Connect with us

Actualitate

VIDEO. Centrul Medical din Jegălia funcționează parțial. Dr. Topologeanu implicată în obținerea avizelor

Published

on

Centrul Medical din Jegălia a fost inaugurat în vara anului 2019. În prezent, unitatea medicală nu funcționează la capacitatea maximă din cauza unor avize ce nu au fost încă eliberate de Ministerul Sănătății, acestea fiind necesare funcționării Ambulatoriului. Dr. Topologeanu Gabriela, medic de familie, specialist medicină fizică și de reabilitare se declară descurajată de toate aceste piedici puse de birocrația și instituțiile care o împiedică să ofere cetățenilor toate serviciile medicale.

https://youtu.be/UiVfnowrigc

Condițiile și dotările unității medicale sunt la nivel european. Cele 6 cabinete funcționează în spații moderne: pediatrie, oftalmologie, medicină generală sau alte specialități necesare locuitorilor funcționează de luni până vineri, între orele 8.00 – 19.00. Proiectul finanțat prin fonduri guvernamentale în valoare de 1.711.510 lei a fost gândit de primarul Vasile Aurel împreună cu medicul specialist Topologeanu Gabriela, unul dintre cei mai apreciați medici din  Călărași. 

Dr. Topologeanu Gabriela: Este o investiție foarte mare pentru noi și foarte ambițioasă, unde vrem să facem un centru de internare de zi, care să se adreseze locuitorilor din comuna Jegălia și comunele învecinate – Unirea, Borcea. Deocamdată, suntem tot la stadiul de investiție și suntem în curs de avizare, autorizare, trebuie să corespundem rigorilor.

Într-un tur al investiției, dr. Topologeanu Gabriela ne-a prezentat condițiile create, precum o sală de tratamente pentru pacienții internați, sală de recepție, un cabinet medical de specialitate deservit de un grup sanitar, spațiu pentru asistenții medicali, trei rezerve, toate cu grup sanitar, două dintre ele cu două paturi, iar o rezervă cu un singur pat, o baie special amenajată pentru persoanele cu handicap locomotor, un oficiu unde masa poate fi servită sau alimentele, de la frigider sau încălzite, pot fi distribuite către pacienții internați. Există și un spațiu de decontaminare pentru mijloacele de curățenie, de depozitare a rufelor murdare și a substanțelor dezinfectante, dar și un spațiu de depozitare separat pentru rufe curate.

Advertisement

„Sunt respectate circuitele. Avem ieșire în curte unde avem platformă betonată, loc pentru parcarea autovehiculelor proprii ale personalului medical și ale pacienților. Totul este în perfectă stare de funcționare. Este neutilizat.”

Partea a doua a clădirii cuprinde un ambulatoriu de specialitate, o sală de așteptare de la fizioterapie, o altă sală, fizioterapie 2, pentru bărbați, o sală de kinetoterapie, pentru pacienții cu probleme locomotorii. Există și un punct de lucru pentru recoltarea probelor de laborator.

„Este ceva nou pentru locuitorii din comună. Avem un punct de lucru pentru recoltare laborator, aici vin pacienții pentru a li se recolta sânge și produse biologice pentru laboratorul de analize medicale. După cum vedeți, și el este la standard european. Intrarea în laborator se face direct afară. ”

Cam acesta este spațiul pe care noi ne-am chinuit să-l facem de doi ani, și de doi ani ne străduim să-l autorizăm, să-l avizăm, să-l notificăm. Am aflat că sunt foarte multe denumiri al acestor documente care ne toacă. Se începe cu notificarea, avizarea, și în final autorizarea. Dacă știam că drumul atât de lung și anevoios, renunțam încă de la început. Deocamdată, ceea ce pot să vă spun este că partea asta de ambulatoriu de specialitate este autorizată, de aceea și funcționează. Cealaltă parte, pentru internarea de zi, încă nu este autorizată. Am depus toate dirigențele la Ministerul Sănătății unde ni s-au cerut tot felul de documente, printre care un contract cu ambulanța, ceea ce mi se pare aberant, pentru că dacă suni la 112 ambulanța vine oricum. E ca și cum ar trebui tot românul să-și facă un contract cu ambulanța, dar nouă ni se cere. Trăim în țara absurdului și credeți-mă că dacă știam că e atât de greu, eu mă retrăgeam de mult. Acum, având în vedere că e primăvară și așteptăm să înflorească trandafirii din curtea asta minunată, sper ca speranțele noastre să nu moară și să înflorească odată cu trandafirii. Sper ca această investiție să-și atingă scopul pentru care a fost concepută, să fie pusă în slujba omului și chiar să fie dusă până la capăt.

Pacienții vin pe partea de ambulatoriu de specialitate pentru fizioterapie, kinetoterapie, și pentru laboratorul de analize medicale unde vin vinerea, dimineață, la recoltare.

Noi ne-am străduit, atât am putut face. Faptul că ați venit dumneavoastră mă face să cred că există un interes și din partea opiniei publice referitor la această investiție, pentru că să muncești și să nu existe niciun feedback este îngrozitor. Faptul că ați venit este un lucru bun, și sperăm să vă invităm și când o să avem primul pacient/client. Până atunci, este o groapă de bani, ca să vă spun cinstit. Este un vis absurd pornit în urma unei discuții dintre un primar inimos și o doctoriță care toată viața nu a stat degeaba. Ne-am gândit, ne-am imaginat că am putea face niște servicii medicale și am putea să recuperăm această clădire care este o clădire de Patrimoniu, care are peste 100 de ani, pentru a o pune în slujba oamenilor. Părerea mea este că a ieșit o unitate etalon, nu cred că există o a doua unitate care să respecte condițiile, normele sanitare la nivelul nostru. Noi avem 20 de WC-uri, avem toate circuitele, totul e nou.

Advertisement

Care este colaborarea dumneavoastră cu administrația locală, cu Primăria din localitatea Jegălia?

Este foarte bună, dacă n-ar fi, n-aș fi fost aici, nu m-aș fi implicat. Așteptările oamenilor au fost foarte mari, și din cauza aceasta eu am început cu partea de ambulatoriu de specialitate, pentru că oamenii vedeau că noi tot muncim și ne tot întrebau când dăm drumul, și atunci i-am dat drumul din respect pentru ei și pentru domnul primar care chiar și-a dorit să facă un lucru bun pentru această localitate, și tot din respect pentru ei sunt eu azi aici.

Marius Chiriac, viceprimar al comunei Jegălia: În urma scăderii efectivului de copii, am hotărât să dăm altă utilitate clădirii, astfel încât am transformat-o într-un spațiu cu destinație sanitară. Avem ca obiectiv asigurarea mai multor specialități, începând de la cardiologie, oftalmologie, ginecologie, dar în prezent ne lovim de birocrație, de eliberarea avizelor, de toate actele necesare funcționării.
Doamna doctor Topologeanu Gabriela, ce își deșfășoară activitatea în centrul medical, ne vorbea despre o etapă unde a întâmpinat mai multe dificultăți. Aveți cunoștințe despre această situație?
Adevărat, colaborăm cu dânsa foarte bine, ținem legătura îndeaproape și o sprijinim și noi pe dânsa cu tot ce putem din punct de vedere legal.
Oamenii din localitate beneficiază de acest centru în momentul de față?
Din păcate, nu pot beneficia la capacitate, pentru că nu funcționează la toată valoarea pe care o poate aduce. Nefuncționând toate cabinetele, nu poate asigura consultațiile pentru destinația pentru care a fost construit.
Ce spun oamenii despre această investiție din localitate?
Pentru moment avem referințe bune. Funcționează fizioterapia, vrem în continuare să deschidem toate cabinetele astfel încât oamenii, mai ales cei în vârstă, să nu meargă în alte localități, la Călărași, și dimpotrivă, pentru comunele învecinate să asigurăm servicii medicale de calitate la standarde europene.

Vasile Aurel, primar al comunei Jegălia: “Spațiile medicale sunt generoase, în cele 6 cabinete vor funcționa și un centru de analize medicale modern pentru analiza sângelui, dar și cabinete de specialitate pentru pediatrie, oftalmologie, medicină generală  sau alte specialități necesare locuitorilor. Acest centru are un program permanent, având un medic de serviciu după orele 16 pentru asigurarea continuității serviciilor medicale în localitate. Și în prezent Dispensarul actual asigură permanența serviciilor medicale populației, de aceasta beneficiind nu numai cei din Jegălia, ci și din multe localități apropiate. Am ambiția de a aduce medici străini în comună. Am posibilitatea de cazare a lor le putem realiza niște facilități. De aceea mă voi deplasa la minister, unde mi s-a promis sprijinul, încadrarea medicilor străini necesitând modificări legislative. Mi s-a promis acest lucru. Este important pentru mine sănătatea locuitorilor, confortul acestora și realizarea serviciilor medicale în localitate, a declarat primarul din Jegălia, Aurel Vasile

FOSTA ȘCOALĂ, ASTĂZI CENTRU MEDICAL

Primarul Vasile Aurel (22 iun. 2019):Clădirea fostei școli din comună era dărăpănată, acoperișul era rupt, unii pereți dărâmați. Am reabilitat toată clădirea, am realizat un nou acoperiș am reparat pereții interiori, am realizat lucrări de construcții pentru a găzdui un nou dispensar, de fapt un Centru Medical modern. Mă bucur de medici specialiști renumiți care vor să lucreze aici. Unul este doamna doctor Topologeanu Gabriela,care a venit inclusiv pentru a vedea stadiul lucrărilor. Medicii specialiști sunt interesați să lucreze aici, la jumătatea distanței dintre Călărași și Fetești, pentru a ajuta oamenii săraci, nevoiași, amărâți care nu își pot permite naveta la oraș pentru un tratament sau o consultație. Deja aplicăm și pe fonduri europene la dotarea a 6 cabinete medicale, pentru că dotarea actuală era minimă, și sperăm să reușim pentru a dota cu aparatură modernă. Deja am făcut un progres în acest lucru.” – declara primarul Vasile Aurel

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Răsturnare de situație în scandalul sexual de la școala din Jegălia! Profesorii dau vina pe un joc politic. Ce declarații face directoarea

Published

on

scoala jegalia

Într-o intervenție exclusivă pentru Calarasipress.ro, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Jegălia, Cristina Dumitru, a oferit primele declarații în legătură cu cazul presupusul abuz sexual raportat în unitatea de învățământ pe care aceasta o conduce. În spatele tuturor acuzațiilor, surse din rândul profesorilor spun că este o miză politică toată această situație, dat fiind faptul că suntem în zona electorală.

Directoarea a subliniat că situația a fost tratată cu maximă seriozitate imediat ce a fost adusă la cunoștința instituției. Odată ce un angajat al școlii a surprins doi elevi în grupul sanitar, s-a procedat în conformitate cu procedurile legale. Părinții elevilor implicați au fost imediat informați, iar autoritățile au fost contactate, inclusiv poliția și Direcția Generală pentru Potecția Copilului (DGASPC).

În al doilea rând, Cristina Dumitru a respins cu fermitate afirmațiile conform cărora s-ar fi încercat “mușamalizarea” cazului sau că ar exista o cameră de supraveghere în toaleta școlii. De asemenea, a subliniat că nicio propunere de a plăti pe cineva pentru a păstra tăcerea nu a fost făcută, negând vehement acuzațiile de denigrare aduse școlii.

Directoarea a adăugat că Școala Nr. 1 din Jegălia nu a fost niciodată implicată într-o astfel de situație și că, în general, nu s-au înregistrat incidente grave de violență în instituție. Mai mult decât atât, rezultatele testelor solicitate în cadrul anchetei încă nu sunt disponibile, ceea ce arată lipsa de probe concrete în sprijinul afirmațiilor făcute în articolul menționat.

Implicat în subiect, cu sau fără voia lui, a fost și primarul liberal al comunei Jegălia, Vasile Aurel, a respins vehement informațiile prezentate în presă, considerându-le o insultă la adresa comunității și o încercare de denigrare a conducerii școlii și a primăriei. “Primarul comunei Jegălia nu a fost solicitat în acest caz, nu era de competența dumnealui și nici vorbă de ,,mușamalizare”, cum se arată în articol.”

Advertisement

Acesta a subliniat că situația menționată pare a fi o speculație fără temei și că afirmațiile privind existența camerelor de supraveghere în toalete sunt complet absurde și nefondate.

Directoarea Cristina Dumitru a subliniat că ancheta este încă în desfășurare și că nu s-a ajuns la un punct de vedere final. Cu toate acestea, școala a luat toate măsurile necesare pentru a colabora cu autoritățile și pentru a clarifica situația în cel mai scurt timp posibil.

Continue Reading

Actualitate

Programul magazinelor în minivacanța de 1 mai

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Programul lanțurilor de supermarketuri și al centrelor comerciale, inclusiv mall-uri, suferă modificări în timpul minivacanței de 1 Mai și a Paștelui. Cu toate acestea, majoritatea sunt deschise pentru clienți până aproape de sărbătorile pascale.

Conform Codului Muncii, 1 Mai este recunoscută ca sărbătoare legală, oferind astfel multor angajați români câteva zile libere. În contextul în care Paștele ortodox este pe 5 mai, urmează o minivacanță de 6 zile pentru români: 1 Mai – Miercuri (Ziua Muncii); 2 mai – joi, zi liberă (punte în 2024); 3 mai – Vinerea Mare; 5 mai – Prima zi de Paște; 6 mai – Luni, a doua zi de Paște.

Unitățile sanitare, cele de alimentație publică și alte sectoare cu activitate continuă vor rămâne deschise. Magazinele vor fi deschise, dar este posibil ca programul lor să fie redus în comparație cu zilele obișnuite.

Lanțurile mari de magazine din țară vor lucra după următorul program:

Advertisement

În perioada Săptămânii Mari, hipermarketurile Kaufland își vor prelungi programul de funcționare, cu ora de deschidere între 06:30 și 09:00, variind în funcție de locație, iar ora de închidere va fi între 21:30 și 23:00.

De asemenea, clienții Kaufland România pot să-și comande produsele online, cu livrare rapidă la domiciliu, folosind platformele Glovo și Tazz by eMAG.

Lidl a comunicat că magazinele sale vor funcționa în mod normal în Săptămâna Patimilor, de luni până vineri. Astfel, cei care doresc să facă cumpărături la Lidl pe 1 mai o pot face la fel ca într-o zi obișnuită de lucru, de obicei între 07:00 și 22:00 (programul poate varia în funcție de magazin).

Toate magazinele Carrefour sunt deschise pe 1 mai. Unele funcționează conform programului obișnuit, în timp ce altele, au un program prelungit cu o oră, până la 23:00, comparativ cu ora obișnuită de închidere, 22:00. Pentru a verifica programul magazinului preferat, accesează site-ul retailerului, carrefour.ro, și selectează unitatea în care obișnuiești să faci cumpărături!

În ziua de 1 mai, supermarketurile Penny își mențin programul obișnuit de funcționare, de obicei între 07:00 și 22:00. Astfel, clienții Penny pot face cumpărături fără probleme chiar și în Ziua Muncii.

Pe 1 mai, toate magazinele din rețeaua Mega Image rămân deschise, urmând programul obișnuit al unei zile lucrătoare.

Advertisement

Magazinele Profi funcționează cu program normal în ziua de 1 mai. Pentru a afla detalii despre programul magazinului preferat, poți consulta site-ul oficial al retailerului, profi.ro.

Magazinele Selgros își mențin programul de funcționare obișnuit, între orele 06:00 și 21:00, de luni, 29 aprilie, până vineri, 3 mai.

Metro își menține programul obișnuit de funcționare pentru 1 Mai, magazinele fiind deschise între orele 06:00 și 21:00.

În ceea ce privește magazinele Jumbo, acestea sunt deschise în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 10:00 și 21:00. Nu s-au făcut anunțuri privind modificări ale programului pentru 1 Mai, astfel că se presupune că se va menține orarul obișnuit.

 

 

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Cel mai mare obiectiv industrial din România a primit acordul de mediu. Proiectul va fi finalizat până în 2026

Published

on

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că noua Centrală de la Mintia, cea mai mare unitate industrială din România, a primit acordul de mediu.

Cu o capacitate de producție de 1.700 MW, acest proiect este considerat cel mai mare obiectiv industrial din România de la Revoluție, până în prezent. Investiția estimată la 1,4 miliarde de euro urmează să fie finalizată până în anul 2026.

”Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara (APM) a emis Acord de Mediu, pentru construirea noii centrale electrice pe gaz de la Mintia, din judeţul Hunedoara, considerată cel mai mare obiectiv industrial din România, având în vedere investiţia estimată la 1,4 miliarde de euro, care ar urma să fie realizată până în anul 2026”, anunţă ANPM, conform news.ro.

Potrivit președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păştinaru, noua centrală va produce energie electrică într-un mod mai prietenos cu mediul, având emisii foarte reduse de pulberi PM 10 și PM 2,5, cu un impact minim asupra mediului. De asemenea, oxizii de sulf, care erau prezenți în emisiile centralei anterioare, nu mai fac parte din proiectul nou, conform documentelor care au stat la baza acordului. Potrivit APM Hunedoara, care a gestionat procesul de protecție a mediului, prima turbină va fi instalată în centrală până la sfârșitul lunii mai.

Reprezentanta APM Hunedoara, Georgeta Barabaș, a subliniat că noua centrală va aduce beneficii zonei, în primul rând datorită schimbării combustibilului din cărbune în gaz metan. Chiar dacă gazul metan are și el un impact asupra schimbărilor climatice, eliminarea altor poluanți precum praful și oxizii de sulf va contribui la reducerea problemelor. Procesul de autorizare a implicat consultări și cu Ungaria și Serbia, ambele țări susținând proiectul. Ceremonia de înmânare a Acordului de Mediu a avut loc în prezența prefectului județului, Doris Visirin, și a reprezentanților companiei Mass Global Energy, deținătoarea actuală a Termocentralei Mintia.

Advertisement

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate