in

VIDEO. Reprezentanții UNICEF și Salvați Copiii au vizitat laboratorul digital inteligent SmartLab al Bibliotecii Județene „Alexandru Odobescu”

Membrii UNICEF, Salvați Copiii și INACO au vizitat laboratorul digital inteligent SmartLab, amplasat în cadrul Bibliotecii Județene „Alexandru Odobescu” din Călărași. În cadrul acestei vizite, Gabriel Vockel, directorul general adjunct UNICEF, împreună cu Gabriela Alexandrescu, președinta Salvați Copiii România și Andreea Paul, președinta INACO, au admirat echipamentul format din creioane, scannere și imprimante 3D, roboți educaționali, ochelari VR și o tablă inteligentă, puse la dispoziția elevilor.

Întrebat despre scopul vizitei și primele impresii pe care acesta și le-a creat în privința laboratorului, Gabriel Vockel a declarat: „Scopul vizitei de astăzi este să vedem cu ochii noștri laboratorul SmartLab. Pentru UNICEF e important să fim conștienți de diferitele inițiative existente în România pentru a aduce zona educațională la un alt nivel. Din perspectiva educației, UNICEF este foarte interesat de dezvoltarea competențelor, dar și a abilităților socio-emoționale, de a vedea cum putem să aducem copiii împreună în astfel de medii care să sprijine creativitatea și interacțiune.” a spus acesta, după care a continuat:

„Noi la UNICEF am lucrat tot timpul pentru îmbunătățirea sistemului de educație la un alt nivel. E prima dată când venim și vizităm un astfel de laborator și este meritul Andreei (Andreea Paul – președinta INACO) pentru ce a reușit să realizeze aici. Credem foarte mult că este necesară investiția în dezvoltarea de competențe care să fie aliniate secolului XXI și că tehnologia are un rol foarte important de jucat în a dezvolta aceste competențe, în a conecta copiii și în a face educația accesibilă pentru toți copiii și pentru fiecare copil în parte, indiferent de mediul din care provine. În plus, pandemia a arătat cât de necesară este tehnologia și cum fiecare sistem de educație, fiecare școală, fiecare comunitate ar trebui să fie pregătită să integreze educația online sau educația la distanță dincolo de contextul pandemic”, a susținut directorul adjunct UNICEF, Gabriel Vockel.

Președinta INACO, Andreea Paul, care a contribuit, alături de Consiliul Județean, la implementarea celui de al cincilea laborator SmartLab din țară și primul amenajat în cadrul unei biblioteci naționale, anunță că până în 2026 vor fi introduse peste 25 de laboratoare de acest fel în România prin Programul Național de Redresare și Reziliență:  „Am o veste bună pentru călărășeni, în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) am introdus 1175 de laboratoare educaționale digitale inteligente pe prototipul celui existent în Călărași. Sigur că generațiile de copii vor avea de așteptat până în 2026, când se va finaliza implementarea acestei acțiuni, dar nu vom sta să dormim pe o ureche, ci vom continua cu efortul de parteneriate cu autoritățile publice locale, cu companiile private, pentru a ridica aceste SmartLab-uri în fiecare școală. Până în 2026 vom avea peste 25 de laboratoare finanțate prin PNRR, proiect deja agreat cu comisia europeană pe componenta educațională, dar nu este suficient. La nivel național, înseamnă doar 1 din 5 școli cu acces la un laborator digital inteligent. Pentru restul, suntem chemați noi, societatea civilă, ca de jos în sus, în parteneriat cu companiile private și autoritățile locale, să sprijinim accesul fiecărui copil din Călărași și din România la educația digitală inteligentă”, a precizat președinta și a continuat: „A doua veste pe care v-o dau este că următoarele două SmartLab-uri le pilotăm în mediul rural și la un liceu tehnologic, în țară, care vor fundamenta următoarele SmartLab-uri la nivel național. Acolo completăm cu două componente: cu un colț dedicat artelor și un perete dedicat agriculturii verticale. Acest SmartLab ni-l dorim nu doar digital, ci și verde, în care reușim să îmbinăm tehnologia cu artele”, a spus Andreea Paul.

Mai mult decât atât, președinta Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu, și-a exprimat satisfacția față de tehnologia implementată în cadrul laboratorului cu scopul de a contribui la dezvoltarea copiilor: „În general, Salvați Copiii lucrează pentru copiii defavorizați, vulnerabili, dar trebuie să spun că astăzi am avut o revelație. Cred că ar trebui evaluat impactul acestui laborator inteligent asupra copiilor și sunt convinsă că trebuie să existe în fiecare școală. Trebuie să apropiem educația și inovația copiilor noștri de cea a copiilor din Vest. Cred că ce fac ei cu tehnologia de aici poate să îi ajute foarte mult. Suntem în 2021, copiii trebuie să învețe că prin tehnologie se poate face altfel agricultura, se poate mânca altfel, se pot produce anumite lucruri altfel. Trebuie să avem grijă de mediu, trebuie să incorporăm tot ce are știința mai nou în tot ceea ce facem și cred că e cel mai bun exemplu de activitate pentru copiii Români, la fel de deștepți sau poate chiar mai deștepți decât cei din Europa, pentru că învață cu resurse mai puține, dar învață atât de bine.”, a afirmat Gabriela Alexandrescu.

Laboratorul a fost inaugurat în luna noiembrie 2020 și pune la dispoziția tuturor elevilor din clasele I-XII tehnologie de ultimă generație: 30 de laptopuri cu licențe și programe de design grafic, o tablă inteligentă, 30 de ochelari pentru vizualizarea realității augmentate (VR), 2 roboți educaționali multifuncționali, 2 scannere 3D pentru recrearea digitală a obiectelor, 6 imprimante 3D și 30 de creioane 3D.

5 1 vote
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

PNL Călărași și-a stabilit conducerea și structura organizație

VIDEO. Primarul Nicolae Rîjnoveanu prezintă proiectele finalizate din localitatea Rose