Connect with us

Administrație Locală

VIDEO | Roseți: Primarul critică frecvența avariilor de curent și lipsa echipajelor de intervenție

Published

on

Primarul localității Roseți din jud. Călărași, Nicolae Rîjnoveanu, a criticat, într-o dezbatere publică, modul în care s-au soluționat avariile de la rețeaua de energie electrică după viscolul puternic de acum câteva săptămâni. Atunci peste 70.000 de gospodării din județ au rămas fără curent timp de mai multe zile. La dezbatere au participat reprezentanții E-Distribuția SA – Tudor Cristinel, Distrigaz SUD Rețele – Viorel Ivanciu, și vicepreședintele ANRE – Mircea Man.

Nicolae Rîjnoveanu critică lipsa de dezvoltare a rețelei de electricitate în localități și spune că la cea mică adiere de vânt, comuna rămâne fără curent.

„Pentru că fostul furnizor n-a luat nicio măsură și în atâția ani de zile planul lor de dezvoltare a fost zero, prin faptul că nu s-a făcut nimic la nivel de localități. Și la cea mai mică adiere de vânt, conductorii se lipesc unul de celălalt. Numai eu știu câte transformatoare s-au ars în comuna Roseți și de fiecare dată în perioada sărbătorilor de iarnă”, a spus primarul.

Advertisement

De asemenea, primarul și-ar dori mai multe echipaje de intervenție în teren atunci când apar probleme grave la rețea.

„Trebuie să învățăm din necazuri, pentru că din necazuri învățăm. Cu numai două echipaje care acționează în teren, credeți că se pot rezolva situațiile într-un județ cum e Călărașiul? Nu. Haideți să facem altcumva, ca Enelul, în momente de criză, să aibă încheiate contracte cu anumite societăți din interiorul județului care să acționeze rapid”, a transmis primarul Rîjnoveanu.

Soluția, din perspectiva primarului comunei Roseți: existența, la nivel intern în cadrul comunelor, a câtorva echipaje de intervenție pentru a accelera timpul de soluționare a avariilor.

În cazul meu, noi avem servicii de mentenanță pe diferite obiective. De exemplu, serviciul de iluminat public. Avem un om căruia îi dăm un salariu lunar ca să repare rețeaua. Același lucru putem să-l facem și în astfel de momente – să fie patru, cinci echipaje care să rezolve problemele. Cum Dumnezeu vin echipe din Giurgiu să mă ajute pe mine la Călărași? De ce? Când noi poate avem societăți speciale în acest sens care pot interveni și ajuta”, a mai spus Nicolae Rîjnoveanu.

Advertisement

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a spus că există un control referitor la evenimentele care au avut loc, nu cu scopul de a amenda pe cineva: „Nu ăsta e scopul autorității, ci să învățăm din lucrurile care nu au fost bine făcute și să le corectăm”, a clarificat Mircea Man.