Connect with us

Actualitate

Românii pot călători în Thailanda doar cu buletinul. Legea va intra în vigoare pe 1 iunie

Published

on

În scopul de a stimula industria turismului, de care depinde într-o mare măsură, guvernul Thailandei a decis să elimine necesitatea vizei pentru cetățenii români. Potrivit publicației Bangkok Post, această măsură va fi implementată începând cu 1 iunie 2024.

Cabinetul a aprobat marți o serie de noi reglementări privind vizele, menite să atragă mai mulți turiști. Acestea includ programe de exonerare de viză, vize la sosire, șederi prelungite pentru studenți și reducerea nivelului obligatoriu de asigurare de sănătate pentru pensionari.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Chai Wacharonke, a anunțat că numărul țărilor eligibile pentru intrarea fără viză va crește de la 57 la 93. Printre cele 36 de țări noi se numără: Albania, Cambodgia, China, India, Jamaica, Kazahstan, Laos, Mexic, Maroc, Panama, România, Sri Lanka și Uzbekistan.

Totodată, purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat că Ministerul de Externe a propus aceste măsuri pentru a atrage mai mulți vizitatori, având în vedere că economia națională depinde în mare măsură de turism, conform bangkokpost.com.

Advertisement

Chai Wacharonke a anunțat că durata sejururilor vizitatorilor în cadrul acestei scheme a fost extinsă la 60 de zile. De asemenea, cabinetul a aprobat viza la sosire pentru 31 de țări, față de 19 țări anterior.

Vizitatorii care doresc să lucreze și să exploreze destinații turistice vor putea obține vize de cinci ani, valabile pentru sejururi de până la 180 de zile, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 180 de zile. În trecut, aceștia aveau dreptul doar la două sejururi de 30 de zile fiecare. „Această măsură vizează nomazii digitali, lucrătorii la distanţă şi liber profesioniştii… precum şi pe cei care doresc să înveţe Muay Thai şi bucătăria thailandeză. Ei pot învăţa şi pot vizita locuri”, a declarat Chai Wacharonke, potrivit sursei menționate anterior.

Studenții străini absolvenți de învățământ superior pot rămâne acum în țară timp de un an după absolvire, în loc să fie obligați să plece imediat după încheierea cursurilor. Purtătorul de cuvânt a menționat că această perioadă prelungită le oferă posibilitatea să-și găsească locuri de muncă, în special în sectoarele unde există nevoie de forță de muncă.

Pentru vizitatorii cu vârsta de 50 de ani sau mai mult care doresc vize de lungă ședere, este necesar să dețină o asigurare de sănătate.

De asemenea, Cabinetul a aprobat extinderea serviciilor de solicitare a vizelor electronice la consulatele și ambasadele thailandeze de la 47 la 94 de locații, începând din septembrie.

Advertisement

Măsurile aprobate vor fi implementate începând de sâmbătă, 1 iunie 2024.

Actualitate

Anumite medicamente pot avea efecte psihoactive. Ce a transmis Poliția Română

Published

on

Astăzi, 3 iulie, Poliția Română a avertizat că unele medicamente pot avea efecte psihoactive și îndeamnă conducătorii auto să consulte prospectul acestora înainte de a conduce, scrie stirileprotv.ro.

Aceste substanțe pot conduce la rezultate pozitive la testele DrugTest, iar până la primirea rezultatelor analizelor de laborator, se poate lua măsura preventivă a reținerii permisului de conducere, fără a implica deschiderea unui dosar penal. Poliția menționează că, în perioada 2021 – 2023, între 15% și 20% din mostrele biologice prelevate au invalidat rezultatele testelor realizate cu ajutorul aparatelor DrugTest.

”Prin O.U.G. nr. 84/2024 au fost reevaluate mecanismele privind verificarea consumului de băuturi alcoolice sau de substanţe psihoactive. În concret, în cazul conducătorilor de autovehicule care refuză să se supună testării în vederea stabilirii consumului de alcool ori de substanţe psihoactive, aceştia sunt conduşi la cea mai apropiată unitate medicală, pentru a li se recolta mostre biologice. În lipsa unor indicii cu privire la prezenţa în organismul acestora a substanţelor psihoactive ori a băuturilor alcoolice, pentru a nu permite conducătorilor de vehicule continuarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice, în scop preventiv, a fost instituită măsura retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizelor toxicologice de laborator, nefiind vorba, în această situaţie, despre săvârşirea unei fapte penale, respectiv de întocmire a unui dosar de cercetare penală”, a transmis, miercuri, Poliţia Română, conform sursei menționate anterior.

Sursa menționată a subliniat că această măsură de retragere a permisului de conducere este justificată de necesitatea protejării vieții, integrității corporale și sănătății persoanelor care participă la trafic sau se află în zona drumului public.

Advertisement

”De asemenea, este necesar a se preciza faptul că majoritatea conducătorilor auto cunosc efectul alcoolului şi al drogurilor, însă o categorie aparte de substanţe ce afectează capacitatea de a conduce un autovehicul o reprezintă medicamentele. Astfel, se impune ca, anterior conducerii unui vehicul, să fie studiat ambalajul medicamentelor administrate, întrucât în compoziţia acestora pot exista anumiţi compuşi ce determină apariţia de efecte psihoactive şi care pot fi depistaţi cu ajutor aparatelor drugtest, chiar dacă persoana în cauză nu a consumat droguri”, a mai transmis instituţia.

Consiliul Superior de Medicină Legală (CSML) explică într-un material publicat pe site-ul oficial motivele pentru care apar diferențe între rezultatele negative ale sistemului toxicologic medico-legal și cele obținute de organele de poliție la testarea prezenței substanțelor psihoactive în cazul șoferilor.

Aceste diferențe se explică, printre altele, prin faptul că testele rapide folosite de Poliția Română sunt teste de screening sau orientative și nu teste de diagnostic sau de certitudine, precum cele realizate în cadrul INML sau IML. În cazul unui rezultat pozitiv, acesta trebuie obligatoriu confirmat prin alte metode de investigație.

De asemenea, medicii legiști subliniază că există “numeroase substanțe” care nu sunt pe lista celor interzise, dar care pot genera reacții fals pozitive.

”Astfel, există reacţii fals pozitive la amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice; cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale; barbiturice: antiinflamatorii sau opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală şi gripă conţinând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare”, au precizat specialiștii, conform aceleiași surse.

Advertisement

 

 

Continue Reading

Actualitate

MAE a emis o atenționare de călătorie în Grecia. Risc de incendii și de furtuni

Published

on

Sursa: europafm.ro

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români că, potrivit serviciului elen de Meteorologie, în data de 3 iulie 2024 se vor înregistra temperaturi extrem de ridicate în anumite zone din Grecia. Ca urmare, Ministerul grec al Protecției Civile a emis un comunicat de presă avertizând că există un risc foarte ridicat de producere a incendiilor în regiunea Peloponez (Laconia), pe Insula Kythira și în Insula Creta (Chania).

Serviciul elen de Meteorologie avertizează că masele de aer instabile vor aduce condiții meteorologice severe, în special în centrul și nordul Greciei, în perioada 3-4 iulie 2024. Se anticipatează ploi abundente și furtuni însoțite de fulgere și grindină. Se prognozează cantități semnificative de precipitații în data de 3 iulie 2024 în Macedonia de Est, Tracia și Macedonia Centrală, iar în data de 4 iulie 2024 în Tesalia, Insulele Sporade, Insula Evia, estul Greciei Centrale și sud-estul Peloponezului.

Având în vedere pericolele asociate acestor fenomene meteorologice extreme, autoritățile subliniază că în intervalul menționat este posibil să fie impuse restricții în circulația pe drumurile publice. Conducătorii auto sunt sfătuiți să verifice starea drumurilor pe site-ul oficial al Poliției elene: www.astynomia.gr.

MAE sugerează cetățenilor români să consulte pagina Ministerului grec al Protecției Civile și al Crizelor Climatice, unde pot găsi informații oficiale despre incendiile de vegetație, un ghid de autoprotecție împotriva incendiilor și hărți zilnice de prognoză a incendiilor: https://civilprotection.gov.gr/xartis. În caz de incendiu, cetățenii sunt îndemnați să contacteze imediat Serviciul de Pompieri la numărul 199.

Advertisement

De asemenea, MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106714035) și Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088).

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al Ambasadei României la Atena (+306978996222) și Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet www.mae.ro (Sfaturi, alerte de călătorie), https://atena.mae.ro și http://salonic.mae.ro.

Totodată, cetățenii români care călătoresc în Republica Elenă pot accesa aplicația digitală „mAIGreece”, realizată de către Ministerul elen al Turismului, disponibilă și în limba română: https://www.gov.gr/en/upourgeia/upourgeio-tourismou/tourismou/maigreece.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Un român a fost arestat în Grecia pentru incendierea unei păduri. Suspectul neagă incidentul

Published

on

Un cetățean român în vârstă de 38 de ani a fost plasat în arest preventiv în Grecia, marți, sub acuzația de provocare a unui incendiu în zona Rafina din estul regiunii Attica, sâmbăta trecută. Suspectul neagă că ar fi provocat incendiul și afirmă că se afla în zonă pentru a încerca să-l stingă.

Același suspect a fost arestat pentru incendiere în aceeași zonă de două ori în luna trecută și a reușit să scape cu o amendă, conform informațiilor agenției de presă Atena-Macedonia, care nu a vrut să ofere detalii suplimentare nu au fost furnizate, scrie news.ro.

De data aceasta, autoritățile au adăugat o acuzație de punere în pericol și au obținut arestarea sa preventivă.

Incendiile de vegetație sunt frecvente în Grecia în timpul verii. Condițiile meteo mai calde, mai uscate și mai vântoase, asociate cu schimbările climatice, au crescut atât frecvența cât și intensitatea acestora.

Advertisement

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a avertizat luni că țara se confruntă cu o vară periculoasă din cauza incendiilor de vegetație, exacerbate de seceta prelungită și vânturile neobișnuit de puternice. În weekendul trecut, zeci de incendii au izbucnit în Grecia, inclusiv două în apropierea capitalei, Atena.

50 de locuri au luat foc într-o singură zi

Sute de pompieri au continuat să lupte cu flăcările marți, 2 iulie, pentru a treia zi consecutivă în Grecia, unde au avut loc incendii majore. Zonele afectate includ insulele Kos, Creta și Chios, iar aproape 50 de astfel de incendii au fost raportate în ultimele 24 de ore.

În cursul nopții, câteva sate și hoteluri de pe insula Kos au fost evacuate, iar locuitorii au fost transportați în terenuri de sport și alte locații sigure.

Portalul de informații Kos24 a raportat marți dimineață că incendiul de pe insula Kos este sub control și că oamenii își pot relua activitățile în locuințe și hoteluri, potrivit agerpres.ro.

Advertisement

În apropierea orașului Heraklion din Creta a izbucnit un alt incendiu, dar nu s-a pus în pericol niciun localnic sau turist.

Conform Departamentului elen de Protecție Civilă există un risc ridicat de incendii în estul Cretei, în nordul peninsulei Peloponez și în Grecia centrală.

 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate