În perioada 05-08 februarie 2023, în Sala Grand Ballroom a Hotelului JW Marriott din București, au loc lucrările celei de 26-a sesiuni ordinare a Adunării generale a Asociației Comunelor din România precum și Consiliul director în ședință ordinară pe semestrul I/2023.
Această ediție reunește peste 350 de primari și reprezentanți ai comunelor din toate județele României, precum și reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM), împreună cu invitați de rang înalt de la nivelul autorităților centrale care s-au arătat interesați să identifice cauzele ce determină decalajele dintre mediul rural și cel urban și stabilirea măsurilor ce se impun pentru diminuarea acestor discrepanțe.
Luni, 6 februarie 2023, în cadrul lucrărilor, printr-o ceremonie solemnă oficiată de Attila-Zoltán Cseke, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Filiala Județeană Constanța a ACoR a primit COLANUL DE AUR PENTRU ACTIVITATEA PE ANUL 2022, distincția fiind acordată în semn de recunoaștere a meritelor pe baza activității filialei la nivel județean pe întregul an, mobilizarea membrilor și pentru rezultatele în ceea ce privește plata cotizației raportată la numărul de membri.
Astfel, Colanul de aur al ACoR a fost acordat președintelui Filialei Județene Constanța a ACoR și primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, la egalitate aflându-se și Filiala Județeană Vrancea a ACoR, colanul fiind oferit președintelui filialei și primarului comunei Bolotești, Fănică POPA. Colanul de argint al ACoR a fost acordat președintelui Filialei Județene Călărași a ACoR, Nicolae PANDEA, primarul comunei Ștefan cel Mare, iar Colanul de bronz al ACoR a fost acordat președintelui Filialei Județene Neamț a ACoR și primarul comunei Bârgăuani, Petrică ȘCHIOPU.
Printre temele importante supuse dezbaterii se numără dezvoltarea rurală în cadrul Comitetului European al Regiunilor, parteneriatul estic, salariul primarilor pe categorii de unități administrativ-teritoriale și diferențele dintre ele, numărul de consilieri locali în raport cu numărul populației, comuna cu cel mai mic număr de locuitori și altele, realizându-se de asemenea o analiză a problemelor cu care se confruntă comunele din România și, implicit, autoritățile administrației publice locale ale acestora, ca urmare a unor sincope în procesul de descentralizare, precum și a unei accentuate diminuări a capacității administrative a autorităților administrației publice locale.
Directorul General al AFIR, liberalul călărășean George Chirita, a fost prezent, în calitate de invitat, la de-a 26-a Sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România (ACoR).
Delegația călărășeană la această sesiune ordinară a ACoR a fost condusă de președintele filialei județene și vicepreședinte la nivel național, primarul PNL al comunei Ștefan cel Mare – Nicolae Pandea, iar din aceasta au mai făcut parte liberalii Aurel Vasile – primar al comunei Jegălia și Iulian Radu – primar al comunei Dichiseni.
Potrivit AFIR, prezența directorului general George Chiriță la acest eveniment arată importanța pe care comunitățile rurale o au pentru economia și bunăstarea țării noastre. Prin intermediul AFIR s-a oferit sprijin financiar pentru proiecte care contribuie la dezvoltarea economică, la creșterea locurilor de muncă și îmbunătățirea calității vieții în mediul rural.
ACoR-filiala Călărași a primit, în cadrul acestui eveniment, Colanul de argint, ocupând locul 2 la nivel național în anul 2022, printre celelalte filiale din țară.