in ,

Deputatul Bîrcă, despre Planul Național de Redresare și Reziliență. “Deja am pierdut un miliard două sute de milioane de euro”

20.03.2021

Constantin Bîrcă: Vă supun atenției trei probleme. Aș începe cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Nici n-am început marea bătălie pentru a atrage fonduri europene și deja am pierdut un miliard două sute de milioane de euro. În anul 2020, România avea alocat prin PNRR suma de 30,4 miliarde de euro, pentru că această sumă a fost calculată în funcție de PIB-ul României din anul 2019. În 2021, România are alocați bani prin PNRR doar 29,2 miliarde de euro, ca urmare a scăderii PIB-ului în anul 2020. Dacă actualul Guvern ar fi înțeles că ar fi trebuit să aprobe PNRR încă de anul trecut, am fi avut la dispoziție 30,4 miliarde de euro, bani care ar fi putut fi folosiți pentru sănătate, infrastructură, agricultură, educație, dar pentru că nu ne-am grăbit, pentru că actualii guvernanți ne arată că sunt incompetenți, o incompetență crasă, astăzi vorbim deja de o pierdere de 1,2 miliarde de euro.

Pentru că m-a frapat declarația domnului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, aș vrea să vă citesc din declarația dânsului, din PNRR, a treia variantă, pentru că celelalte două propuneri de PNRR au fost respinse de Comisia Europeană. În 8 Martie 2021, domnul Cristian Ghinea a făcut următoarea declarație:

„În urma negocierilor de succes avute anul trecut de Guvernul României și de domnul Președinte Klaus Iohannis, România este unul dintre cei mai mari beneficiari ai acestui mecanism, primind o alocare consistentă de granturi și împrumuturi în valoare totală de 29,2 miliarde de euro. Această sumă a scăzut puțin față de prima iterație de alocări în urma recalculării scăderii Produsului Intern Brut în anul 2020, în comparație cu media europeană.”

Conform Ordonanței de Urgență Nr. 155 din 3 Septembrie 2020, aveam alocați, așa cum am spus, 30,4 miliarde de euro, sumă destinată mecanismului de redresare și reziliență, structurat sub formă de granturi, investiții care urmau să fie detaliate în PNRR. Deci, deja am pierdut 1,2 miliarde de euro ca urmare a incapacității Guvernului.

0 0 votes
Article Rating

What do you think?

-1 points
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 100.000000%

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
Deputatul Bîrcă, despre Planul Național de Redresare și Reziliență. “Deja am pierdut un miliard două sute de milioane de euro” » EVERYDAYNEWS
10 months ago

[…] post Deputatul Bîrcă, despre Planul Național de Redresare și Reziliență. “Deja am pierdut un mili… appeared first on Călărași […]

Căminul Cultural din Grădiștea va fi finalizat anul acesta. Primarul Vasile Matei lucrează la alte proiecte

Primarul Marius Dulce vorbește despre prioritățile acestui an