Connect with us

La zi

Un nou produs tradițional românesc este recunoscut și protejat de UE. „Sardeluța marinată” a fost aprobată de Comisia Europeană

Published

on

Sursa: radioinfinit.ro

Marți, 16 iulie, Comisia Europeană a aprobat înregistrarea produsului românesc „Sardeluță marinată” în Registrul Specialităților Tradiționale Garantate (STG), conform informațiilor furnizate de Executivul comunitar.

“Sardeluța marinată” este preparată prin marinarea șprotului, rezultând trei varietăți distincte în funcție de marinada utilizată. După ce se adaugă vin, ulei de floarea soarelui sau ulei de floarea soarelui cu ardei iute la șprotul marinat și aromat cu diverse ingrediente, produsul capătă arome variate, cu caracteristici organoleptice specifice.

În mod tradițional, marinarea peștelui presupune utilizarea următoarelor ingrediente: sare neiodată, oțet de vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea soarelui, boia dulce, ardei iute, boabe de piper negru, foi de dafin și semințe de coriandru.

Advertisement

Numele produsului reflectă caracteristicile materiei prime utilizate, șprotul fără cap și fără viscere și metoda de preparare prin marinare.

România mai are 13 astfel de preparate

În cadrul Uniunii Europene, România are 13 produse alimentare recunoscute și protejate, dintre care 11 dețin Indicație Geografică Protejată (IGP): Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Cașcaval de Săveni, Salată cu Icre de Știucă de Tulcea, Plăcintă dobrogeană, Pită de Pecica, Salinate de Turda. Există și un produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP), respectiv Telemea de Ibănești, și un alt produs cu Specialitate Tradițională Garantată (STG) – Salată tradițională cu icre de crap.

Există și alte produse românești propuse pentru înregistrare la nivel european, cum ar fi Telemea de Vaideeni, Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânza de Gulianca, Virșli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmburești, Cârnați oltenești, Mere de Voinești, și altele.

Advertisement

Din cele 1.760 de produse alimentare înregistrate în sistemele de calitate europene din statele membre, doar 13 sunt reprezentate de produse tradiționale românești.