De la 1 octombrie 2024, pragul de impozitare a pensiilor va fi majorat de la 2.000 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei, a anunțat luni seara ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
„În această seară am o veste bună pentru pensionari! După o analiză făcută împreună cu premierul Marcel Ciolacu, am decis că, începând cu 1 octombrie, de Ziua Persoanelor Vârstnice, nicio pensie sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitată”, a spus ministrul Muncii, la Realitatea TV, potrivit agerpres.ro.
Astfel, de la 1 octombrie, impozitul va reprezenta 10% din diferenţa ce depăşeşte 3.000 de lei.
Declarația ministrului Muncii a venit după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că i-a solicitat ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, să analizeze necesitatea stabilirii unui nou prag de impozitare a pensiilor și să verifice impactul recalculării asupra voucherelor pentru alimente acordate pensionarilor, pentru a evita pierderile financiare.
„I-am cerut ministrului Finanţelor să îmi facă o simulare ca să vedem exact câte persoane intră în această zonă, astfel încât să nu piardă oamenii în loc să câştige. (…) O să vină ministrul Finanţelor pe aceste praguri. Cu întreaga analiză o să vină ministrul Finanţelor astfel încât nimeni să nu piardă niciun ban nici prin impozitare, nici prin renunţare la vouchere (voucherele sociale pentru alimente care sunt acordate pensionarilor – n.r.)”, a spus premierul, conform hotnews.ro.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți la Craiova că majorarea pragului de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei, începând cu 1 octombrie 2024, nu va avea un impact semnificativ asupra bugetului. „Nu reprezintă un efort bugetar considerabil, estimat la aproximativ 800 de milioane de lei”, a afirmat premierul, adăugând că această sumă se încadrează în cheltuielile asociate cu recalcularea pensiilor.
Ciolacu a transmis că estimările pentru cheltuielile legate de recalcularea pensiilor au fost de 10 miliarde de lei, dar că datele actuale indică existența unui spațiu bugetar care permite majorarea pragului de impozitare a pensiilor.
„În acest moment, așa cum ne arată cifrele, sunt cheltuiieli de 8,3 miliarde pe toate cele 4 luni. Deci ne încadram și cu această creștere a plafonului de impozitare pana la 3000 de lei. Deci cu alte cuvinte este bugetată”, a declarat premierul, într-o conferință de presă la Craiova.