Connect with us

Cultură

VIDEO. Hora Mare revine la Călărași! Festivalul internațional de folclor vine cu noi surprize după trei ani de pauză

Published

on

Georgiana Teodorescu, managera Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, detaliază cele mai importante aspecte despre evenimentul internațional Hora Mare, organizat la Călărași în perioada 12 august – 16 august 2023.

Managera menționează că urmează să aibă loc Festivalul Internațional de Folclor Hora Mare, ajuns acum la ediția 28. După o pauză de câțiva ani, din cauza pandemiei, festivalul nu a mai putut fi organizat în 2019 și nici în anul anterior, din cauza complexității și a timpului necesar pentru pregătiri. Totuși, în prezent se bucură că reușesc să-l organizeze și primesc cu bucurie solicitările și întrebările publicului călărășean, care a arătat mereu dragoste și interes pentru acest festival.

Georgiana Teodorescu subliniază că Hora Mare este un eveniment foarte important, fiind cel mai mare proiect al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași. Festivalul este înregistrat ca marcă la OSIM și este membru în CIOFF, Consiliul Internațional al Organizării Festivalurilor Folclorice, ceea ce le conferă recunoaștere la nivel internațional.

“Este probabil cel mai mare proiect al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași. Spun asta deoarece acest festival este și înregistrat OSIM, marcă înregistrată OSIM, este și membru în CIOFF,  Consiliu Internațional al Organizării Festivalurilor Folclorice. Suntem recunoscuți la nivel internațional cu acest festival, ne mândrim cu acest lucru și ne dorim să-l ducem mai departe.”

Advertisement

Evenimentul din acest an se va desfășura pe stadionul Ion Comșa, în perioada 12-16 august, cu participarea a cinci țări străine invitate – Mexic, Iraq, Georgia, Ucraina și Turcia, alături de ansambluri din România.

Programul de pe scenă va începe în fiecare seară la ora 19, cu deschiderea oficială pe 12 august prin Parada Costumelor Populare. Pe parcursul marșului, vor avea loc dansuri demonstrative ale grupurilor în mai multe puncte strategice din oraș. Pe parcursul celorlalte seri, festivalul va găzdui artiști invitați precum Ovidiu Homorodean și formația Rapsodia din Arad, Giorgiana Lobonz și Taraful, Surorile Osoianu, ansamblul Bărăganul, ansamblul Ghiocelul, precum și alți invitați speciali. Ultima seară va fi marcată de prezența tuturor ansamblurilor invitate și de formația Lupii lui Calancea.

“Programul la scenă va fi în fiecare seară începând cu ora 19.  Deschidem acest festival în data de 12 cu Parada Costumelor Populare. La ora 18 pornim de la Orizont și ne îndreptăm către stadion, către scenă. Vă invităm să ne fiți alături pentru a vedea dansurile demonstrative ale grupurilor. Traseul va fi Orizont, ne vom opri undeva la Mihai Eminescu, unde vom face un dans demonstrativ. După care, Liceul Agricol. Mergem către Școala 5.  Acolo ni s-a recomandat să nu întrerupem circulația pentru acest eveniment. Mergem pe Bulevardul Republicii, după aceea spre stadion.”

Managera Georgiana Teodorescu detaliază și bugetul evenimentului, precizând că cea mai mare parte din cheltuieli este alocată cazării, scenei și artiștilor, care însumează aproximativ 70% din totalul bugetului festivalului. În plus, festivalul va fi transmis în direct prin livestream pe 50 de pagini de socializare și pe canalele proprii de promovare.

Georgiana Teodorescu încheie menționând că se bucură să poată organiza Hora Mare și să continue tradiția acestui eveniment de prestigiu, dorindu-și ca festivalul să fie un succes și să ofere publicului experiențe culturale de neuitat.

Advertisement

“Banii sunt repartizați în felul următor.  232.000 de lei cazarea. Livestream, pentru că toate cele 5 zile vor fi difuzate în direct pe 50 de pagini de socializare și pe toate paginile noastre, 33.000 de lei. Scena, 224.000 de lei. Artiștii, 270.000. Toaletele, 21.000. Costurile cu promovarea, 16.000. Materiale de promovare, prezentatori, translatori și motorină și așa mai departe. Cele mai mari cheltuieli sunt pe cazare, pe scenă și pe artiști. Acolo sunt cele mai mari cheltuieli, undeva 70% din bugetul festivalului, acolo se duc. Noi trebuie să asigurăm cazarea și 3 mese pe zi la toate ansamblurile pe care le invităm.  Este o condiție CIOFF , este un regulament internațional pe care și noi trebuie să-l respectăm.” – a precizat Georgiana Teodorescu, managera CJCC Călărași.” a mai precizat managera G. Teodorescu în cadrul conferinței de presă de joi, 3 august 2023.

Cultură

Expoziția “Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană” ajunge la Călărași. Unde are loc evenimentul

Published

on

Muzeul Național Brukenthal prezintă la Muzeul Municipal Călărași cu sprijinul Marii Loje Naționale din României, expoziția ,,Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană”. Expoziția curatoriată de dr. Raluca Maria Frîncu și Alexandru Constantin Chituță va prezenta peste 60 de obiecte masonice de patrimoniu, din secolele XVIII și XIX, grăitoare pentru existența activității Lojei Sf. Andrei la trei frunze de nufăr din Sibiu. Interesul pentru istoria lojei masonice sibiene St. Andreas zu den drei Seeblättern/Sf. Andrei la cele trei frunze de nufăr a fost manifestat de-a lungul timpului de numeroși istorici și cercetători. Loja sibiană a fost activă în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, bazele acesteia au fost puse de nouă studenți sași care au fost membri ai lojelor masonice din centrele în care și-au desăvârșit studiile, mai precis Dresda, Erlagen, Jena și Tubingen. Revenind la Sibiu aceștia au înființat, în anul 1767, Loja Sf. Andrei la trei frunze de nufăr, al cărei scop principal era propagarea „iluminismului”.
Activitatea lojei de la Sibiu se suprapune cu cea a activităților francmasonice din Imperiul Habsburgic. În perioada 1749-1790 în lojele francmasonice din Transilvania, inclusiv lojele afiliate, au pătruns aproape 350 de membri – lucru care, dată fiind poziția marginală și structura populației din Transilvania, dobândește o importanță deosebită. Activitatea lojei s-a concentrat în domeniul cultural ducând o activitate intensă în domeniul publicistic și literar, prin susținerea cercetărilor în vederea apariției unor lucrări legate de geografia și istoria Transilvaniei. Sub îndrumarea membrilor lojei s-au constituit prima colecție de minerale, cercul de lectură și s-au pus bazele unei biblioteci științifice.
Vă așteptăm sâmbătă, 11 mai, la ora 10.00, să participați la deschiderea expoziției.

Continue Reading

Cultură

Festivalul “Flori de Mai” se apropie. 54 de concurenți din toată țara vor urca pe scenă. Eduard Cracană și Dominique Simionescu, câștigătorii ediției anterioare, prezenți la festival

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Festivalul – Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești „Flori de Mai”, organizat de Centrul Județean de Cultură și Creație în parteneriat cu Consiliul Județean Călărași, își deschide larg porțile către o nouă ediție și anul acesta. Între 23 și 26 mai 2024, acest eveniment promite creativitate și emoție pentru iubitorii muzicii din întreaga țară.

Preselecțiile s-au desfășurat intens în perioada 1-7 aprilie. Cu un număr impresionant de 122 de concurenți din toate colțurile țării înscriși, competiția a fost aprigă și plină de momente memorabile. Din acest impresionant număr, doar 37 de concurenți au reușit să treacă de etapa preselecției.

Flori de Mai 2024

Flori de Mai 2024

Rezultatele preselecției au evidențiat diversitatea și entuziasmul prezent în rândul celor 37 de concurenți calificați. În detaliu, secțiunile și categoriile de vârstă au adus în fața juriului următoarele cifre impresionante:

  • Secțiunea “Floricele de Mai” – categoria de vârstă 7-9 ani: 11 concurenți au fost selectați, pregătiți să încânte publicul cu voci și interpretări pline de bucurie.
  • Secțiunea “Floricele de Mai” – categoria de vârstă 10-12 ani: 12 concurenți vor încânta audiența cu talentul și energia lor debordantă, aducând în scenă frumusețea și curajul interpretării la o vârstă fragedă.
  • Secțiunea “Floricele de Mai” – categoria de vârstă 13-15 ani: Cu 14 concurenți calificați, această categorie promite să fie o adevărată explozie de creativitate și maturitate artistică, punând în evidență talentul adolescentin în plină ascensiune.
  • Secțiunea “Flori de Mai” – Categoria de vârstă 16-25 ani: Un total de 17 concurenți au fost selecționați pentru a concura în această secțiune, prezentând un spectru vast de stiluri muzicale și interpretări îndrăznețe, pregătiți să încânte și să impresioneze cu fiecare notă.
Dominic Simionescu, câștigătoarea trofeului din anul precedent, care va încânta auditoriul în seara de 26 mai, în cadrul evenimentului "Flori de Mai".

Dominique Simionescu, câștigătoarea trofeului din anul precedent, care va încânta auditoriul în seara de 26 mai, în cadrul evenimentului “Flori de Mai”.

Invitații în recitalul de anul acesta vor fi și câștigătorii trofeelor de anul trecut – Eduard Cranacă va veni pe 24 mai (Floricele de Mai) și Dominic Simionescu pe 26 mai (Flori de Mai).

Eduard Cranacă va veni pe 24 mai (Floricele de Mai)

Eduard Cranacă va veni pe 24 mai (Floricele de Mai)

Secțiunea ”Floricele de Mai” – categoria de vârstă 7 – 9 ani

Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Ciobanu Ilinca Măriuca Lipănești, Prahova 9 DA
2. Luca Sofia Maria Bârlad, Jud Vaslui 8 DA
3. Mănescu Anelisse Constanța 9 DA
4. Munteanu Maya Teodora Bârlad, Vaslui 9 DA
5. Mureșan Lucas Daniel Comuna Florești, Cluj 8 DA
6. Nițoi Sofia Maria Pietrăria, Iași 8 DA
7. Radu Elena Daniela Vadu Roșca, Vrancea 9 DA
8. Roată Delia Ynes Valu lui Traian, Constanța 9 DA
9. Tabac Gabriela Cristina Galați 9 DA
10. Tîrnoveanu Sara Natalia Suceava 9 DA
11. Ungureanu Miruna Ioana Ploiești 9 DA

 

Advertisement

Secțiunea ”Floricele de Mai” – categoria de vârstă 10 – 12 ani

Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Aniculăesei Miruna Maria Roman, Neamț 12 DA
2. Baicu Lucia Maria Comuna Ișalnița, jud. Dolj 12 DA
3. Chirica Luca Ioan Bîrlad, Vaslui 11 DA
4. Gavrilescu Victor Gabriel Roman, Neamț 10 DA
5. Iftime Ștefania Bacău 11 DA
6. Mikloș Maria Sarah Baia Mare, Maramureș 11 DA
7. Neagu Maria Edina Moreni, Dâmbovița 11 DA
8. Nedelcu Adelina Maria Com Prundu, Giurgiu 10 DA
9. Sana Alessia Maria Năvodari, Constantața 12 DA
10. Tcaciuc Beatrice Ecaterina Suceava 12 DA
11. Ungureanu Antonia Ioana Sector 4, Bucuresti 11 DA
12. Varga Fabiana Anastasia Oradea, Bihor 10 DA

 

Secțiunea ”Floricele de Mai” – categoria de vârstă 13 – 15 ani

Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Amzaru Erica Maria Călărași 15 DA
2. Bendre Natalia Alexandra Roșiori, Bihor 14 DA
3. Bosnea Nicoleta Rebeca Craiova 14 DA
4. Ciobanu Ana-Maria Ștefania Tutova, Vaslui 14 DA
5. Damian Cristiana Sofia Sibiu 14 DA
6. Dancă Ana Giulia Bâra, Neamț 13 DA
7. Haidău Giulia Elena Iași 13 DA
8. Ilie Denisa-Maria Călărași 13 DA
9. Lungu Patricia Adriana Tecuci, Galați 14 DA
10. Palfi Erik Craiova 14 DA
11. Popa Alessia Maria Bacău 13 DA
12. Roșca Maria Alexia Tunceni, Gorj 15 DA
13. Stana Delia Maria Petroșani, Hunedoara 15 DA
14. Șerban Aura Maria Constanța 13 DA

 

Secțiunea ”Flori de Mai” – categoria de vârstă 16 – 25 ani

Advertisement
Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Anghelescu Marian Eduard Craiova 16 DA
2. Farcașiu Ioana Ruxandra București 17 DA
3. Ghiduruș Andrada Maria Slobozia 18 DA
4. Giurgiuman Oana Larisa Cluj-Napoca 19 DA
5. Holingher Bryana Andreea Anka Craiova 16 DA
6. Moise Natalia-Elena București 18 DA
7. Onilă Mihai Adrian București 17 DA
8. Onofrei Ana Brăila 23 DA
9. Pantea Cristina Maria Sânmartin 16 DA
10. Pavel Angelina București 16 DA
11. Petrică Daria Elena Călărași 16 DA
12. Racu Delia Andreea Onești 18 DA
13. Rusu Eliza Rianna Pașcani, Iași 18 DA
14. Stănică Gabriela Dariana Râmnicu Vâlcea 16 DA
15. Stoica Eduard Florentin Ploiești, Prahova 17 DA
16. Todireanu Karina-Ioana Botoșani 22 DA
17. Tudorache Cătălina Ionela Călărași 20 DA

Vă anunțăm că în cadrul recitalului de anul acesta ne vor încânta și artiștii premiați cu trofee în ediția precedentă. Printre aceștia se numără Eduard Cranacă, care va susține un moment extraordinar pe data de 24 mai, în cadrul evenimentului “Floricele de Mai”. Talentul său remarcabil și prestația de anul trecut l-a urcat pe tânăr pe culmile succesului.

De asemenea, vom avea onoarea să o avem pe scena noastră pe Dominique Simionescu, câștigătoarea trofeului din anul precedent, care va încânta auditoriul în seara de 26 mai, în cadrul evenimentului “Flori de Mai”.

Continue Reading

Cultură

“AUREL MAILAT – O viață întreagă închinată folclorului”

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Asociația Culturală “Brâulețul Dunării” va organiza un spectacol în cinstea celui ce a fost Aurel Mailat. Evenimentul va vrea loc în comuna Grădiștea.

Vineri, 17 mai, ora 16:00, în cadrul evenimentului va avea loc inaugurarea Căminului Cultural al Comunei Grădiștea, dar și ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative amplasată pe sediul acestuia, care cu acest prilej va purta denumirea de “Aurel Mailat”.

Spectacolul artistic va fi susținut de toate ansamblurile din județul Călărași unde Maestrul a creat coregrafii de excepție, dar și soliști cu care acesta a colaborat de-a lungul timpului.

Advertisement

La eveniment sunt invitați toți foștii colaboratori și cunoscuți ai Maestrului Coregraf Aurel Mailat!

Vă așteptăm cu mare drag!

Continue Reading

Cele mai vizualizate