Connect with us

Știri

Primarul Vasile Aurel, nemulțumit de Vasile Iliuță pentru alocarea a 0 lei comunei Jegălia

Published

on

Primarul comunei Jegălia, Aurel Vasile, își arată indignarea față de situația sumelor alocate de Consiliul Județean Călărași prin repartizarea a 6% din impozitul pe venit estimat pentru a fi încasat la bugetul de stat pentru anul 2021, într-o conferință de presă susținută de Partidul Național Liberal Călărași în data de 16.04.2021, alături de primarii Marian Stanciu și Mihai Ilie. Primarii PNL critică Consiliul Județean și conducerea acestuia pentru incorectitudinea cauzată de culoarea politică.

 

Aurel Vasile: Aș vrea să punctez câteva lucruri. Alocarea de 6% care este făcută din venitul tuturor cetățenilor și din punctul meu de vedere și al președinților din Consiliul Județean (CJ), Filipescu, inclusiv Iliuță, în fiecare an banii au revenit echitabil, așa spune legea. Faptul că domnia sa sau CJ, pentru că consilierii PSD au fost cei care au fost de acord ca această sumă să fie împărțită în felul în care dânșii au considerat că e corect să o împartă, adică la unele primării zero, și la celelalte să dea anumite sume, nu a fost corect. Mi s-ar părea corect să se judece în funcție de numărul de locuitori și, bineînțeles, de nevoile fiecărui primar. S-a considerat că ar fi bine să fie puse aceste sume, pentru că cred că se dorește o învrăjbire a primarilor, ceea ce mie nu mi se pare corect. Aș vrea să-i transmit pe această cale domnului președinte că suntem deja în post, într-un post destul de mare prin care pe mine n-o să mă auziți niciodată că vreau dușmănie.

Încerc să-mi exprim punctul de vedere din perspectiva mea de primar față de colaborarea cu CJ. Suntem în sediul PNL și vreau să vă spun că atât din partea PNL, cât și din partea PSD, am avut candidați la funcțiile de parlamentari și senatori foarte mulți tineri. Cu excepția domnului Coarnă care este puțin mai în vârstă, restul sunt tineri. CJ este al județului, și dacă noi dorim să facem o dezvoltare a județului, trebuie să o facem împreună cu acești oameni pe care i-am trimis în Parlament. Nu trebuie să avem vreun sentiment de ură. Ce ar fi să mă supăr pe primarul de la Modelu care a primit o anumită sumă, dar care e mai mică față de suma pe care a primit-o în anii trecuți. N-am decis să ne supărăm, dar eu văd că în momentul în care comuna Roseți a primit 8.200.000.000 de lei vechi ar trebui să mă supăr pe primarul Rîjnoveanu, niciodată! Nu avem cum să ne supărăm între noi, primarii, pentru că noi, indiferent de culoarea politică și faptul că dorim dezvoltarea acestui județ, noi vorbim.

Advertisement

Atrag atenția asupra dezvoltării acestui județ, pentru că toate pleacă de la bani. Până acum nu am văzut nicio inițiativă a domnului președinte de a ne strânge, așa cum făcea pe vremuri președintele Filipescu – aduna colegii PNL, PSD, PDL și discutam probleme de evoluție în dezvoltarea acestor comune. Nu se mai întâmplă nimic. Am fost invitați pe 9 decembrie să vedem strategia de dezvoltare a județului. Nu se poate așa ceva! O strategie de dezvoltare a județului se face după ce facem noi, primăriile, strategiile de dezvoltare împreună cu o parte din angajații CJ. CJ ar trebui să fie parteneri, ar trebui să fie parteneri în aducerea gazelor în comune, parteneri în apă și canal, noi nu avem un parteneriat cu CJ. S-a făcut o strategie de dezvoltare la care am fost invitați efectiv să ne uităm și să admirăm ceea ce vrea să facă CJ. Eu nu m-aș împrumuta niciodată să fac sediul Prefecturii, să-l facă orașul. Nu am văzut nicio echipă mare de fotbal din România să se spună „sponsor CJ”. Nu, ci, ca exemplu, Iași – „Primăria Iași”, nu CJ. CJ trebuie să dezvolte comunele din județ, orașele le dezvoltă cu ajutorul primăriilor de oraș. Am avut o conversație cu domnul primar Stoica din Dorobanțu care are numai 10% asfalt în comună, și care își dorea să dezvolte comuna printr-o asfaltare adecvată, îmi spunea că pe câteva străzi realizate în perioada 2016-2020, pe peste 30 de kilometri circulă doar 3-4 mașini la 2-3 zile. Cu acei bani nu puteam dezvolta tot? Nu putem oare să ne strângem toți și să avem fiecare câte o propunere pentru a dezvolta într-un tot unitar? REBU ne lasă fără gunoi, n-o să mai avem cu cine strânge gunoiul, și noi ne certăm? Sunt certuri la nivel mare, nu am nimic împotrivă, dar noi în Călărași, plin de praf și amărăciune, stăm în continuare să ne certăm?

Cum puteți să considerați dumneavoastră, domnul Iliuță, în calitate de economist, că o primărie poate să trăiască cu zero lei? Unde ați mai auzit zero lei? Și sportul reprezintă o problemă. Acesta nu este reprezentat doar de fotbalul din Călărași, mai înseamnă și sporturile realizate prin comune și pe care dumneavoastră prin CJ și prin pixul dumneavoastră trec sumele prin care noi putem aduce puțină onoare acestui județ. Avem tineri pe care putem să-i ajutăm și care pot să ne ducă steagul României departe.

Cum credeți că am stabilit ieri un buget al comunei Jegălia, pentru că a trebuit să-l aprobăm, cu o alocare de zero lei de la CJ? Am tăiat tot ce înseamnă școală, am tăiat tot ce înseamnă cultură, am tăiat de peste tot. Dacă dânsul crede că așa este corect, poate are o strategie. Poate că așa e bine, unele comune să fie mai sus, iar altele să fie mai jos. Nu este corect. Vreau să spun că am fost unul dintre oamenii care au susținut ca alocările bugetare să se facă la toate comunele, în mod egal. Trebuie să dăm în toate comunele, pentru că toți suntem cetățeni ai acestei comune.

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a spus într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat că va recurge la măsura de a micșora sumele alocate fiecărei comune din cauza bugetului diminuat alocat de Guvern județului Călărași, cu 50% mai mic față de anii anteriori, adică doar 53 de milioane de euro.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *