În urma cu ceva timp, am observat o situație destul de ciudată, dar am așteptat… Într-un final ne-am convins. Ceea ce se întâmplă este adevărat, nu este doar o greșeală la nivel de județ, e mai grav. Problema este la nivel național!
Vedem, în fiecare zi pe toate străzile din România echipaje de Poliție. Poliție locală sau echipaje de Poliție Județeană. Foarte bine, nimic rău în asta… Undeva este o problemă. Aflăm imediat… Pe internet, circulă, de ceva timp mai multe fotografii cu echipaje ale Poliției locale cu inscripționare ilegală pentru a induce în eroare cetățenii…
AU VRUT SĂ SE IMPUNĂ ÎN FAȚA CETĂȚENILOR…DEGEABA…
Angajații polițiilor locale de la nivelul primăriilor din țară, precum și din Mun. București, au utilizat și utilizează autovehicule având aplicate pe toate laturile acestora sau numai pe unele, inscripția ilegală “POLIȚIA RUTIERĂ”, ”POLITIA LOCALĂ RUTIERA” sau ”POLIȚIA”, caracterele fiind formate din alte culori decât cele negru pe fond alb, sau/și sunt scrise cu fonturi de mărimi diferite, respectiv ”POLIȚIA” cu caractere mari și ”locală” sau ”locală sector …..” cu caractere mici, de natură a induce oamenii în eroare și a se confunda cu autospecialele Poliției Române. Aduc în atenția dvs. faptul că potrivit prevederilor H.G. nr. 1332 din 23 decembrie 2010, privind aprobarea Regulamentului cadru de organizare si funcționare a poliției locale: art. 31. — (1) Pe timpul desfășurării activităților de serviciu, pe raza comunelor, a orașelor, a municipiilor, a sectoarelor municipiului București, personalul poliției locale poate folosi autovehicule cu însemnul distinctiv „POLIȚIA LOCALĂ”, urmat de denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale din care face parte. Literele care compun inscripția trebuie să fie de culoare neagră, pe fond alb, și să aibă aceleași dimensiuni.
Însemnele nu trebuie să creeze confuzii cu denumirea altor instituții sau autorități publice și sunt amplasate pe toate laturile autovehiculului, portiere, portbagaj și capotă, pentru a fi vizibile din orice poziție.
Autovehiculele de patrulare sunt echipate, în mod obligatoriu, cu dispozitive de iluminare pentru emiterea de semnale speciale de avertizare luminoasă, de culoare albastră și cu mijloace speciale de avertizare sonoră.
CE SE ÎNTÂMPLĂ PRIN BUCUREȘTI…
Angajații polițiilor locale de la nivelul primăriilor din țară, precum și din Mun. București se recomandă în trafic conducătorilor auto ca fiind ”polițiști rutieri, de la Brigada Rutieră” sau pur și simplu POLIȚIȘTI ”de la Poliția Capitalei”, înșelând conducătorii auto pe timpul exercitării atribuțiilor de serviciu și inducând ideea că ar fi polițiști din cadrul Poliției Române și nu polițiști locali din cadrul primăriilor.
Asta se întâmplă în București, nu în Călărași. Suntem raționali, sau nu!
Sunt cazuri izolate, dar există! Câțiva polițiști din cadrul Poliției locale, instituție aflată in subordinea Primăriei Mun. Călărași, au fost surprinși purtând în timpul programului sau la diferite evenimente unde erau chemați să participe, purtând echipament inscripționat greșit sau inscripționat ilegal, cu intenție. Aceștia purtau geci cu inscripția “POLIȚIA LOCALĂ RUTIERĂ” – fapt ce se constituie ilegal.
DESPRE RAMPELE MONTATE PE MAȘINILE DE POLIȚIE LOCALĂ
Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:….. pentru lumina albastră – autovehiculele aparţinând poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, Ministerului Apărării Naţionale, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă”. După cum vedeți, angajații poliției locale nu au dreptul de a folosi aceste lumini pentru a circula prioritar sau pentru a pătrunde pe culoarea roșie a semaforului în intersecții.
În Călărași nu este cazul să discutăm despre rampele cu pricina. În astfel de situații se regăsesc alte județe dar și Mun. București
Să sperăm că pe viitor nu vor mai exista astfel de exemple in cadrul acestor instituții.
În decursul zilelor ce vor urma, vom contacta conducerea Poliției locale pentru un punct de vedere oficial al domnului Daniel Anghel.
FOTO: POLIȚIȘTII AU UMOR