Connect with us

La zi

Sudul României devastat de incendiile de vegetație. Cum putem evita izbucnirea incendiilor

Published

on

În aceste zile toride, sudul României este devastat de incendii de vegetație, care au cuprins peste 1.000 de hectare. Incendiile au făcut ravagii în Constanța, Mehedinți și lângă București.

În doar trei zile, pompierii au intervenit de urgență la 300 de focare. De multe ori, vinovați sunt oamenii care dau foc vegetației uscate fără supraveghere. La Constanța, o autospecială a ars în timpul intervenției. De șapte zile consecutiv, zeci de hectare de pădure și vegetație ard în Clisura Dunării, la Șvinița, județul Mehedinți, în Parcul Natural Porțile de Fier. Flăcările au mistuit o pădure de pin negru, o specie extrem de inflamabilă. A fost alertă și lângă București, unde flăcările uriașe amenințau să se extindă la un aqua park.

Căldura intensă îngreunează semnificativ misiunea pompierilor. Fumul și flăcările uriașe sunt vizibile chiar și de pe malul opus al Dunării, în Serbia. De asemenea, misiunea este extrem de periculoasă atât pentru pompieri, cât și pentru pădurari.

Advertisement

La Poarta Albă, planul roșu de intervenție a fost activat după ce flăcările, care au cuprins iarba uscată, s-au apropiat periculos de un azil de bătrâni. În fumul dens, echipajele de intervenție aveau dificultăți în comunicare.

80 de persoane, pacienți și cadre medicale, au fost evacuate. 50 de hectare de miriște au ars, iar militarii au luptat cu focarele timp de peste două ore.

Din cauza incendiului, nouă trenuri de călători, șase din direcția Constanța și trei dinspre București, au fost oprite pe câmp până la lichidarea focarelor.

Adrian Marin, purtătorul de cuvânt al Insepctoratului General pentru Situații de Urgență, a declarat pentru digi24.ro: „În condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații pot deveni delicate mai ales dacă în zona câmpurilor se află și locuințe. Arderea vegetației este interzisă. De asemenea, utilizarea focului și prepararea hranei în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă. Meteorologii spun că și seceta și canicula din ultima perioadă contribuie la apariția incendiilor de vegetație.

Advertisement

Cum putem evita incendiile de vegetație
Pentru a preveni incendiile de vegetație, evitați să ardeți gunoaie și alte resturi în apropierea zonelor cu vegetație. Ca turiști, aprindeți focuri doar în locurile special amenajate și nu lăsați focul nesupravegheat. De asemenea, nu aruncați sticle sau cioburi în zonele cu vegetație, deoarece acestea pot reflecta și concentra razele solare, provocând incendii. Evitați să aruncați țigări sau resturi de țigări în zonele cu vegetație pentru a reduce riscul de incendiu.

 

Advertisement