Ninsorile moderate și condițiile de iarnă specifice acestei perioade au scos la lucru drumarii călărășeni ai Societății Drumuri și Poduri S.A., care intervin pentru menținerea circulației în condiții de siguranță pe drumurile județene. În contextul codului galben de vreme rece, drumarii acționează cu material antiderapant pe mai multe sectoare de drum unde zăpada se depune în straturi consistente cu posibilitatea formării stratului de poleiului.
Potrivit reprezentanților DPC Călărași, intervențiile se desfășoară intens pe toate drumurile județene. Se acționează pe DJ307A și DJ306, pe segmentul Cuza-Vodă – Dragoș-Vodă, dar și în zona dintre Dor-Mărunți și Radu-Vodă. Un alt sector important unde s-a acționat este Lehliu Gară– Ulmu – Ogoru, până la limita cu localitatea Rași din județul Ialomița, precum și în zona Mănăstirea – Gurbănești.
De asemenea, utilajele sunt mobilizate și pe DJ 402, între Alexandru Ioan Cuza și Nana, dar și pe tronsonul Sohatu – Gălbinași. Se intervine și între localitățile Dorobanțu și Chiselet, precum și în zona Mânăstirea, pentru a asigura circulația în condiții cât mai bune pentru participanții la trafic.
În total, 26 de utilaje sunt în teren pentru deszăpezire și împrăștierea materialului antiderapant, susțin reprezentanții Societății Drumuri și Poduri S.A. Călărași. Autoritățile fac apel la șoferi să circule cu prudență, să adapteze viteza la condițiile de drum și să evite deplasările inutile în zonele afectate de viscol și ninsori.
Totuși, pe rețelele de socializare, numeroși șoferi semnalează că, în ciuda intervențiilor anunțate, multe dintre aceste drumuri rămân acoperite de gheață, punând în pericol siguranța participanților la trafic.
- “Nici la ciocanesti nu e wow situația, lunecă grav😅”
- „Drumul dintre Sohatu și Gălbinași e un adevărat patinoar! Dacă nu e urgent, evitați zona. Autoritățile ar trebui să intervină mai serios!”
- „Ce de utilaje? Eu am mers între Dor-Mărunți și Radu-Vodă și nu am văzut niciun utilaj. Gheață peste tot, iar mașinile derapează… bravo…”
- „Se intervine, dar realitatea din teren e alta. Alooo! Încă așteptăm să vedem rezultatele, până acum doar postări pe Facebook și atât.”
“Așa se prezintă situația pe DN3B: Călărași – Jegălia, niciun utilaj de deszăpezire pe traseu…”
INFO / Ninsori însemnate cantitativ și temporar viscolite, strat consistent de zăpadă
🟧 COD PORTOCALIU DE NINSORI ABUNDENTE
📅 Perioadă: 16 februarie, ora 20 – 19 februarie, ora 08
📍 Zone afectate: Sudul Munteniei, sud-vestul extrem al Dobrogei
🌨️ În acest interval, în județele Giurgiu și Călărași, în sudul județului Ilfov și în sud-vestul extrem al județului Constanța, va ninge abundent. Stratul de zăpadă va atinge 35-45 cm, iar izolat poate depăși 50 cm.
🟨 COD GALBEN DE NINSORI ȘI VÂNT
📅 Perioadă: 16 februarie, ora 12 – 19 februarie, ora 10
📍 Zone afectate: Cea mai mare parte a Munteniei, sudul Dobrogei
🌨️ Începând de sâmbătă după-amiază (16 februarie) și până miercuri dimineață (19 februarie), va ninge moderat în majoritatea zonelor din Muntenia și sudul Dobrogei. Se va depune un strat de 15-25 cm, iar local poate ajunge la 30 cm.
💨 Vântul va sufla cu rafale de 35-45 km/h pe parcursul zilei de luni (17 februarie), determinând viscolirea ușoară a ninsorii.
ℹ️ ATENȚIONARE GENERALĂ:
În următoarele 3 zile, ninsori temporar moderate cantitativ se vor semnala și în:
🏔️ Zonele montane – strat de zăpadă de 15-25 cm
📍 Oltenia, Transilvania, Muntenia, Dobrogea, sudul Banatului – strat de 5-10 cm
⚠️ Recomandăm prudență în trafic și măsuri de protecție împotriva fenomenelor meteo severe!