Prezent în cadrul conferinței de joi, 18 martie 2021 la sediul PSD Călărași, primarul mun. Călărași, Marius Dulce, a vorbit despre situația actuala a municipiului nostru, prin prezentarea stradiului al diferitelor proiecte demarate sau continuate dupa fost administrație. Dulce a vorbit despre prioritățile stabilite ale primului mandat cât și despre alte obiective stabilite pentru anul 2021.
Primarul Marius Dulce: Toată lumea este interesată de bugetul județului Călărași în acest an, de ce vrem să facem cu el, unde direcționăm sumele. Vreau să vă spun de la început că acest buget va pleca undeva cu 20% diminuat, față de anul trecut. Vreau să vă spun că avem sume de recuperat de la Guvern, undeva la un milion, un milion cinci sute de mii, toată cheltuiala pe care o avem în zona de COVID. Așa cum spunea domnul deputat, avem sume de plată la cei care sunt în centrele de vaccinare, începând de la doctori, asistenți, registratori, undeva la 240.000 care nu sunt plătiți. Nu noi suportăm aceste sume, trebuie să vină prin DSP, Ministrul Sănătății, și după aceea noi facem plățile oamenilor. Avem certitudinea că la un moment dat se va rezolva și acest impediment. Vrem ca aceste centre să funcționeze și funcționează bine. Încercăm să nu fie aglomerat, toată lumea e programată, chiar avem liniște și totul funcționează bine. Încercăm să le punem la dispoziție și să aibă acolo tot ce le trebuie din ceea ce ne privește pe noi ca administratori. Trebuie să recuperăm și banii din aceste zone, pentru că trebuie să investim în Călărași.
UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI VOR FI EXPERTIZATE PRIVIND GRADUL DE RISC SEISMIC
De asemenea, este aceea discuție despre cine plătește transportul copiilor la școală. Este clar că nu putem să suportăm noi, Municipiul Călărași, transportul pentru copiii care vin de la comune, de la sate. Da, este clar că trebuie să definească Guvernul această sursă de finanțare și să vină către noi, iar, mai mult, deja au mai dat o ordonanță prin care ne obligă UAT-urile să expertizăm toate școlile, toate liceele, tot ce înseamnă toate clădirile din administrarea învățământului pe risc seismic. Am făcut o primă evaluare în legătură cu cât ne-ar costa. Anul acesta, ne costă undeva la un milion de lei să facem toate aceste expertize. Așa cum spune Ordonanța respectivă, sursa de finanțare este de la Guvern, dar până acum nu este niciun semn că ar aloca ceva. Ceea ce vă spun acum este estimativ, pentru că nu am primit nici de la județ ce ne se cuvine pe zona asta de taxe și impozite – Guvern, Consiliul Județean, Primăria Călărași, dar nu am primit nici de la Finanțe toate aceste sume care vin de la Guvern. Drept urmare, pot să repet, este clar, nu am uitat pe nimeni din Călărași.
INFRASTRUCTURA PIETONALĂ ȘI RUTIERĂ, O PRIORITATE PENTRU MARIUS DULCE
Prioritar pentru noi, în anul acesta, este infrastructura rutieră și pietonală. Ați văzut că am deschis o serie de șantiere. Mai mult de atât, vrem să extindem creșa. Este un proiect european. Avem o mare necesitate de locuri pentru copii mici în creșele noastre. Deja urcăm spre zona portocalie, ieri eram la 1.98 și cred că o să crească. Atunci, suntem obligați să diminuăm această incidență. Lucrăm doar la 80% din capacitatea creșei.
CETĂȚENII MUNICIPIULUI CĂLĂRAȘI VOR LOCURI DE PARCARE
Nu am uitat parcările, toată lumea ne solicită să facem parcări. O serie de cetățeni ne-au spus să facem parcări în zona Școlii 10 și Liceului Eminescu. Așa vom face, deja o să avem o ședință în Comisia de Siguranță a Circulației în care decretăm acea zonă să fie de debarcare – îmbarcare. Mai avem o problemă acolo, pentru că părinții intră pe acea alee care ajunge la Centrul Copiilor cu Dizabilități, și atunci o să securizăm și acea zonă ca să nu avem evenimente. Încercăm să fluidizăm acolo și prin deplasarea unui echipaj de poliție în zona respectivă până începe lumea să se educe. De asemenea, lucrăm și la un regulament și încercăm să încheiem un contract, după cum ne permite votarea bugetului, pentru a ridica mașinile abandonate din oraș. De asemenea, importante mai sunt parcările de reședință și parcările în general. Modificăm regulamentul, pentru că am observat anumite inadvertențe. Ba mai mult, sunt în discuții ca să fac o parcare, sau două supraterane, cu un sistem liftat pentru a mări suprafața și numărul de locuri de parcări în zonele aglomerate. Cu siguranță, o vom face.
MUNICIPIUL CĂLĂRAȘI TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA 60% RECICLABIL
Trebuie să începem să reciclăm. Vreau să vă aduc la cunoștință că în loc să construim ceva în Călărași, am avut o penalizare pe anii din urmă, 2015-2020, de două milioane de lei de la Fondul de Mediu pentru neîndeplinirea obligațiilor de reciclare. Dacă noi astăzi, conform Legislației în vigoare, trebuie să ajungem la 60% reciclabil, noi, din datele pe care le avem, cred că suntem undeva la 5%. O să existe și pe zona de compost, pe verde, tomberoane separate ca să putem crește gradul de reciclabil, pentru că altfel, o să vedeți, împreună o să plătim multe penalități. Nu trebuie să uitam, cred că daca nu, la sfârșitul lunii Mai o să plătim în plus 120 de lei pe tona de gunoi menajer, pentru că nu îndeplinim acești parametrii.