semneze aceste documente care i-ar “acoperi” pe superiorii acestuia pentru accidentul de muncă produs.

Am vrut să urc un cilindru, eu lucrez pe un cilindru compactor pentru asfalt, mă-nțelegeți? Șoferul, grăbit, haide… …haide…haide… că trebuie să ajung la București, eu să-l sui pe trailer. El fiind ud pe tamburi, a alunecat de pe placa pe care urcam, am căzut cu el de pe trailer și mi-a zdrobit piciorul drept. Acum sunt în spital– precizează Sterea Viorel, muncitorul accidentat pe șantier.

Advertisement

Întrebat dacă autoritățile au fost sesizate, muncitorul afirmă că la fața locului a sosit poliția pentru a verifica situația, iar accidentul de muncă a fost raportat și către ITM Călărași. În legătură cu superiorii săi, Stere Viorel înțelege că, după ce ing. Gheorghe Cibotari ar fi venit la domiciliul său pentru a semna mai multe documente referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, ar putea exista o posibilitate prin care se încearcă mușamalizarea cazului, fără ca cineva să fie tras la răspundere pentru cele întâmplate.

https://youtu.be/4Ta91sQzqts

Contactat de CălărașiPRESS pentru a oferi explicații, ing. Gheorghe Cibotari a recunoscut că a fost în vizită la muncitorul accidentat, dar a negat acuzațiile că l-ar fi determinat pe acesta să semneze documente SSM retroactiv.

  • -Bună ziua! Domnul ing. Gheorghe?
  • ing. Gheorghe: Da! Bună ziua! 
  • -Ați avut un accident de muncă cu un muncitor de 55 de ani pe șantierul unde se efectuează lucrări de reabilitare pe str. București, în zona Primăriei Călărași, pe 13 decembrie?
  • -Da.
  • -Înțeleg că muncitorul a fost rănit și transportat la spital. Avea echipamentul de protecție..
  • ing. Gheorghe: Da…
  • – Care sunt proceduri în astfel de cazuri, ce ați făcut pentru acest muncitor? Înțeleg că bărbatul respectiv trebuia să aibă SSM-ul făcut..
  • ing. Gheorghe: Păi, le avea…
  • -Așa…
  • ing. Gheorghe: Avea semnată fișa și avea toate formalitățile necesare pentru a-și îndeplini sarcinile.
  • – El când a ajuns la spital, aici în Călărași, a fost pus să semneze protecția muncii..
  • ing. Gheorghe: Nu este adevărat… Astea le-a avut semnate dinainte, cand a venit cel responsabil pentru SSM, nu a semnat nimic la spital.
  • – Pai bărbatul a spus că la spital s-a prezentat un băiat de la DIMAR care l-a pus să semneze documentele SSM.
  • ing. Gheorghe: Nu.. le avea semnate dinainte. Eu am fost la spital de câteva ori, dar nu a semnat nimic la spital. Noi am fost la spital și… am vorbit cu domnul care-i starea de sănătate, dar nu a semnat nimic la spital.
  • Pai angajatul așa spune. Înțeleg că lucrează de cam o lună de zile acolo (n.n. DIMAR).
  • ing. Gheorghe: De o lună de zile, dar nu a semnat nimic la spital.

Cu toate acestea, Sterea Viorel susține că există o încercare de mușamalizare a situației, fără tragerea la răspundere a cuiva pentru neglijența care a dus la accidentul de muncă.

“Au venit la mine acasă, iar ceea ce vă spun, vă spun cinstit și nu-mi convine, au venit să semnez alea de la protecția muncii. Bine, într-adevăr, semnasem cu o săptămână în urmă ca să întâmple accidentul, venise un băiat tinerel de la București, m-a pus să semnez și pentru decembrie și pentru ianuarie. După ce s-a întâmplat accidentul, au venit și acasă la mine și m-au pus să semnez fișele pentru protecția muncii” – a mai precizat muncitorul accidentat. 

Polițiștii din Călărași au demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele care au dus la producerea accidentului de muncă și vor verifica dacă există încălcări ale regulamentelor de protecție a muncii pe șantierul companiei DIMAR. 

Advertisement

Contactat pentru a oferi o declarație, inspectorul șef al ITM Călărași, Dumitru Nicolae, precizează că acest caz a fost comunicat către ITM Călărași la momentul respectiv. Cu toate acestea, ITM Călărași nu are atribuții pentru a verifica aspectele sesizate privind legalitatea documentelor realizate de societate în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

Advertisement

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Advertisement

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Advertisement

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ecoaqua Călărași: Costuri și tehnici de captare a apei brute din Dunăre. Ce se întâmplă cu apa înainte de a ajunge la stația de tratare

Published

on

By

Ecoaqua S.A. Călărași este responsabilă pentru captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea și distribuția apei potabile, precum și pentru colectarea, transportul și epurarea apelor uzate. În rândurile de mai jos vă vom prezenta modul în care furnizorul captează și pretratează apa brută, primii pași dintr-un proces minuțios.

Apa se captează din Dunăre, la aproximativ 200 de metri de stația de pompare. Acest proces se desfășoară prin două metode principale: utilizarea criburilor și a stației plutitoare.

Criburile sunt construcții din lemn sau metal, amplasate în albia râului pentru a proteja sorbul pompei. La stația de pompare a Ecoaqua SA există două criburi situate la aproximativ 25 de metri de mal, în albia fluviului. Apa este colectată din aceste criburi cu ajutorul stației de pompare, care dispune de trei pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500 m³/h.

Stația plutitoare este utilizată atunci când cota Dunării scade sub 100. Această stație este echipată cu două pompe separate, fiecare cu un debit de 1500 m³/h. Pompele sunt controlate prin convertizoare de frecvență, iar sistemul SCADA (Sistem de Control și Achiziții de Date) asigură un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin, apa este pompată către stația de tratare pentru a fi supusă tratamentului final.

Advertisement

Apa captată prin criburi sau stația plutitoare este transportată prin conducte separate. De la criburi, apa ajunge la stația de pompare prin două cămine de criburi cu vane motorizate. De la stația plutitoare, apa este transportată într-un cămin de subtraversare. În ambele cazuri, apa ajunge în camera de distribuție, unde sunt monitorizate calitatea apei (debit, turbiditate, pH, temperatură, conductivitate) prin sistemul SCADA.

Cum se realizează pretratarea apei din Dunăre

Înainte de intrarea în camera de distribuție, apa este tratată cu clor și PAX prin patru puncte de injecție. În funcție de metoda de captare, fie prin criburi, fie prin stația plutitoare, se adaugă clor și cărbune activ în conducte, iar apa este direcționată printr-o singură conductă în camera de distribuție.

Din camera de distribuție, apa este injectată cu cetta clear și transportată gravitațional către două decantoare. Apa decantată este colectată într-un bazin cu capacitatea de 5000 m³. De aici, patru pompe (trei de 900 m³ și una de 2000 m³) transportă apa prin două conducte pe un traseu de 6 km către stația de tratare, unde va fi supusă tratamentului final.

Ecoaqua S.A. achită către Administrația Națională Apele Române o taxă de 92,70 lei fără TVA pentru fiecare mie de metri cubi de apă brută captată din Dunăre. Pentru localități, costul este de 106,64 lei fără TVA pentru aceeași cantitate. În medie, compania captează 800 m³ de apă brută pe oră pentru Călărași, ceea ce se traduce într-un cost zilnic de 1656 lei fără TVA.

Ecoaqua S.A. Călărași gestionează cu eficiență și responsabilitate procesul de captare și pretratare a apei brute. Prin metode avansate și un sistem de control riguros, compania asigură furnizarea unei ape de calitate superioară, protejând în același timp resursele naturale și respectând normele de mediu.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate