Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 29 martie.

Published

on

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1430 – Imperiul Otoman condus de sultanul Murad al II-lea, ocupĂ orașul bizantin Tesalonic.

1461 – Războiul celor două roze: bătălia de la Tutone – Eduard de York o învinge pe Margareta de Anjou și devine regele Eduard al IV-lea al Angliei.

1599 – Cardinalul Andrei Bathory a devenit principe al Transilvaniei.

Advertisement

1638 – Coloniștii suedezi întemeiază Noua Suedie, prima așezare pe teritoriul viitorului stat nord-american Delaware.

1677 – Scaunul mitropolitan al Moldovei a fost mutat oficial de la Suceava la Iași.

1790 – S-a născut John Tyler, al 10-lea președinte al Statelor Unite; (d. 1862).

1809 – Țarul Alexandru I al Rusiei, afirmă în jurământul din Porvoo, că Finlanda cucerită în cel de-al treilea război Ruso – Suedez, aparține pentru totdeauna Rusiei.

1815 – S-a născut Costache Caragiale, dramaturg și actor român, primul director al Teatrului Național din Craiova.

Advertisement

1821 – În momentul începerii mișcării Eteriei, domnul Moldovei, Mihai Suțu, a anunțat hotărârea sa de a se retrage temporar din Moldova, lăsând o căimăcămie care să se ocupe de treburile curente și mai ales să asigure Poarta Otomană de supunerea Moldovei.

1828 – Are loc deschiderea în cadrul mănăstirii Trei Ierarhi din Iași, Moldova, a Școlii normale și a gimnaziului, unde studiile se fac în românește.

1830 – Conform Tratatului de pace ruso-turc de la Adrianopol, au început lucrările Comisiei pentru delimitarea granițelor dunărene dintre Principatele române și Imperiul otoman. Fostele raiale Brăila, Giurgiu, Turnu, împreună cu 30 de insule din Dunăre au fost efectiv realipite Țării Românești. Lacul Brateș a revenit Moldovei.

1848 – Domnitorul Mihail Sturdza înăbușă mișcarea revoluționară din Moldova cu forța armată.

1849 – Marea Britanie anexează la colonia sa India teritoriul Punjab.

Advertisement

1889 – În România, se formează un guvern conservator în frunte cu Lascăr Catargiu. Noul guvern vine în urma demisiei guvernului junimist condus de Theodor Rosetti.

1899 – S-a născut Lavrenti Beria, șeful NKVD-ului, serviciul de represiuni politice sovietic în anii 1938-1953 și unul dintre succesorii lui Stalin.

1908 – S-a născut poetul român Virgil Carianopol.

1926 – S-a înființat Institutul de studii bizantine la București.

1929 – La Casa AlbĂ a fost instalat primul telefon, iar Herbert Hoover devine primul președinte care are instalat un telefon pe biroul său.

Advertisement

1934 – Are loc greva muncitorilor din Anina, România, încheiată cu satisfacerea majorității revendicărilor greviștilor.

1945 – Ministrul comunist Lucrețiu Pătrașcanu, a semnat un Decret-lege ce viza epurarea administrației publice de funcționarii angajați de regimurile anterioare instalării la 6 martie 1945, a guvernului procomunist marioneta a ocupanților sovietici condus de dr. Petru Groza.

1951 – Ethel și Julius Rosenberg sunt acuzați de un tribunal american de spionaj si vânzarea de secrete nucleare in favoarea URSS. Vor fi executați pe scaunul electric, doi ani mai târziu.

1964 – România și Argentina ridică legațiile la nivel de ambasadă.

1973 – Armata SUA a încheiat retragerea din Vietnamul de Sud, conform Acordului de pace semnat la 27.01.1973 la Paris, situație ce a condus la prăbușirea regimului militar de la Saigon in 1975.

Advertisement

1974 – Naveta spațială americană fără echipaj uman, Mariner-10, devine prima navă spațială care a vizitat planeta Mercur, trimițând peste 2.000 de imagini pe Pământ.

1997 – În România, s-a trecut din nou la ora de vara, prin Ordonanța de Guvern 20/1997, reintroducându-se un program orar practicat in statele Uniunii Europene.

2004 – Șapte țări din Europa de Est, printre care și România, devin membre oficiale ale NATO.

2004 – Premierul Adrian Năstase a depus instrumentele de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord, la Washington. România a devenit membru al NATO.

2004 – Irlanda devine prima țară din lume care interzice fumatul în locurile publice.

Advertisement

2005 – Echipa feminină de tenis de masă a României a câștigat pentru a treia oară titlul european.

2017 – Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanșând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană.

 

Advertisement
Advertisement