Connect with us

Administrație Locală

VIDEO. Ecoaqua a obținut cel mai mare proiect de modernizare. 100.000 de locuitori din două județe vor avea servicii conforme de alimentare cu apă

Published

on

În cursul zilei de luni, 11 iulie, a fost semnat cel mai important proiecte de modernizare și extindere a infrastructurii de apă și canal, investiție ce va aduce în casele a aproximativ 100.000 de locuitori servicii conforme de alimentare cu apă. Investiția are o valoare de 300 de milioane de euro și va fi finanțată prin POIM. Proiectul acoperă două județe, iar cea mai mare parte a localităților beneficiare se află în Călărași, ca lider de proiect.

Județul Călărași, Oltenița, Budești, Chirnogi, Chiselet, Crivăț, Dor Mărunt, Dorobanțu, Frumușani, Fundulea, Independența, Lehliu Gară, Lehliu, Luica, Nana, Plătărești, Șoldanu, Spanțov, Ulmu, Vasilați, Ileana, Belciugatele, Tămădău Mare, Lupșanu, Nicolae Bălcescu;

Județul Ialomița: Urziceni, Coșereni, Gârbovi, Grindu, Reviga, Manasia și Alexeni;

Advertisement

“Am semnat, în urmă cu câteva minute, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în prezența domnului ministru Marcel Ioan Boloș, proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată pentru aria de operare a operatorului regional în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa. 300 milioane de euro s-au atras către cele două județe, bani care vor fi investiți pentru tratarea și distribuția apei și colectarea și epurarea apelor uzate care se vor implementa pentru județele Călărași și Ialomița în zonele urbane și rurale și care vor avea drept rezultat conectarea la aceste sisteme a tuturor cetățenilor din aceste zone. Proiectul POIM înseamnă pasul important către o dezvoltare durabilă a județului nostru. Este cea mai importantă zi a administrației de la Călărași. Felicitări echipei EcoAqua, cea care a gestionat întreaga procedură, dar și beneficiarilor, municipiile: Călărași, Urziceni și Oltenița. ” – a scris Vasile Iliuță pe o rețea de socializare la câteva minute după semnarea contractelor.

Eduard Grama, director general Ecoaqua Călărași (foto jos): “Iată că la Călărași acum începem adevărata dezvoltare pe infrastructura de extindere, de înființare, a rețelei de apă pentru a intra și noi, alături de celelalte zone, într-un mediu modern. Domnul director, ați fost cel care ați gestionat întreaga procedură privind acest proiect pentru infrastructura mare. Câteva cuvinte pentru ce s-a întâmplat astăzi aici, finalitatea lui, și anume o viață modernă pentru cetățenii din județul Călărași și Ialomița. Este un moment unic pentru județul Călărași și Ialomița. E vorba de bani europeni, bani care intră în cele două județe, este vorba de bani ieftini, cei mai ieftini, care duc la o dezvoltare durabilă a celor două localități pe termen lung. Vorbim de capitalizarea firmelor românești, pentru că acești bani vor veni către agenții economici din România, vorbim de modernizare la nivel de Călărași/Ialomițaa. Eforturile noastre s-au închis astăzi prin semnarea acestui contract de finanțare, un contract care va duce la dezvoltarea celor două județe și la creșterea calității vieții în cele două județe. Sunt bucuros că alături de președintele CJ, Vasile Iliuță, de primarul municipiului Călărași, ceilalți parteneri ai noștri și acționari ai operatorului de apă și canal, contribuim decisiv la creșterea calității vieții în cele două județe.
Vorbeați de bani ieftini, dar pentru un proiect scump și de asemenea pentru o muncă foarte scumpa. Banii din fondurile europene sunt cei mai ieftini bani pe care putem să-i accesăm. Asta am și făcut – o sumă extrem de mare, care va intra în cele două județe și totodată munca n-o mai măsurăm. Este necuantificată. Contează rezultatul și faptul că echipele care sunt în spatele acestui rezultat au pus în practică ideile lor, ideile lor s-au transformat în rezultate, iar rezultatele se văd astăzi prin semnarea acestui contract de finanțare. Noi în momentul de față am scoase la licitație 4 lucrări de execuție. Urmează să scoatem 18 lucrări de execuție. Cred că la începutul anului viitor vom avea ordinele de începere date și se va lucra intens atât la Călărași, cât și la Ialomița.”
Eduard Grama, director general ECOAQUA S.A.

Eduard Grama, director general ECOAQUA S.A.

Constantin Sava, președintele ADI ECOAQUA și primarul orașului Urziceni a precizat că această investiție nu ar fi existat dacă nu avea susținerea județului vecin, prin implicare și mult efort.
Constantin Sava, președinte ADI Ecoaqua/primar orașul Urziceni (foto jos): “Am spus de nenumărate ori că Urziceni a fost luat de suflet de către Călărași, și am să le mulțumesc pentru lucrul ăsta toată viața. Fără județul Călărași, Urziceni nu ar fi ajuns astăzi, aici, să semneze un proiect așa de mare. Pentru Urziceni, beneficiarii acestui proiect, comunele din jurul Urziceniului, care vor beneficia de aceleași condiții de care beneficiază cetățenii din Urziceni, vă dați seama cam ce plăcere va fi de partea dumnealor să trăiască în aceleași condiții. O localitate care are toate condițiile publice – apă, canal, gaz, urmând ca drumurile să fie asfaltate, va fi ceva probabil, pentru unii, de neconceput. Am ajuns și aici, n-a fost ușpr, a fost foarte greu. Munca a fost asiduă. La un moment dat am crezut că vom pierde acest proiect, dar ca președinte al ??? 1:25 Călărași, am insistat, împreună cu domnul președinte al Consiliului Județean, am bătut drumurile ministerului, nu ne-am lăsat. Am venit peste domnul ministru, peste doamna ministru secretar de stat, peste doamna director, lunar, până când am ajuns astăzi în această sală, unde am semnat unul dintre cel mai mari proiecte – pot să spun că pe infrastructură de apă și canal, unul dintre cele mai mari din țară, nu este o noutate. Am demonstrat că și noi, județele mici, putem fi la nivelul celor mari.”
Constantin Sava, președintele ADI ECOAQUA și primarul orașului Urziceni

Constantin Sava, președintele ADI ECOAQUA și primarul orașului Urziceni

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași (foto jos): “Așteptările au fost mari, de aceea și aceste mișcări de conducere ca să putem să reușim acest proiect. Am putut să sacrific un director al Consiliului Județean, să-l trimit director la EcoAqua, ca împreună să gestionăm această situație și ca împreună să semnăm un contract de 350 de milioane de euro, ca beneficiarii 100.000 de locuitori ai județului Călărași și o parte a județului Ialomița, zona Urziceni, să putem să asigurăm servicii publice de calitate în viitor și să îmbunătățim ce găsim astăzi și ce nu e de calitatea pe care cetățenii o așteptau de la noi. Înseamnă că această zi istorică de la Ministerul Fondurilor Europene aduce în Călărași îmbunătățirea serviciilor publice pentru încă 50 de ani de acum încolo.”
Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași

Boroș Alexandru Iulian, ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (foto jos):Mă bucur foarte mult că am fost astăzi alături de dumneavoastră, de autoritățile locale din județul Călărași, la un moment deosebit din viața comunităților, acela de semnare a contractului de infrastructura pentru rețeaua de apă și canalizare. Indicatorii acestui proiect, peste 250 de kilometrii de rețea de apă și 425 de km de rețea de canalizare, arată dimensiunea proiectului. Peste 350 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o investiție crucială pentru standardele de locuire și calității vieții oamenilor. Urez autorităților locale să fie harnice în implementare, să aibă spor și succes în implementarea proiectului și să ne vedem într-un timp rezonabil la inaugurarea proiectului și la ducerea acestuia la bun sfârșit.”
Boroș Alexandru Iulian, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

Boroș Alexandru Iulian, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

Marius Dulce, primarul municipiului Călărași(foto sus): “Ajungem într-o zonă a secolului 21, pentru că vom schimba foarte multe magistrale de apă potabilă, mai punem câte o canalizare pe unde trebuie, dar înseamnă foarte mult, pentru că ne modernizăm. Ăsta este un proiect pe care îl așteptăm de peste 5 ani, iar astăzi am reușit să semnăm. Este o muncă de echipă și s-a văzut, dar greul de acum începe, pentru că trebuie să ne mișcăm foarte repede. 2023 mâine vine, și atunci trebuie să implementăm cel puțin 30% din acest proiect pentru a beneficia de el. Eu zic că vom face acest lucru pentru că suntem o echipă puternică și, așa cum am demonstrat de fiecare dată că putem, vom face și acest lucru.”
Marius Dulce, primarul municipiului Călărași

Marius Dulce, primarul municipiului Călărași

Costinel Milescu, primarul municipiului Oltenița(foto jos): Nu mai speram să se întâmple, pentru că a fost atât de mult decalată această investiție, încât eu unul credeam că n-o să se mai întâmple. Da, sunt bani mulți pe care va trebui să-i cheltuim foarte repede, în interesul comunității. Oltenița, cu această ocazie, rezolvă câteva probleme grave pe care le avea. Sunt niște probleme cu canalizare, cu apa potabilă. Am o stradă în municipiul Oltenița – este vorba de șoseaua Călărași, care de data asta, după atâta timp și jale, reușim s-o facem. O să le rezolvăm. Timpul este foarte scurt. Trebuie să cheltuim 107 milioane de euro până la 31 decembrie, 2023. Nici nu vreau să mă gândesc ce ne așteaptă. În esență, este un proiect foarte bun, un proiect cu ajutorul căruia municipiul Oltenița își rezolvă problemele de alimentare cu apă și canalizare undeva spre 99%. Avem cu ce să ne lăudăm. Sunt mai multe proiecte în derulare, dar împreună cu acesta ne vom duce cam în 99% la canalizare și apă potabilă.”

Costinel Milescu, primarul municipiului Oltenița

Costinel Milescu, primarul municipiului Oltenița