Connect with us

La zi

ISU Călărași a dat startul competiției naționale a serviciilor de urgență! Probele la care participanții sunt supuși astăzi, pe Stadionul Ion Comșa

Published

on

În dimineața zilei de joi, 8 august, la stadionul „Ion Comşa” din Călăraşi, s-a dat oficial startul competiției naționale care reunește cele mai bune echipaje ale Serviciilor Voluntare și Private pentru Situații de Urgență (SVSU/SPSU) din întreaga țară. Evenimentul se desfășoară în perioada 7 – 9 august și aduce laolaltă echipaje din 12 județe ale României, toate câștigătoare ale etapelor interjudețene: Arad, Argeș, Brăila, Dâmbovița, Brașov, Caraș Severin, Gorj, Iași, Mureș, Maramureș, Suceava și Călărași.

Concursurile Profesionale ale SVSU și SPSU, ajunse la faza națională, sunt un prilej unic pentru echipajele participante de a-și demonstra aptitudinile de intervenție în situații de urgență. Aceste competiții au un caracter tehnico-aplicativ și sportiv și sunt organizate anual, implicând pompierii civili din cadrul serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență. Participanții provin din primării și diverse societăți comerciale din fiecare județ, fiind reprezentanți de top ai comunităților lor.

Competiția include trei probe majore:
1. Pista cu obstacole pe 100 de metri – unde participanții trebuie să depășească diverse obstacole într-un timp cât mai scurt.
2. Ștafeta 4 x 100 metri – o probă ce combină viteza și coordonarea echipei.
3. Realizarea dispozitivului de intervenție la motopompă – o probă care testează abilitățile tehnice și eficiența în utilizarea echipamentului specific.

Advertisement

Această competiție nu este doar o simplă întrecere sportivă, ci urmărește obiective esențiale pentru dezvoltarea și perfecționarea abilităților esențiale în intervențiile de urgență. Prin aceste concursuri se evaluează nivelul de pregătire al echipajelor și capacitatea lor de a răspunde eficient în situații critice. De asemenea, evenimentul are un rol important în popularizarea activităților desfășurate de serviciile voluntare și private pentru situații de urgență, contribuind astfel la creșterea gradului de conștientizare în rândul cetățenilor cu privire la importanța acestor servicii.

Concursurile Profesionale ale SVSU și SPSU reprezintă o tradiție anuală în care comunitățile din România își pun la încercare cei mai buni salvatori civili. Efortul și dedicarea acestor echipaje sunt esențiale pentru siguranța și protecția cetățenilor în cazuri de urgență, iar competiția națională din acest an promite să fie un spectacol de măiestrie și profesionalism.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași, Plutonier adjutant șef Ștefan-Ovidiu Tătăranu, a subliniat importanța acestui eveniment, într-o postare pe pagina oficială de Facebook a instituției:

„S-a dat startul competiției naționale dedicate celor mai bune echipaje ale SVSU / SPSU din România!

Advertisement

Călăraşi, stadionul ‘Ion Comşa’, 7 – 9 august

Concursurile Profesionale SVSU și SPSU – Etapa Națională

În incinta Complexului Sportiv Municipal Călăraşi, pe stadionul ‘Ion Comşa’, serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă din 12 județe se vor întrece în cadrul Concursurilor profesionale – Faza naţională, unde au ocazia să îşi dovedească calităţile şi aptitudinile de intervenţie.

La această etapă, participă loturile câştigătoare ale etapelor interjudeţene din Arad ,Argeş, Brăila, Dâmboviţa, Brașov, Caraş Severin, Gorj, Iaşi, Mureș, Maramureş, Suceava şi Călăraşi.

Advertisement

Concursul cu tematică specifică serviciilor pentru situaţii de urgenţă are caracter tehnico-aplicativ şi sportiv şi se organizează, anual, cu pompierii civili din cadrul serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, care activează în cadrul primăriilor şi al societăţilor comerciale din fiecare judeţ.

Întrecerea constă în trei probe: Pista cu obstacole pe 100 de metri, Ştafeta 4 x 100 metri și Realizarea dispozitivului de intervenţie la motopompă.

Competiția urmărește dezvoltarea şi perfecţionarea aptitudinilor şi a deprinderilor specifice necesare îndeplinirii acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă, evaluarea nivelului de pregătire și a capacităţii de intervenţie, precum şi popularizarea în rândul cetăţenilor a unor aspecte specifice activităţilor desfăşurate de către serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă”.