Connect with us

Știri

VIDEO. Reprezentanții UNICEF și Salvați Copiii au vizitat laboratorul digital inteligent SmartLab al Bibliotecii Județene „Alexandru Odobescu”

Published

on

Membrii UNICEF, Salvați Copiii și INACO au vizitat laboratorul digital inteligent SmartLab, amplasat în cadrul Bibliotecii Județene „Alexandru Odobescu” din Călărași. În cadrul acestei vizite, Gabriel Vockel, directorul general adjunct UNICEF, împreună cu Gabriela Alexandrescu, președinta Salvați Copiii România și Andreea Paul, președinta INACO, au admirat echipamentul format din creioane, scannere și imprimante 3D, roboți educaționali, ochelari VR și o tablă inteligentă, puse la dispoziția elevilor.

Întrebat despre scopul vizitei și primele impresii pe care acesta și le-a creat în privința laboratorului, Gabriel Vockel a declarat: „Scopul vizitei de astăzi este să vedem cu ochii noștri laboratorul SmartLab. Pentru UNICEF e important să fim conștienți de diferitele inițiative existente în România pentru a aduce zona educațională la un alt nivel. Din perspectiva educației, UNICEF este foarte interesat de dezvoltarea competențelor, dar și a abilităților socio-emoționale, de a vedea cum putem să aducem copiii împreună în astfel de medii care să sprijine creativitatea și interacțiune.” a spus acesta, după care a continuat:

„Noi la UNICEF am lucrat tot timpul pentru îmbunătățirea sistemului de educație la un alt nivel. E prima dată când venim și vizităm un astfel de laborator și este meritul Andreei (Andreea Paul – președinta INACO) pentru ce a reușit să realizeze aici. Credem foarte mult că este necesară investiția în dezvoltarea de competențe care să fie aliniate secolului XXI și că tehnologia are un rol foarte important de jucat în a dezvolta aceste competențe, în a conecta copiii și în a face educația accesibilă pentru toți copiii și pentru fiecare copil în parte, indiferent de mediul din care provine. În plus, pandemia a arătat cât de necesară este tehnologia și cum fiecare sistem de educație, fiecare școală, fiecare comunitate ar trebui să fie pregătită să integreze educația online sau educația la distanță dincolo de contextul pandemic”, a susținut directorul adjunct UNICEF, Gabriel Vockel.

Președinta INACO, Andreea Paul, care a contribuit, alături de Consiliul Județean, la implementarea celui de al cincilea laborator SmartLab din țară și primul amenajat în cadrul unei biblioteci naționale, anunță că până în 2026 vor fi introduse peste 25 de laboratoare de acest fel în România prin Programul Național de Redresare și Reziliență:  „Am o veste bună pentru călărășeni, în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) am introdus 1175 de laboratoare educaționale digitale inteligente pe prototipul celui existent în Călărași. Sigur că generațiile de copii vor avea de așteptat până în 2026, când se va finaliza implementarea acestei acțiuni, dar nu vom sta să dormim pe o ureche, ci vom continua cu efortul de parteneriate cu autoritățile publice locale, cu companiile private, pentru a ridica aceste SmartLab-uri în fiecare școală. Până în 2026 vom avea peste 25 de laboratoare finanțate prin PNRR, proiect deja agreat cu comisia europeană pe componenta educațională, dar nu este suficient. La nivel național, înseamnă doar 1 din 5 școli cu acces la un laborator digital inteligent. Pentru restul, suntem chemați noi, societatea civilă, ca de jos în sus, în parteneriat cu companiile private și autoritățile locale, să sprijinim accesul fiecărui copil din Călărași și din România la educația digitală inteligentă”, a precizat președinta și a continuat: „A doua veste pe care v-o dau este că următoarele două SmartLab-uri le pilotăm în mediul rural și la un liceu tehnologic, în țară, care vor fundamenta următoarele SmartLab-uri la nivel național. Acolo completăm cu două componente: cu un colț dedicat artelor și un perete dedicat agriculturii verticale. Acest SmartLab ni-l dorim nu doar digital, ci și verde, în care reușim să îmbinăm tehnologia cu artele”, a spus Andreea Paul.

Mai mult decât atât, președinta Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu, și-a exprimat satisfacția față de tehnologia implementată în cadrul laboratorului cu scopul de a contribui la dezvoltarea copiilor: „În general, Salvați Copiii lucrează pentru copiii defavorizați, vulnerabili, dar trebuie să spun că astăzi am avut o revelație. Cred că ar trebui evaluat impactul acestui laborator inteligent asupra copiilor și sunt convinsă că trebuie să existe în fiecare școală. Trebuie să apropiem educația și inovația copiilor noștri de cea a copiilor din Vest. Cred că ce fac ei cu tehnologia de aici poate să îi ajute foarte mult. Suntem în 2021, copiii trebuie să învețe că prin tehnologie se poate face altfel agricultura, se poate mânca altfel, se pot produce anumite lucruri altfel. Trebuie să avem grijă de mediu, trebuie să incorporăm tot ce are știința mai nou în tot ceea ce facem și cred că e cel mai bun exemplu de activitate pentru copiii Români, la fel de deștepți sau poate chiar mai deștepți decât cei din Europa, pentru că învață cu resurse mai puține, dar învață atât de bine.”, a afirmat Gabriela Alexandrescu.

Laboratorul a fost inaugurat în luna noiembrie 2020 și pune la dispoziția tuturor elevilor din clasele I-XII tehnologie de ultimă generație: 30 de laptopuri cu licențe și programe de design grafic, o tablă inteligentă, 30 de ochelari pentru vizualizarea realității augmentate (VR), 2 roboți educaționali multifuncționali, 2 scannere 3D pentru recrearea digitală a obiectelor, 6 imprimante 3D și 30 de creioane 3D.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

„Nunta de Aur” la Călărași: 60 de cupluri onorate pentru 50 de ani de căsătorie

Published

on

Municipiul Călărași a fost, pe 22 septembrie, gazda unei ceremonii speciale dedicată cuplurilor care au ajuns la o etapă impresionantă în viața lor de familie: 50 de ani de căsătorie. Primăria Municipiului Călărași a pregătit un eveniment deosebit pentru cele 60 de cupluri care au sărbătorit „Nunta de Aur”, oferind astfel un moment de recunoaștere pentru fidelitatea și devotamentul care au marcat jumătate de secol de viață împreună.

Ceremonia a avut loc într-o locație selectă din oraș, unde cuplurile au fost invitate să participe la o festivitate plină de emoție și respect. Primarul municipiului, Marius Dulce, a deschis evenimentul cu un discurs prin care și-a exprimat aprecierea pentru aceste cupluri care reprezintă un model de longevitate și stabilitate familială în comunitatea călărășeană.

„Un exemplu de dragoste și respect”

Este o onoare pentru noi să sărbătorim astăzi 60 de cupluri care, prin dragoste, înțelegere și sacrificii reciproce, au trecut proba timpului. Vă mulțumim pentru exemplul pe care îl oferiți generațiilor tinere. Relațiile pe care le construiți și le mențineți reprezintă temelia unei comunități unite și puternice”, a declarat Marius Dulce în fața invitaților.

Povestea lor: Jumătate de secol de împărtășire a bucuriilor și provocărilor

Cuplurile care au sărbătorit „Nunta de Aur” au împărtășit cu emoție câteva dintre cele mai memorabile momente ale căsniciei lor, vorbind despre greutățile și bucuriile care i-au apropiat de-a lungul anilor.

Pentru majoritatea, aceste 50 de ani au însemnat construirea unei familii, susținerea copiilor și nepoților, precum și contribuția la comunitate prin muncă și devotament. Evenimentul a fost un prilej de reunire și de celebrare a unor valori fundamentale: dragoste, respect și loialitate.

O petrecere de neuitat

După ceremonia oficială, sărbătoarea a continuat cu o petrecere pe cinste, într-un decor elegant, în care cuplurile au fost invitate să danseze și să se bucure de compania celorlalți participanți. Atmosfera a fost una caldă și prietenoasă, iar momentele de dans și muzică au fost primite cu aplauze și zâmbete.

Primăria Călărași continuă să susțină tradițiile și valorile locale, iar sărbătorirea „Nunții de Aur” este un gest de apreciere față de cei care au contribuit, prin unitatea lor familială, la consolidarea comunității călărășene. Acest eveniment anual aduce în prim-plan poveștile de viață ale unor cupluri care reprezintă adevărate modele de urmat pentru generațiile viitoare.

Advertisement
Continue Reading

Știri

VIDEO. Tragedie. Un autoturism a căzut în lacul Pantelimon, șoferul de 25 de ani a decedat

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro

Pe data de 21 septembrie 2024, în jurul orei 10:10, un apel la 112 a alertat autoritățile cu privire la un incident grav, în care un autoturism a căzut în lacul Pantelimon. La fața locului s-au deplasat de urgență echipaje ale Brigăzii Rutiere și echipe de intervenție de la ISU, care au confirmat evenimentul tragic.

Potrivit primelor informații, un tânăr de 25 de ani, aflat la volanul unui autovehicul pe strada Peleș, a pierdut controlul mașinii și a plonjat în apele lacului Pantelimon. Circumstanțele în care s-a produs acest accident rămân momentan neclare, autoritățile continuând cercetările pentru a stabili cauzele exacte.

La intervenția promptă a polițiștilor și pompierilor, sprijiniți de un civil aflat în apropiere, tânărul a fost scos din apă și predat echipajului medical sosit la fața locului. Din păcate, în ciuda eforturilor de resuscitare, tânărul a fost declarat decedat.

Un detaliu important care a ieșit la iveală în urma primelor verificări este faptul că tânărul nu deținea permis de conducere. Această constatare deschide noi piste de investigație pentru autorități, care analizează toate ipotezele în încercarea de a înțelege ce a dus la această tragedie. Cercetările continuă pentru a elucida circumstanțele exacte în care s-a produs evenimentul. Tragedia de pe lacul Pantelimon atrage atenția asupra riscurilor legate de condusul fără permis și neglijarea regulilor de circulație.

Continue Reading

Știri

Sistare furnizare apă potabilă în municipiul Călărași

Published

on

Ca urmare a unei avarii apărute la rețeaua de apă potabilă, pe str. Dobrogea, în data de 21.09.2024, furnizarea apei potabile va fi întreruptă pentru blocurile “A5, A6, A7, A8, A9, A10”. Echipele de intervenție Ecoaqua Călărași sunt la fața locului și depun toate eforturile necesare în vederea remedierii avariei în cel mai scurt timp posibil.

Timp estimat remediere avarie: 3h

“Ne cerem scuze pentru neplăcerile provocate și vă mulțumim pentru înțelegere!” transmite Ecoaqua Călărași.

Continue Reading

Cele mai vizualizate