IATĂ CE S-A ÎNTMPLAT ÎN ACESTĂ ZI:
711 – Începe cucerirea islamică a Hispaniei: trupe maure conduse de Tariq ibn Ziyad, debarca în Gibraltar pentru a începe invazia în Peninsula Iberică (pe care o numeau al Andalus). Cucerirea de către musulmanii din Califatul Umayyad a Hispaniei a decurs între anii 711 si 788, ducând la distrugerea Regatului Vizigoților și înființarea Emiratul independent de Córdoba sub conducerea lui Abd-ar-Rahman I, care finalizat unificarea musulmana a Iberiei, sau al-Andalus in perioada 756-788.
1296 – Primul Război de Independență Scoțian. Armata scoțiană condusă de John Balliol este învinsă de forțele engleze conduse de John de Warenne, al 6- lea conte de Surrey în Bătălia de la Dunbar.
1521 – Exploratorul Ferdinand Magellan, a fost ucis de băștinașii insulei Mactan din Filipine, conduși de șeful local Lapu-Lapu, în Bătălia de la Mactan.
1578 – În ciuda interdicțiilor, a avut loc Duelul Mignonilor, unul dintre cele mai faimoase dueluri din istoria Franței, între doi favoriți ai regelui Henric al III-lea al Franței și doi favoriți ai lui Henric I, Duce de Guise.
1759 – S-a născut scriitoarea si filozoafa iluminista britanica Mary Wollstonecraft.
1791 – S-a născut Samuel Morse, inventatorul codului Morse.
1818 – Împăratul rus Alexandru I a sosit la Chișinău, unde urma să semneze un nou regulament de administrare a Basarabiei țariste, cunoscut sub denumirea „Așezământul obrazovaniei oblastiei Basarabiei.
1822 – S-a născut Ulysses Grant, al 18-lea președinte al Statelor Unite; (d. 1885).
1872 – A decedat Ion Heliade Rădulescu, poet, prozator, ziarist și om politic român; (n.6 ianuarie 1802).
1876 – În România se formează un guvern liberal prezidat de Emanoil (Manolache) Costache Epureanu.
1909 – Sultanul otoman Abdul Hamid al II-lea, este înlăturat de mișcarea „Junilor Turci”, fiind succedat de fratele său, Mehmed al V-lea.
1919 – În sala Palatului Sfatului Țării este convocată Adunarea generală a Partidului Țărănesc Basarabean din România. Pe lângă celelalte puncte supuse dezbaterii, adunarea a ales Comitetul Central din 17 membri: Pantelimon Halippa, D. Ciugureanu, Ion Inculeţ, V. Bîrcă, Ştefan Ciobanu, N. Bivol, Ion Pelivan, Ion Buzdugan, Anton Crihan, P. Erhan, Ştefan Holban, I. Ioncu, V. Mîndrescu, M. Minciună, Gherman Pîntea, N. Secară și N. Suruceanu.
1931 – George Enescu a terminat orchestrația operei „Oedip”, creație pe care a dedicat-o Mariei Rosetti-Tescanu.
1941 – La solicitarea lui Iuliu Maniu, ca reprezentant al „opoziției unite” a PNŢ-PNL, a avut loc o întrevedere cu reprezentanții guvernelor englez și american, prilej cu care s-au stabilit mijloace de legătură și comunicare, în situația întreruperii relațiilor diplomatice.
1941 – Trupele germane ocupă Atena și regiunea Peloponez din Grecia.
1944 – Palatul de la Mogoșoaia este închiriat Ambasadei Elveției la București.
1945 – Al Doilea Război Mondial – Benito Mussolini a fost arestat de partizanii italieni lângă satul Dongo, în timp ce încerca să fugă deghizat în soldat german.
1945 – Trupele americane și sovietice se întâlnesc pe Elba, in inima Germaniei naziste.
Peste câteva zile, la 9 mai 1945, Germania avea sa capituleze necondiționat in fata Aliaților.
1948 – Liderul comunist roman Lucrețiu Pătrășcanu, a fost arestat din ordinul lui Gheorghiu – Dej, împreuna cu Lena Constante, Elena Pătrășcanu, Bellu Zilber, Harry Brauner, sub acuzația falsa de complot.
1953 – A murit, în detenție, în lagărul de la Sighetu Marmației, istoricul și omul politic Gheorghe I. Brătianu.
1990 – Sovietul Suprem al R.S.S.Moldovenești a aprobat tricolorul ca drapel de stat.
1992 – Este proclamată Republica Federală Iugoslavia, care cuprinde Serbia și Muntenegru.
2002 – Echipa masculină de seniori a României a devenit campioana europeana la gimnastică, în timpul desfășurării celui de-al 25-lea Campionat European.
2005 – Cel mai mare avion construit vreodată, Airbus A 380, a efectuat primul sau zbor decolând din Toulouse, Franța.
2007 – Autoritățile estoniene mută monumentul soldatului sovietic „eliberator” din Tallin, declanșând controverse aprinse în Rusia.