Primarul orașului Lehliu-Gară, Iulian Iacomi, a fost audiat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în această dimineață, într-o anchetă de amploare care îl vizează pe președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu. După audieri, Iacomi a fost pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, având interdicția de a-și exercita funcția de primar, conform G4media.ro. În plus, procurorii au pus sechestru pe cinci imobile aparținând acestuia.
Ancheta, care a debutat marți dimineață cu 18 percheziții în București și în județele Călărași, Prahova și Ilfov, are în vizor infracțiuni de corupție comise de către funcționari publici și complici ai acestora în perioada 2021-2022. Potrivit DNA, Iulian Dumitrescu este suspectat de 50 de fapte de dare de mită, luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată și efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția sa.
Iulian Dumitrescu, fost senator liberal de Călărași și președinte al Consiliului Județean Prahova, a fost văzut la sediul DNA marți, însoțit de avocatul său. Întrebat de jurnaliști dacă a cerut unui edil din județul Călărași să îi favorizeze tranzacții imobiliare, Dumitrescu a răspuns ironic: „Ce să cumpăr, apartamente la Lehliu, sau ce?”.
În cadrul anchetei, procurorii DNA au extins urmărirea penală, aducând noi acuzații împotriva lui Dumitrescu. Conform unor surse judiciare, aceste investigații ar putea dezvălui o rețea complexă de corupție la nivel înalt, implicând mai mulți oficiali și funcționari publici.
Conform anchetatorilor, între 22 octombrie 2021 și 8 noiembrie 2022, Dumitrescu, având un rol decizional într-o societate comercială care deținea terenul și era beneficiarul real al unor sume de bani, i-ar fi dat unui funcționar public suma totală de 923.350 lei în numerar (în 43 de tranșe) și 74.000 euro (în 7 tranșe).
Banii ar fi fost oferiți în legătură cu îndeplinirea de către funcționar a unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu în domeniul urbanismului, legate de respectivul teren. Suma primită reprezenta o parte dintr-un procent calculat din suma de 1.120.000 euro, prețul vânzării terenului, sumă încasată în contul ce avea ca beneficiar real pe Iulian Dumitrescu, au precizat anchetatorii.
„Banii ar fi fost daţi în legătură cu îndeplinirea de către funcţionar a unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu în domeniul urbanismului cu privire la terenul respectiv. Suma primită ar fi fost o parte a unui procent calculat din suma de 1.120.000 euro, reprezentând preţul vânzării terenului ce s-a încasat în contul ce avea ca beneficiar real pe Iulian Dumitrescu”, arată anchetatorii.