Connect with us

Știri

Primarul Marius Dulce vorbește despre prioritățile acestui an

Published

on

Prezent în cadrul conferinței de joi, 18 martie 2021 la sediul PSD Călărași, primarul mun. Călărași, Marius Dulce, a vorbit despre situația actuala a municipiului nostru, prin prezentarea stradiului al diferitelor proiecte demarate sau continuate dupa fost administrație.  Dulce a vorbit despre prioritățile stabilite ale primului mandat cât și despre alte obiective stabilite pentru anul 2021.

Primarul Marius Dulce: Toată lumea este interesată de bugetul județului Călărași în acest an, de ce vrem să facem cu el, unde direcționăm sumele. Vreau să vă spun de la început că acest buget va pleca undeva cu 20% diminuat, față de anul trecut. Vreau să vă spun că avem sume de recuperat de la Guvern, undeva la un milion, un milion cinci sute de mii, toată cheltuiala pe care o avem în zona de COVID. Așa cum spunea domnul deputat, avem sume de plată la cei care sunt în centrele de vaccinare, începând de la doctori, asistenți, registratori, undeva la 240.000 care nu sunt plătiți. Nu noi suportăm aceste sume, trebuie să vină prin DSP, Ministrul Sănătății, și după aceea noi facem plățile oamenilor. Avem certitudinea că la un moment dat se va rezolva și acest impediment. Vrem ca aceste centre să funcționeze și funcționează bine. Încercăm să nu fie aglomerat, toată lumea e programată, chiar avem liniște și totul funcționează bine. Încercăm să le punem la dispoziție și să aibă acolo tot ce le trebuie din ceea ce ne privește pe noi ca administratori. Trebuie să recuperăm și banii din aceste zone, pentru că trebuie să investim în Călărași.

UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI VOR FI EXPERTIZATE PRIVIND GRADUL DE RISC SEISMIC

De asemenea, este aceea discuție despre cine plătește transportul copiilor la școală. Este clar că nu putem să suportăm noi, Municipiul Călărași, transportul pentru copiii care vin de la comune, de la sate. Da, este clar că trebuie să definească Guvernul această sursă de finanțare și să vină către noi, iar, mai mult, deja au mai dat o ordonanță prin care ne obligă UAT-urile să expertizăm toate școlile, toate liceele, tot ce înseamnă toate clădirile din administrarea învățământului pe risc seismic. Am făcut o primă evaluare în legătură cu cât ne-ar costa. Anul acesta, ne costă undeva la un milion de lei să facem toate aceste expertize. Așa cum spune Ordonanța respectivă, sursa de finanțare este de la Guvern, dar până acum nu este niciun semn că ar aloca ceva. Ceea ce vă spun acum este estimativ, pentru că nu am primit nici de la județ ce ne se cuvine pe zona asta de taxe și impozite – Guvern, Consiliul Județean, Primăria Călărași, dar nu am primit nici de la Finanțe toate aceste sume care vin de la Guvern. Drept urmare, pot să repet, este clar, nu am uitat pe nimeni din Călărași.

INFRASTRUCTURA PIETONALĂ ȘI RUTIERĂ, O PRIORITATE PENTRU MARIUS DULCE

Prioritar pentru noi, în anul acesta, este infrastructura rutieră și pietonală. Ați văzut că am deschis o serie de șantiere. Mai mult de atât, vrem să extindem creșa. Este un proiect european. Avem o mare necesitate de locuri pentru copii mici în creșele noastre. Deja urcăm spre zona portocalie, ieri eram la 1.98 și cred că o să crească. Atunci, suntem obligați să diminuăm această incidență. Lucrăm doar la 80% din capacitatea creșei.

CETĂȚENII MUNICIPIULUI CĂLĂRAȘI VOR LOCURI DE PARCARE

Nu am uitat parcările, toată lumea ne solicită să facem parcări. O serie de cetățeni ne-au spus să facem parcări în zona Școlii 10 și Liceului Eminescu. Așa vom face, deja o să avem o ședință în Comisia de Siguranță a Circulației în care decretăm acea zonă să fie de debarcare – îmbarcare. Mai avem o problemă acolo, pentru că părinții intră pe acea alee care ajunge la Centrul Copiilor cu Dizabilități, și atunci o să securizăm și acea zonă ca să nu avem evenimente. Încercăm să fluidizăm acolo și prin deplasarea unui echipaj de poliție în zona respectivă până începe lumea să se educe. De asemenea, lucrăm și la un regulament și încercăm să încheiem un contract, după cum ne permite votarea bugetului, pentru a ridica mașinile abandonate din oraș. De asemenea, importante mai sunt parcările de reședință și parcările în general. Modificăm regulamentul, pentru că am observat anumite inadvertențe. Ba mai mult, sunt în discuții ca să fac o parcare, sau două supraterane, cu un sistem liftat pentru a mări suprafața și numărul de locuri de parcări în zonele aglomerate. Cu siguranță, o vom face.

MUNICIPIUL CĂLĂRAȘI TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA 60% RECICLABIL

Trebuie să începem să reciclăm. Vreau să vă aduc la cunoștință că în loc să construim ceva în Călărași, am avut o penalizare pe anii din urmă, 2015-2020, de două milioane de lei de la Fondul de Mediu  pentru neîndeplinirea obligațiilor de reciclare. Dacă noi astăzi, conform Legislației în vigoare, trebuie să ajungem la 60% reciclabil, noi, din datele pe care le avem, cred că suntem undeva la 5%. O să existe și pe zona de compost, pe verde, tomberoane separate ca să putem crește gradul de reciclabil, pentru că altfel, o să vedeți, împreună o să plătim multe penalități. Nu trebuie să uitam, cred că daca nu, la sfârșitul lunii Mai o să plătim în plus 120 de lei pe tona de gunoi menajer, pentru că nu îndeplinim acești parametrii.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Știri

Ecoaqua Călărași a început reabilitarea rețelei de canalizare menajeră a blocurilor N28 / N29

Published

on

Începând cu data de miercuri, 26 mai a.c., operatorul ECOAQUA S.A. CĂLĂRAȘI a început reabilitarea rețelei de canalizare menajeră aferentă blocurilor N28 – N29 din municipiul Călărași.

Vă reamintim că operatorul ECOAQUA demarează o campanie de informare

Operatorul ECOAQUA S.A. Călărași demarează o campanie de informare și de conștientizare către toți consumatorii cu privire la modul inconștient și nepăsător de aruncare a deșeurilor în rețeaua de canalizare.

Pe primele locuri printre cauzele care determină colmatarea/înfundarea sistemului de canalizare sunt 𝐧𝐞𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐞𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐥 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞. Din nefericire pentru noi, cât și pentru dumneavoastră, acest lucru duce la refularea sistemului de canalizare inclusiv în imobile.

Continue Reading

Știri

UPDATE/ GRUPARE INFRACȚIONALĂ SPECIALIZATĂ ÎN CONTRABANDĂ CU BIJUTERII DIN AUR, DESTRUCTURATĂ

Published

on

În urma celor peste 200 de percheziții, efectuate, la data de 25 mai a.c., de Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au fost ridicate peste 21 de kg de bijuterii din aur în valoare de aproximativ 5.000.000 de euro , 147.293 de lei, 19.327 de euro, 765 de dolari, 89.580 de lire turcești și 10 lire sterline, 3 autoturisme, un pistol cu bile din cauciuc, deținut fără autorizație, 1.860 de țigarete, 192 de articole vestimentare purtând însemnele unor mărci identice sau similare cu o marcă înregistrată pe teritoriul național și 22 de parfumuri de diferite mărci.

De asemenea, au fost puse în executare 28 de mandate de aducere, iar în urma audierilor, a fost dispusă reținerea a 8 persoane, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate, în cursul zilei de astăzi, judecătorului de drepturi și libertăți, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile. Totodată, față de 4 persoane a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Reamintim că, la data de 25 mai 2022, Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au efectuat peste 200 de percheziții domiciliare, în județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, precum și în municipiul București, în cadrul unei acțiuni care a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu aur.

Începând cu luna iulie 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în luna mai 2022, în scopul comiterii infracțiunii de contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia.

Astfel, profitând de experiența lor acumulată în domeniu (în calitate de deținători ai unei societăți comerciale cu profil amanet în mun. Medgidia, județul Constanța), liderii grupului infracțional organizat au sesizat potențialul uriaș de obținere a unor câștiguri ilicite, prin introducerea în țară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantități mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA și taxe vamale).

În vederea minimizării riscurilor, membrii grupului infracțional organizat se deplasau în Turcia unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantitățile și prețurile, aceasta fiind expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau aceștia. În acest scop, membrii grupului infracțional organizat au stabilit relații cu șoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.

Din judeţul Constanţa, municipiile Constanţa şi Medgidia, s-au efectuat în mod constant numeroase curse cu autocarul către Turcia, fiind introduse în țară de către membrii grupului, săptămânal, uneori de mai multe ori pe săptămână, colete cu aur în vederea comercializării la negru.

Grupul infracțional organizat a avut o activitate infracțională intensă, dezvoltând o adevărată rețea de distribuție de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase.

Pe parcursul urmăririi penale, au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur.

De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de camată, aceştia acționând cu precădere pe raza orașului Medgidia și a localităților limitrofe din județul Constanța. Astfel, aceștia au acordat ca îndeletnicire diverse sume de bani cu titlu de împrumut, în vederea perceperii de dobânzi lunare, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia.

Banii proveniți din infracțiunile de contrabandă, camătă, evaziune fiscală și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, au fost investiți în imobile sau schimbați și transferați în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite al acestora.

Toți membrii aflați în eșaloanele superioare ale grupării dețin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent, existând o disproporție vădită între veniturile obținute în mod legal și stilul de viață afișat.

Activitatea de urmărire penală a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași și al polițiștilor de frontieră din cadrul I.G.P.F. – Garda de Coastă.

La activități, au participat polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice (rol de coordonare), I.G.P.F. – Garda de Coastă, D.C.C.O., structurilor de combatere a criminalității organizate din țară, structurilor de investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și SAS, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Continue Reading

Știri

Cod galben: descărcări electrice și intensificări ale vântului, în județul Călărași

Published

on

COD GALBEN – Instabilitate atmosferica accentuata, descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelii, 55-75 km/h, averse torentiale si izolat grindina, 15-20 l/mp, izolat 30 l/mp. Interval 26.05.2022 orele 13:00-20:00. ISU Calarasi

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro