Primăria Municipiului Călăraşi va organiza şi în acest an pe 6 ianuarie tradiţionala Sărbătoare a Botezului Domnului (Boboteaza) în Parcul Central, situat pe malul Braţului Borcea, cu respectarea tuturor normelor de protecţie în vigoare.
„Sărbătoarea Bobotezei sau Botezul Domnului va avea loc și anul acesta la Călăraşi, pe 6 ianuarie, însă cu respectarea tuturor normelor de protecţie cum ar fi purtatul măştii, distanţarea fizică, ţinând cont de faptul că încă ne aflăm în stare de alertă. În Parcul Central va avea loc oficierea Slujbei Aghiasmei Mari, din păcate, nu şi ceremonia aruncării şi recuperării Sfintei Cruci. Nu vom putea da curs şi altor obiceiuri cum ar fi botezul cailor ori parada atelajelor sau servirea localnicilor cu câte o porţie de fasole şi vin fiert. Pandemia nu s-a sfârşit şi în consecinţă trebuie să ne conformăm rigorilor impuse de legislaţia în vigoare.” susține primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce
Programul evenimentului care debutează cu Oficierea Sfintei Liturghii de către Pr. Protopop Dinu Vasile Viorel la Catedrala Sf. Anastasia între orele 08.30-10.30 va continua în Parcul Central cu Oficierea Slujbei Aghiasmei Mari şi cu ceremonia aruncării în apele Borcei a unei cruci din flori.
Program Bobotează 2021
08.30 – Oficierea Sfintei Liturghii de către Pr. Protopop Dinu Vasile Viorel la Catedrala Sf. Anastasia
10.30 – 10.45 Deplasarea suitei oficiale în Parcul Central, situat pe malul Braţului Borcea
10.45 – 11.15 Oficierea Slujbei Aghiasmei Mari
11.15 – 11.30 Ceremonia aruncării unei cruci din flori în apele Braţului Borcea
Sărbătoarea Botezului Domnului (Boboteaza) a fost instituită în amintirea botezului primit de Hristos de la Sfântul Ioan Botezătorul în apa Iordanului şi este prăznuită, potrivit calendarului ortodox, la 6 ianuarie. Se mai numeşte Epifania sau Teofania, adică Arătarea Domnului, pentru că în această zi s-a arătat Mântuitorul, care stătuse până atunci necunoscut, a ieşit pentru prima dată în lume, fiind mărturisit ca Mesia.
Botezul Domnului în Iordan are o dublă semnificaţie: pe de o parte, prin cufundarea în apele Iordanului, Iisus Hristos sfinţeşte firea apelor, pregătind oarecum botezul creştin; pe de altă parte, în această zi, Sfânta Treime s-a arătat pentru prima dată: Dumnezeu Tatăl, prin glasul care zice: “Acesta este Fiul Meu iubit întru care am binevoit”, Duhul Sfânt în chip simbolic de porumbel, care odihneşte peste Hristos, şi Mântuitorul botezat de Ioan în apa Iordanului.
Începutul acestei sărbători datează cel puţin din secolul al III-lea, de când avem menţiuni despre existenţa ei, fiind atestată pentru prima dată în Alexandria, de Clement Alexandrinul. “Constituţiile Apostolice” o menţionează printre primele sărbători creştine. O altă scriere, “Testamentum Domini” (sec. IV) o aminteşte ca singura sărbătoare existentă, alături de Naşterea şi de Învierea Domnului. Din secolul al IV-lea înainte, avem mărturii numeroase despre Bobotează, din predicile celebre ţinute de Părinţii Bisericii. În Apus nu avem dovezi despre existenţa ei înainte de secolul al IV-lea.