Connect with us

Administrație Locală

Roseți/ Nicolae Rîjnovean: Cred că oamenii din Roseți sunt mulțumiți de modul în care arată localitatea

La început de 2019 fiecare primar încearcă să realizeze o listă de obiective pe care să le îndeplinească până la finele anului. Nicolae Rîjnoveanu,  primar cu vechime, semn că este apreciat și dorit pentru primăria din Roseți. Am discutat, într-un scurt interviu, despre activitățile administrației, lucrări de continuat, posibile proiecte și intențiile avut în acest an. Așa cum ne-a obișnuit, primarul se afla în birou, verifica câteva cereri depuse de oamenii din comună.

R: Domnule primar, ce proiecte aveți pentru 2019, dar lucrări în curs de realizare?

Nicolae RâjnoveanuSunt foarte multe proiecte în acest an. Presa a fost lângă noi și a  reliefat corect părțile bune și rele, aspectele pozitive dar și negative pe care le-am întâmpinat. Toate proiectele noastre vrem ca din luna martie, imediat ce va începe primăvara să debuteze… vor începe. Nu vă ascund că au început lucrările de modernizare a străzilor pe o lungime de 9 kilometri. Anul trecut a fost o perioadă când le-am întrerupt din cauza timpului nefavorabil, a condițiilor meteo. Acum starea vremii s-a îmbunătățit și parte din lucrări se pot efectua. S-au realizat amenajările de șantier, executantul și-a adus aproape tot materialul necesar efectuării lucrărilor, piatră, balast, toate materialele necesare execuției acestor lucrări. Cu cei 9.8 km de asfalt aproape se termină asfaltarea întregii comune. Vor rămâne câteva bucle pe care le vor executa din propriile venituri ale Primăriei. Și la anul ce urmează avem prevăzute lucrări de întreținere a unor străzi, care trebuiesc neapărat frezate și refăcute. Este vorba de 3 artere de circulație realizate de mulți ani pe bugetul nostru al Primăriei. Anul acesta vom finaliza asfaltarea întregii comune, aproape 98% din suprafața stradală.

R: Putem observa că aproape ați terminat de turnat covor asfaltic aproape pe toate străzile. Ce ne puteți spune despre nivelul în care s-a ajuns cu asfaltarea străzilor?

Advertisement

Nicolae RâjnoveanuNu sunt singurul primar care sunt preocupat de starea drumurilor, sunt satisfăcut de munca noastră și cred că oamenii din Roseți sunt mulțumiți de modul în care arată localitatea. Ei sunt de fapt cei care ar trebui să mențină tot ceea ce noi, Primăria am făcut, și care ne-a costat o grămadă de bani. Toți cei din comuna Roseți trebuie să își dea silința pentru a menține curate străzile, canalul de scurgere a apei, spațiile verzi. De Ziua Comunei acum 2 ani am premiat vreo cca 100 gospodari fruntași. Anul acesta am premiat vreo 300 gospodari. Am creat competiție și cetățenilor le place ca spațiul din fața casei lor să arate frumos. Tot anul acesta începem canalizarea cu firma ce a executat prima etapă. Lucrările sunt în garanție. Aici vin executanți care își dau silința să facă ce trebuie, corect. Oamenii de lângă mine sunt puțini mai pretențioși..Am cooperat cu firme de calitate și am avut pretenții ce s-au respectat. A doua etapă de canalizare va începe în primăvară. Vom introduce și gaze în localitate. Vom face asta din cauza prețului mare la lemn. Gazele vor fi facilități pentru investitori. Vom realiza un parc industrial. Am realizat PUG. Ne va ajuta și guvernul și timpul…Roseți este o localitate unde creșterea animalelor este obiectiv de importanță. Avem vreo 700 ha de izlaz…

R: Ce opinie aveți despre actuala guvernare?

Nicolae RâjnoveanuGuvernul PSD ne ajută. Dacă vreun primar nu recunoaște înseamnă că este bătut în cap… Dacă nici prin acest program, prin PNDL primarii nu vor să își dezvolte localitatea, nu și-au depus proiecte, înseamnă că nu poți avea vreo speranță de la acei oameni. Numai primarii care nu și-au dorit nu au făcut nimic în acești 4 ani. Fiecare guvern a avut păcatele lui. Nu zic că acest guvern este performant…Dar și-a onorat promisiunile făcute în Campania electorală, și-a făcut treaba.

Dacă și cealaltă parte, opoziția își vedea de treabă și lăsa guvernul în pace să facă ce și-a propus…eram cu un pas înaintea altora. Dar întotdeauna s-a găsit în țara asta un Gică contra, care s-a opus. Nu înțeleg de ce unii vor răul acestei țări, acestui popor…Proiectul de buget al comunei Roseți a fost realizat de mult, avem orientare bună pentru dezvoltarea localității. Am transmis bugetul și pentru următorii 3 ani…știm tot ceea ce trebuie realizat în perspectivă. Guvernul PSD și-a făcut datoria întotdeauna. Viitorul unei localități sunt copiii. Așa cum îi creștem și educăm așa vom avea un viitor. Trebuie investit în educația copiilor. Nu este suficient. Stagiul militar obligatoriu nu trebuia să dispară ci eventual redus. Trebuie să ne putem apăra țara noi, și nu cu cei angajați. Lucrurile bune merg înainte, proiectele sunt în curs. Oamenii se vor convinge că aici la Primărie vom rămâne oameni de fapte și nu de vorbe…

 

Advertisement

Administrație Locală

Cod Portocaliu de vreme extremă la Oltenița: rafale de vânt, ploi torențiale și grindină anunțate miercuri

Primăria Municipiului Oltenița a transmis miercuri, 9 iulie, o atenționare de Cod Portocaliu valabilă între orele 12:00 și 22:00, vizând estul județului Călărași, inclusiv municipiul Oltenița.

Meteorologii avertizează asupra unui episod de instabilitate atmosferică accentuată, cu fenomene meteo violente într-un interval scurt de timp.

🔴 Ce ne așteaptă?
Ploi torențiale: 25–40 l/mp, cu vârfuri izolate ce pot depăși 60 l/mp
Descărcări electrice frecvente
Vânt cu rafale de până la 90 km/h
Grindină, posibil de dimensiuni medii

📍 Recomandări pentru siguranță:

Advertisement
  • Evitați deplasările pe durata manifestărilor violente
  • Nu parcați mașinile sub copaci sau stâlpi
  • Asigurați obiectele de pe balcoane sau din curți
  • Urmăriți canalele oficiale pentru actualizări meteo

Continue Reading

Administrație Locală

Promisiune onorată: 4 milioane de euro aduse pentru fluidizarea traficului la Călărași

Primăria municipiului Călărași a semnat astăzi contractul de finanțare pentru un proiect ambițios, în valoare de 4 milioane de euro, destinat modernizării și optimizării traficului rutier în oraș. Acest succes este rezultatul unei colaborări strânse între echipa Primăriei și Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.

La semnarea contractului au fost prezenți: primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, directorul general ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, Mirela Andreea Tache, directorul cabinetului ADR, și consilierul local George Stoian. Viceprimarul municipiului a fost, de asemenea, alături de administrație și mass-media locală.

🚦 Proiectul semaforizării inteligente și monitorizare video

  • Zona de intervenție acoperă 22 de puncte semaforizate: 19 intersecții și 3 treceri de pietoni cu buton, situate pe principalele artere ale orașului – Prelungirea București, Str. București, Griviţa și Bulevardul Republicii.
  • Funcționalități cheie ale sistemului integrat adaptive de trafic:
    • Adaptarea ciclurilor de semaforizare în timp real, pe baza numărului de vehicule.
    • Prioritizare automată a transportului public, reducând timpii de așteptare și crescând viteza de deplasare pe benzi dedicate.
    • Supraveghere video în toate intersecțiile integrate în sistem.
  • Dotări instalate:
    • 109 semafoare pentru vehicule (simple) + 27 pe consolă
    • 156 semafoare pietoni
    • 72 semafoare „prim-vehicul” (pentru vizibilitate directă la linia de stop)
    • 29 semafoare flash „VID” (verde intermitent pentru viraj la dreapta)
    • 43 semafoare flash „GIP” (galben intermitent pentru alertarea pietonilor la viraje)
    • 156 dispozitive acustice pentru persoane cu deficiențe de vedere
    • 14 butoane push-button pentru solicitare pietoni în trecerile cu buton
    • 42 camere video mobile
    • 20 automate de dirijare a circulației
    • Echipamente de comunicaţii: switch-uri, media convertori, module SFP

Se vor realiza și lucrări de canalizație pentru instalarea cablurilor între automatele de trafic, echipamente din intersecție și centrul de comandă.

🚘 Clarificare rutieră și panouri cu mesaje variabile

Advertisement
  • Camere LPR (License Plate Recognition) – 6 unități
  • Panouri VMS (mesaj variabil) – instalate în cele trei puncte principale de intrare/ieșire din municipiu:
    • Vest – DN3D (Siderca)
    • Est – Str. București (Dedeman)
    • Nord – DN21 (Petrom)

Astfel, șoferii vor fi informați în timp real despre zonele în lucru, rute alternative sau trafic intens. Sistemul automat de recunoaștere a numerelor de înmatriculare va permite detectarea vehiculelor suspecte sau neautorizate și alertarea rapidă a autorităților.

🏢 Centre de comandă și control

Proiectul include amenajarea a două centre de comandă și control:

  • Centrul principal: în noul sediu al Poliției Locale, strada Mușețelului.
  • Centrul de rezervă: sediul ”Primăria 2”, strada Progresului.

🌟 Impact și beneficii

Beneficiu Detalii
Fluidizarea traficului Timp mai scurt de așteptare și vehicule în mișcare constantă
Prioritizarea transportului public Reducerea blocajelor și stimularea utilizării transportului în comun
Siguranță pietoni Semaforizare cu buton și dispozitive acustice la treceri critice
Monitorizare eficientă Monitorizare video și recunoaștere LPR pentru un control rutier performant

👏 Mesaj final

„Acest proiect este dovada angajamentului Primăriei Călărași de a transforma promisiunile în realități palpabile pentru comunitatea locală. Investiția de 4 milioane de euro deschide drumul către un sistem modern de trafic care va aduce siguranță, eficiență și confort pentru toți locuitorii orașului,” a declarat primarul Marius Dulce.

Începem montarea semafoarelor inteligente și punerea în funcțiune a panoului de control în cel mai scurt timp!

Advertisement

Continue Reading

Administrație Locală

A început modernizarea Școlii Mihai Viteazul din Călărași! Investiție de peste 1,7 milioane lei prin PNRR

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a anunțat că în această dimineață a fost emis ordinul de începere a lucrărilor de eficiență energetică la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” (Nr. 10) – corpul B.

Lucrările prevăzute includ anveloparea termică a clădirii, înlocuirea tâmplăriei, montarea unor corpuri de iluminat eficiente energetic, schimbarea burlanelor și jgheaburilor, precum și izolarea podului. În plus, vor fi montate șase recuperatoare de căldură, menite să optimizeze consumul energetic.

„Investițiile în școlile din municipiu înseamnă foarte mult atât pentru noi, cât mai ales pentru elevii care vor beneficia de condiții moderne de studiu”, a subliniat edilul.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având o valoare totală de peste 1.700.000 lei.

Advertisement

Continue Reading