Un transport cu 22 de tone de deşeuri care urma să intre în România, din Bulgaria, a fost oprit la Călăraşi de comisarii Gărzii de Mediu. În acte apărea că este vorba de deşeuri din plastic de tip PET, însă în camion se găseau recipiente cu lichide şi chiar pământ.
Reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu au precizat, joi, într-o postare pe Facebook, că deşeurile au fost întoarse în Bulgaria.
„La verificarea camionului de 22 de tone, plin cu baloți, am găsit recipiente care conțineau un lichid de origine necunoscută, dar și alte tipuri de deșeuri și chiar pământ, printre PET-uri, de aceea s-a decis interzicerea intrarea transportului în țară. Deșeurile proveneau din Bulgaria și erau trimise unui operator economic din România, în vederea valorificării”, a declarat Marian Borondel, comisar șef al Gărzii de Mediu Călărași.
În data de 28.01.2022, comisarii Gărzii Naționale de Mediu, în cooperare cu polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, polițiști din cadrul Serviciului Poliție Transporturi Maritime al Inspectoratului General al Poliției Române și inspectori din cadrul Direcției Generale a Vămilor, sub coordonarea procurorului de caz specializat și învestit în cauză din cadrul Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Constanța, au pus în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Ilfov, Călăraşi și Teleorman.
În urma acţiunii, echipa care a efectuat perchezițiile a descoperit la o adresă din județul Călărași, 40 de baloți ce conțineau 19.000 kg deşeuri textile, depozitate neautorizat, ce provin din Italia.Acestea, au fost introduse pe cale rutieră în România, în anul 2019,de către o societate comercială.
Aceasta declarase bunurile ca fiind „fibre textile – diferite culori”.
La punctul de lucru al societății comerciale în cauză, aflat județul Teleorman, au fost identificate alte aproximativ 600 de tone de deșeuri din plastic. Dintre acestea, aproximativ 194 de tone au fost importate fără a fi sortate și spălate, aşa cum prevede legislației de mediu.
Alte 372 de tone au fost achiziționate din România, iar 40 tone deşeuri de diferite tipuri sunt pur şi simplu nevalorificabile.
Totodată, există suspiciuni legate de faptul că societatea nu respecta nici prevederile din autorizația de mediu, depășind cu mult cantitatea maximă anuală de deșeuri din plastic, autorizată pentru reciclare.
Au mai fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, de la sediul societății comerciale aflat în județul Ilfov, documente cu valoare probatorie.
În urma verificărilor, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au dispus, în cazul deşeurilor găsite în Călăraşi, returnarea acestor în ţara de provenienţă, respectiv Italia.
În final, să mai spunem că pe amplasamentul controlat din judeţul Călăraşi, comisarii GNM au descoperit că funcţiona şi o tipografie ce nu deţinea autorizaţie de mediu. În consecinţă, au aplicat o amendă în valoare de 60.000 lei.