Connect with us

Știri

VIDEO. Nereguli grave descoperite la Spitalul din Oltenița “Suntem buni de plată”

Published

on

În ultima ședință a Consiliului Local din Municipiului Oltenița, desfășurată la data de 27 decembrie 2022, printre proiectele de hotărâre supuse ședinței, s-a pus în dezbatere și situația financiară a Spitalului Municipal din cel de-al doilea municipiul al județului Călărași.

Se pare că unitatea medicală din Oltenița a devenit masa de ping-pong a celor care au soarta municipiului în mâini. Vina se pasează de la unul la altul, iar cei care ar trebui trași la răspundere încă nu se cunosc. Controalele statului au scos la iveală nereguli foarte grave. Sume colosale de bani care au fost cheltuite nejustificat.

Îngenunchiat de pandemia care a marcat întreg sistemul medical din țara noastră, spitalul din Oltenița a schimbat mai multe conduceri. Simona Smochină, Claudiu Cocoșilă. În ultima parte a anului 2022, unitatea medicală din Călărași a primit un nou manager.  Despre vină și răspundere… cine este vinovat pentru ce s-a întâmplat, rămâne de analizat și văzut. Noi doar prezentăm perspectivele din care se pot trage concluzii.

Pe lângă concluziile publicului, autoritățile au lucrat și verificat toate documente financiare realizate în perioada pandemiei.  Două controale, două probleme mari, cât spitalul. Curtea de Conturi Călărași a identificat plăti care depășesc 700.000 lei, bani care nu au o justificare clară.

Al doilea control a venit din partea Casei de Asigurări de Sănătate a Județului Călărași, suma de peste 800.000, plus penalități, bani ce vor fi imputată din bugetul local, din cauza unor neconformități financiare.

Directorul economic al spitalului ar putea fi principalul vinovat al situației, spune primarul Costinel Milescu.

(…)Deși la început am fost puțin surprins de controale, de când am venit eu în spital nu au fost doar cele două controale. Cred că ne-au controlat toate instituțiile care au relevanță în activitatea unui spital. În prima mea zi de activitate, pe 7 iunie, am primit, în numele spitalului, o amendă de la DSP Călărași, în valoare de 30.000 lei, pentru că în luna aprilie găsiseră un palet de antibiotice expirate din 2015 – 40 kg antibiotice. 

https://youtu.be/lQ_QFwBevAo

Din nefericire, sumele cele mai mari care ne sunt imputate, cum bine mi-a spus, sunt cele rezultate în urma controlului Casei de Sănătate Călărași, iar acolo au fost au fost descoperite abateri, inițial de 900.000 lei. În urma unei contestații făcute de spital în luna aprilie 2022 suma s-a redus cu 50.000 lei, este vorba de 850.000 lei. 

Advertisement

In prezent, CAS a acționat în instanța. Nu ne judecăm pe fondul acestor acte materiale, ci pe modalitatea de eșalonare a acestor bani.  Deci, noi va trebuie să returnăm, [n.r. – voce fundal, consilier local: – “Buni de plată!”] însă, intenția noastră este să ajungem la o hotărâre in instanța care sa ne permită eșalonarea pe o perioada destul de lungă, pentru ca spitalul să-si poată permite remiterea acestor sume.

De exemplu, cum se întâmplă pe Codul Civil, sau pe Codul Comercial, să-și permită o eșalonare totală, ar incapacita spitalul. Chiar și pe șase luni ar însemna 100.000 de lei pe luna, ar sufoca spitalul. Speranța mea este să ajungem la o eșalonare, poate chiar o înțelegere amiabilă. Am încercat, spre exemplu, cu dumnealor (n.r. CAS Călărași) dar nu le-au dat voie Corpul lor de control din București. Intenția mea, dacă am putea ajunge undeva la  24 de luni de zile, o perioada în care Spitalul cu o administrare judicioasă.”

“Bineînțeles, aceste sume reprezintă un prejudiciu, cauza de niște persoane responsabile. După stabilirea eșalonării, spitalul va face o anchetă interna și va stabili persoanele responsabile și acești bani, printr-un soi de titlu executoriu, acești bani trebuie recuperați” – managerul SMO in cadrul ședinței Consiliului Local din 27 Decembrie 2022.” – a mai precizat Ion Cimpeanu, noul manager al Spitalului Municipal Oltenița.

Foto stanga - Ion Cimpeanu, noul manager al Spitalului Municipal Oltenița.

Foto stanga – Ion Cimpeanu, manager Spitalul Municipal Oltenița.

Al doilea control a avut loc in lunile Octombrie – Noiembrie 2022. Aproape 900.000 lei a descoperit Curtea de Conturi sub forma unor abateri privind corecta cheltuire a banilor publici, din care, prejudicii care trebuie recuperate 740.000 lei.

Detaliat, actele materiale sunt puține: 5 acte materiale semnificative;

I. Spor ilegal acordat managerului Claudiu Cocoșilă, acordat în perioada Covid, în valoare de 170.000 lei;

II. Din totalul de 260.000 lei, sub forma a patru contracte de consultanță juridică pentru Spitalul Municipal Oltenița, 114.000 lei reprezintă o parte din onorariul încasat de avocatul care avea contact cu unitatea medicală manageriată la vremea respectiva de Claudiu Cocoșilă. Curtea de Conturi o considera ca plata este nelegală.

III. Un număr de 177 de abonamente de telefonie mobilă și tot atâtea telefoane inteligente au fost achiziționate de Spitalul din Oltenița. Numărul personalului unității medicale este de 270 salariați.

“În opinia mea, o instituie respectabilă, mai ales acum, pandemia … ne trebuie telefoane pentru a fi folosite, telefonul pacientului, pentru a reduce pacientul, dar cred ca 10-15 telefoane ar fi suficiente. Iar pentru personalul spitalului 7 -10 telefoane pentru serviciu ar fi suficient. Când am ajuns in spital, am găsit în jur de 30 de telefoane vechi, în saloane. O parte erau nefolosite, ținute în sertare. Personalul spitalului avea 2-3 telefoane de serviciu. Telefoanele au generat în ultimii ani de zile, deci de la sfârșitul anului 2020 obligații de 15.000 lei/ lună, sumă ce reprezintă abonamentul lunar.” –  subliniază Ion Cimpeanu, managerul interimar al Spitalului din Oltenița.

Cu o valoare de peste 22.000 de euro, obiectele promoționale oferite de companiile de telefonie, sunt de negăsit. Produsele nu se regăsesc nici măcar în lista de inventariere a bunurilor.

“Am închis aceste abonamente pentru ca depășire 24 de luni” Ion Cimpeanu, manager SMO.

Advertisement

Managerul Spitalului mărturisește ca nu are cea mai bună colaborare  în comunicare și spune că acolo sunt lucruri necurate.

“Acesta abonamente, vorbim de trei operatori, au fost reînnoite, ultima oară, in aprilie-martie 2022. Mare parte a abonamentelor la sfârșitul anului 2021. Când vom face ancheta interna și vom stabili persoanele care se fac responsabile, noi ar trebui, în opinia mea, să încercam să recuperăm sumele de bani date operatorilor de telefonie mobilă de care nu am beneficiat.”  – precizează Cimpeanu în fața consilierilor locali din Municipiul Oltenița.

IV. Al patru-lea act material constatat în urma controlului Curții de Conturi îl reprezintă o listă cu plăți fictive, săvârșite, spune managerul X in perioada când Cocosilă ocupa funcția de manager iar director financiar este POSTELNICU OANA. Valoare este de 1 milion de lei. Mai exact, potrivit datelor din verificările efectuate, organele de control au stabilit că Ordinele de Plată prin care se achitau servicii de neutralizarea deșeurilor medicale, sumele de bani au ajuns în conturile unui angajat din cadrul Spitalului din Oltenița. Este vorba despre  doctorul urgentist Stancu Claudiu.


Nelămuriți de explicațiile noului manager, consilierii locali cer detalii, moment în care primarul Costinel Milescu intervine și face precizări:

“Ordinul de Plată are două componente: O parte a documentului care rămâne în spital, iar cea de-a doua merge în Trezorerie pentru avizare.” (…) Din nefericire pentru Spital si managerul Cocosilă, ordinele de plată au fost făcute către o persoană fizică. Este o faptă penală. În povestea aia au fost doi actori: unul este Cocoșilă, cel mai cinstit medic pe care l-am văzut, iar al doilea este domnul director economic. Ca ne place sau nu, spitalul este în subordinea noastră.” – precizează primarul Costinel Milescu.

In ultimii doi ani, Spitalul din Oltenița nu a încasat bani din contractele de Inchiriere pentru agenții economici care lucrează sau își desfășoară activitatea pe proprietatea unității medicale.

  • -18.000 lei de la o societatea comercială (espressoare/tonomate de cafea)
  • -27.000 lei de la o alta societate comercială

În paralel, spitalul a plătit unei a treia firme de cafea, suma de 38.600 lei pentru un aparat de cafea montat pe un hol de unde se putea servi toată lumea.

Chiria unui cabinet medical din spital avea o medie de 100 lei/lună;

Tragem linie și ajungem la un total de 58.727 lei, suma care reprezintă prejudicii. 

Ion Cimpeanu, noul manager spune că, după stabilirea exactă a persoanelor care se dovedesc a fi vinovate pentru aceste situații, se vor face toate demersurile pentru recuperarea integrală a acestor sume.

Advertisement

Știri

Întreruperi programate de energie electrică în județul Călărași – 30 septembrie – 4 octombrie 2024

Published

on

Rețele Electrice Dobrogea a anunțat că, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2024, vor avea loc o serie de întreruperi programate ale alimentării cu energie electrică în județele Călărași și Ialomița. Aceste întreruperi sunt necesare pentru lucrări de întreținere și modernizare a rețelei de distribuție, cu scopul de a preveni avariile și a asigura o funcționare optimă a infrastructurii electrice.

În județul Călărași, lucrările vor afecta mai multe localități și zone, conform următorului program:

• Luni, 30 septembrie 2024:
• Localitatea Călărași, zona Pelicanu – întrerupere parțială, între orele 09:00 – 17:00.
• Marți, 1 octombrie 2024:
• Localitatea Budești, strada Visului – întrerupere parțială, între orele 09:00 – 17:00.
• Localitatea Călărași, zona Constantin Grup – întrerupere parțială, între orele 09:00 – 17:00.
• Miercuri, 2 octombrie 2024:
• Localitatea Călărași, zona Pelicanu – întrerupere parțială, între orele 09:00 – 17:00.
• Joi, 3 octombrie 2024:
• Localitatea Călărași, zona Km 3 Livada – întrerupere parțială, între orele 09:00 – 17:00.
• Localitățile Belciugatele, Cojești și Găndășeanca – întrerupere totală, între orele 09:00 – 17:00.
• Localitatea Budești, strada Visului – întrerupere parțială, între orele 09:00 – 17:00.
• Vineri, 4 octombrie 2024:
• Localitatea Bogdana, zona extravilan – întrerupere parțială, între orele 09:00 – 17:00.
• Localitatea Călărași, zona Pelicanu – întrerupere parțială, între orele 09:00 – 17:00.

Reprezentanții Rețele Electrice Dobrogea au precizat că aceste lucrări sunt esențiale pentru îmbunătățirea calității serviciilor și au asigurat că intervențiile vor fi realizate cu minimul necesar de disconfort pentru locuitori.

Pentru mai multe detalii și informații actualizate, clienții sunt sfătuiți să contacteze furnizorul local de energie electrică sau să acceseze site-ul oficial al companiei.

Continue Reading

Știri

Incendiu de proporții în Ștefan Vodă: flăcările amenință să cuprindă o locuință

Published

on

Sâmbătă dimineață, în jurul orei 02.00, un incendiu puternic a izbucnit în localitatea Ștefan Vodă, județul Călărași, pornind de la o șiră de baloți și extinzându-se rapid, amenințând o locuință din apropiere. Flăcările, care s-au ridicat la câțiva metri înălțime, au provocat momente de panică printre locuitorii din zonă, care au privit neputincioși cum focul risca să cuprindă și casele din vecinătate.

Mai multe autospeciale de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași au fost trimise de urgență la fața locului pentru a stinge incendiul și a preveni extinderea flăcărilor. Echipajele intervin cu apă și spumă într-o luptă contra cronometru, misiunea fiind încă în desfășurare.

Forțele de ordine au delimitat zona pentru a permite intervenția rapidă a pompierilor, iar localnicii sunt în continuare îngrijorați, deoarece flăcările rămân o amenințare reală pentru locuințele din apropiere. Deocamdată, nu au fost raportate victime, dar pagubele materiale ar putea fi semnificative.

Cauza incendiului rămâne necunoscută, iar autoritățile vor demara o anchetă pentru a stabili cum a izbucnit focul.

Știre în curs de actualizare…

 

Continue Reading

Știri

O companie celebră din România oferă bani angajaților care demisionează. Sumele ajung până la 40.000 de euro

Published

on

Compania este recunoscută la nivel global pentru producția unora dintre cele mai populare și accesibile mașini din Europa și din alte regiuni. Cu toate acestea, recent a atras atenția publicului printr-o decizie surprinzătoare. Începând cu 1 octombrie, odată cu demararea procesului de reorganizare, angajații care aleg să demisioneze voluntar vor primi până la 40.000 de euro.

Dacia a evoluat de-a lungul anilor ca un simbol al industriei auto din România, având un impact semnificativ asupra economiei și fiind unul dintre cei mai mari angajatori din țară. Cu toate acestea, ca orice companie globală, a fost nevoită să se adapteze la schimbările pieței și la provocările economice și tehnologice apărute în timp.

Într-un context economic din ce în ce mai competitiv și marcat de tranziția către vehicule electrice, Dacia a luat o decizie care a atras atenția presei și a angajaților săi. Compania oferă sume considerabile celor care optează pentru plecarea voluntară. Astfel, angajații care aleg să demisioneze pot primi până la 40.000 de euro, sumă care variază în funcție de vechimea și poziția ocupată în companie.

În comunicarea internă transmisă angajaților, se specifică faptul că cererile trebuiau depuse în perioada 9-20 septembrie, iar sumele oferite sunt distribuite astfel:

  • Pentru angajații cu mai puțin de 2 ani vechime: 22.000 lei
  • Pentru angajații cu vechime între 2 și 4 ani: 55.000 lei
  • Pentru cei cu între 4 și 8 ani vechime: 98.000 lei
  • Pentru angajații cu între 8 și 12 ani vechime: 120.000 lei
  • Pentru cei cu între 12 și 16 ani vechime: 150.000 lei
  • Pentru angajații cu peste 16 ani vechime: 185.000 lei.

Această măsură, denumită „pachet de plecare voluntară”, este frecvent întâlnită în industria auto, fiind folosită de numeroase companii pentru a reduce costurile și a restructura forța de muncă.

Sursa: www.autocobalcescu.ro

Sursa: www.autocobalcescu.ro

Ce motive stau la baza „pachetului de plecare voluntară”

O posibilă explicație pentru această decizie este necesitatea de a se adapta la noile cerințe din piața auto. Industria trece printr-o transformare profundă, în special datorită tranziției către vehicule electrice și schimbărilor tehnologice în procesele de producție.

Pe măsură ce cererea pentru mașini electrice crește, iar reglementările privind reducerea emisiilor devin mai stricte, producătorii de automobile, inclusiv Dacia, trebuie să se conformeze acestor tendințe emergente.

Astfel, Dacia ar putea diminua numărul angajaților din producția tradițională, direcționând resursele către formarea și angajarea personalului calificat în noile tehnologii. Totodată, reducerea costurilor și restructurarea forței de muncă pot fi strategii esențiale pentru menținerea competitivității în această perioadă de tranziție.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate