Connect with us

La zi

România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Concluziile Comisiei Europene

Published

on

Miercuri, 26 iunie, Comisia Europeană a publicat raportul de convergență, evaluând progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro. Documentul evidențiază rezultate mixte și constată că niciunul dintre aceste state membre nu îndeplinește în prezent toate criteriile necesare pentru a adera la zona euro.

Comisia utilizează raportul de convergență pentru a formula o recomandare către Consiliul UE privind adoptarea monedei euro de către un stat membru. Acest raport este distinct de raportul de convergență al Băncii Centrale Europene, dar este publicat împreună cu acesta.

Conform unui sondaj Eurobarometru privind percepția monedei euro, publicat miercuri, majoritatea cetățenilor (59%) din statele membre non-euro consideră că moneda comună a avut un impact pozitiv asupra statelor care au adoptat-o. De asemenea, majoritatea (53%) sunt de părere că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive pentru țara lor și pentru ei înșiși (56%),iar 57% dintre respondenți sunt favorabili introducerii monedei euro în țara lor.

Advertisement

Comisia Europeană consideră că România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro, având în vedere evaluarea sa privind compatibilitatea juridică și îndeplinirea criteriilor de convergență, precum și factorii suplimentari relevanți pentru integrarea și convergența economică.

Mai concret:

  • Legislația din România nu este complet în concordanță cu obligația de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE);
  • România nu îndeplinește criteriul referitor la stabilitatea prețurilor;
  • România nu îndeplinește criteriul privind finanțele publice;
  • România nu îndeplinește criteriul cursului de schimb;
  • România nu îndeplinește criteriul privind convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.

Bulgaria este singura țară care îndeplinește toate criteriile pentru aderarea la zona euro, cu excepția unuia, și a cărei legislație națională este considerată compatibilă cu normele uniunii economice și monetare.

Conform concluziilor raportului, Suedia îndeplinește criteriul stabilității prețurilor. Bulgaria și Suedia respectă criteriul privind finanțele publice, iar pe baza raportului Comisiei din 19 iunie, se estimează că și Cehia va îndeplini acest criteriu în viitorul apropiat.

Advertisement

De asemenea, Bulgaria, Cehia și Suedia îndeplinesc criteriul privind ratele dobânzilor pe termen lung, iar Bulgaria respectă criteriul privind cursul de schimb.

Niciuna dintre celelalte state membre nu este membră a Mecanismului Cursului de Schimb (MCS II), fiind necesară o participare de minimum doi ani la acest mecanism, fără tensiuni monetare semnificative, înainte de aderarea la zona euro.

Concluzia raportului este că statele membre vizate prezintă rezultate variate în ceea ce privește convergența nominală. În prezent, niciunul dintre aceste state nu îndeplinește toate criteriile necesare pentru a adera la zona euro.

 

Advertisement