Guvernul a anunțat vești importante pentru toți cei care au cotizat între 10 și 15 ani. Aceasta în contextul în care Legea pensiilor a trecut de Camera Deputaților, transmite redacția.ro
După cum se arată în textul noii legi, pensia minimă va fi calculată în raport cu salariul minim brut pe economie. Acest lucru tradus, mai concret, înseamnă că cei care au cotizat 10-15 ani la stat vor primi 45% din salariul minim brut, a precizat sursa citată.
Legea pensiilor, adoptată! Ce se va întâmpla cu cei care au cotizat între 10 și 15 ani?
Aceasta nu este singura modificare făcută de guvern în ceea ce privește pensiile și pe cei care au cotizat la stat timp de 10-15 ani. Legea mai spune că pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe economie.
Ce se va întâmpla cu cei care au ieșit deja la pansie?
În cazul celor care au ieșit deja la pensie, aceștia vor primi 40% din salariul minim brut pe ţară. Asemeni celorlalți, și ei vor primi 1% fin salariu minim brut pe țară pentru fiecare an de vechime în plus.
Legea pensiilor. Vor exista 4 categorii de pensii, cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş. În prezent, există atât pensie anticipată, cât și pensie anticipată parțială.
Ce se va întâmpla cu pensia de urmaș?
Noua lege a pensiilor vine cu foarte multe surprize pentru români, mai ales pentru cei care beneficiază de pensie de urmaș. Pensia de urmaș va fi de acum încolo însoțită de o indemnizație. Este vorba despre un ajutor. Persoana în cauză va primi 25% din pensia soţului decedat. Banii se vor putea cumula cu propria pensie, pe care pensionarii deja o încasează de la stat.
O altă condiție pentru a primi pensie de urmaș este ca cei doi să fi fost căsătoriți cel puțin 15 ani.
Legea pensiilor, adoptată! Ce se va întâmpla cu cei care au cotizat între 10 și 15 ani?
În cazul în care căsătoria a durat mai puțin de 15 ani, dar nu sub 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5%, pentru fiecare luna, respectiv cu 6% pentru fiecare an de casatorie in minus. Cei interesați pot să primească și 50% din pensia soțului decedat, cu condiția să renunțe la propria pensie.