Connect with us

Știri

În atenția angajatorilor: ITM Călărași organizează o sesiune de informare despre angajarea străinilor în România

Published

on

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași organizează pe 23 octombrie 2024, la ora 15:00, o acțiune de informare adresată angajatorilor interesați de reglementările privind angajarea străinilor în România. Evenimentul va avea loc la sediul ITM Călărași, situat pe strada Flacăra, nr. 109, și va include participarea reprezentanților Biroului pentru Imigrări al Județului Călărași. În cadrul întâlnirii, vor fi prezentate aspecte legale referitoare la regimul juridic al muncitorilor străini, precum și procedurile de eliberare a adeverințelor de vechime, potrivit unui comunicat de presă.

Situația muncitorilor străini la nivel național

Potrivit Ziare.com,  numărul muncitorilor străini din România a crescut semnificativ în ultimii ani. Dacă în 2019, înainte de pandemia COVID-19, erau înregistrate puțin peste 50.000 de persoane, la jumătatea anului 2024 cifra a depășit 140.000, iar această tendință este în continuă creștere. Conform Hotărârii Guvernului nr. 1338/2023, contingentul de lucrători străini nou-admiși în România pentru anul 2024 a fost stabilit la 100.000, cu posibilitatea suplimentării în funcție de cerere.

Advertisement

Cei mai mulți muncitori străini care muncesc legal în România provin din Nepal (aproximativ 26.000), Sri Lanka (17.000) și Turcia (10.000). Alte țări cu un număr semnificativ de lucrători sunt India, Bangladesh și Republica Moldova. Totodată, numărul ucrainenilor care lucrează în România a crescut considerabil în ultimii ani, ajungând la peste 7.300 de persoane în 2024.

În ceea ce privește domeniile în care activează muncitorii străini, cele mai frecvente sunt industria prelucrătoare și construcțiile, urmate de sectorul comerțului și HoReCa.

Advertisement

Știri

Marian Dumitru intră în cursa pentru Senat din partea AUR Călărași, cu planuri de revitalizare a agriculturii și antreprenoriatului local

Published

on

Marian Dumitru, antreprenor în vârstă de 60 de ani din Călărași, și-a anunțat candidatura pentru funcția de senator al României din partea partidului AUR, aducând în prim-plan o viziune axată pe revitalizarea agriculturii locale, susținerea antreprenorilor și dezvoltarea turismului în județ. Legat prin rădăcini și copilărie de comuna Vâlcelele, Dumitru consideră că zona Călărașiului poate redeveni „grânarul României” dacă fermierii primesc sprijinul necesar. Cu un discurs puternic axat pe valorile tradiționale, credință și suveranitate națională, Dumitru se prezintă ca un candidat hotărât să aducă schimbări semnificative în județul său natal, potrivit unui interviu acordat pentru Radio TV Oltenița

Marian Dumitru, candidat al partidului AUR Călărași pentru funcția de senator în Parlamentul României Are 60 de ani și este antreprenor. „Rădăcinile mele sunt din Călărași. Bunicii și tatăl meu s-au născut și au trăit în comuna Vâlcelele. Acolo mi-am petrecut copilăria, deci mă leagă ceva de Călărași. Îmi doresc foarte mult să revigorăm împreună Călărașiul, pentru că văd un pământ frumos, văd oameni frumoși care merită mai mult.”, a declarat Dumitru.

Advertisement

De ce AUR? „Pentru că este un partid care, după câte știu eu, vrea să fie în slujba oamenilor. Ăsta este și motivul pentru care mă aflu în AUR. Dintotdeauna mi-am iubit familia și am considerat că este pe primu loc. Sunt un om credincios, îmi iubesc țara”, a răspuns Dumitru. 

Candidatul a evidențiat, de asemenea, importanța agriculturii locale, subliniind că zona Călărașului ar putea fi considerată „grânarul României”. El a criticat guvernarea actuală pentru lipsa de sprijin acordat agricultorilor români și pentru faptul că România continuă să importe produse agricole, afectând astfel micii fermieri.

„Avem agricultură, doar că ne pun bețe în roate. Preferăm să importăm de la ucraineni pe un preț mai mic. Nimeni din România, și dacă puteți să mă contraziceți vă rog să o faceți, dar nu o să aveți cum – nimeni nu s-a interesat de agricultorul român”. 

Advertisement

În ceea ce privește antreprenorialul, candidatul a declarat: „O țară puternică este o țară cu antreprenori locali bogați”, criticând în același timp și taxele mari pe care angajatorii le plătesc la stat. „Cât timp antreprenorul este bine, și angajatul este bine. De ce să dau 60% la stat, când mai bine îi măresc salariul angajatului meu. Este și mai mulțumit, are și un trai mai bun”, a mai precizat Dumitru în conversație. 

Una dintre ambițiile principale ale potențialului senator este implementarea unui proiect turistic în municipiul Oltenița, care să exploateze amplasarea geografică a orașului – un port turistic, asemănător cu cel care este în prezent în implementare în municipiul Călărași. 

„Ăsta este unul dintre proiectele mele pentru Oltenița și vreau să le transmit locuitorilor că mă voi ocupa personal. Nu vin doar să spun că fac, ci și cum o să fac. Ăsta este cel mai important proiect pentru Oltenița, unde vom asigura locuri de muncă, vom aduce oameni de la București și din împrejurimi să vină să viziteze, să mănânce, să se distreze. 

Advertisement

Prin angajamentul său față de comunitate și viziune pentru un Călărași dezvoltat, Marian Dumitru se prezintă ca un candidat hotărât să aducă schimbarea de care județul are nevoie.

Advertisement
Continue Reading

Știri

România trece la ora de iarnă. Anunțul CFR Călători privind mersul trenurilor

Published

on

CFR Călători anunță că, începând cu data de 27 octombrie 2024, transportul feroviar de pasageri va trece la ora Europei de Est, astfel încât ora 4:00 AM va deveni ora 3:00 AM.

Conform unui anunț transmis marți, trecerea la ora Europei de Est, cunoscută popular ca „ora de iarnă”, nu va afecta programul trenurilor aflat în vigoare.

Advertisement

„În noaptea de 26/27 octombrie 2024, când ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale”, transmite CFR Călători.

Trenurile de călători aflate în circulație după ora 4:00 AM, ora oficială de vară, vor opri în stațiile programate și vor staționa până la ora de plecare conform noului orar al Europei de Est. Trenurile care mai au de parcurs o distanță scurtă până la stația finală își vor continua drumul până la destinație.

„Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei de Est oficială se face în aceeaşi zi de 27 octombrie 2024, între staţiile de frontieră trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare”, explică CFR Călători.

Advertisement

Informații actualizate despre circulația trenurilor pot fi obținute la numărul de telefon 0219521 – INFO CFR, pentru traficul intern, sau prin aplicația „TRENUL MEU” (https://bilete.cfrcalatori.ro/ro-RO/Itineraries), unde se introduce numărul exact al trenului în câmpul indicat și se apasă pe butonul pentru detalii despre acel tren.

„Obtineţi astfel informaţii în timp real despre opriri, întârzieri, minutele de staţionare în următoarea gară şi timpul estimat de sosire. Pe site-ul administratorului infrastructurii www.cfr.ro sunt funcţionale şi actualizate permanent camerele web din gările Bucureşti Nord, Aeroport Henri Coandă, Timişoara, Craiova, Braşov, Iaşi, Cluj Napoca şi Constanţa, care indică orele de sosire şi de plecare ale trenurilor. De asemenea, călătorii pot obţine informaţii şi de pe site-ul www.cfrcalatori.ro, la Mers tren trafic intern”, conform aceleiași surse.

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Marea Neagră a devenit roșie. Cum se explică fenomenul ciudat petrecut pe litoral

Published

on

Sursa: observatornews.ro

Apa Mării Negre are, de câteva zile, o nuanță brun-roșiatică în anumite zone, cauzată de dezvoltarea abundentă a unor microalge, favorizată de condițiile de mediu. Nu este vorba despre o poluare chimică.

După ce a analizat microscopic probe de apă din Portul Tomis din Constanța, biologul Adrian Bîlbă, a declarat că este vorba despre o microalgă brună, un dinoflagelat din genul Lingulodinium, rezistentă la schimbările de mediu, în special la variațiile de salinitate. În anumite condiții, aceasta poate secreta o biotoxină, periculoasă doar dacă se acumulează în corpul moluștelor filtratoare, cum ar fi midiile în acest caz, scrie agerpres.ro.

Advertisement

“S-au alertat pescarii, curioşii, televiziunile, de prezenţa unui val de apă brun-roşcată la Marea Neagră, în Portul Tomis în special, acolo unde am recoltat o anumită cantitate, am centrifugat-o, în urma centrifugării a rezultat un sediment (…), a rezultat o structură de formaţiuni ce populează această apă, nişte alge brune care au fost identificate de biologii de la INCDM (…). Nu este o poluare cu vreun chimical sau vreun sediment de orice fel, ci sunt nişte alge brune. Unii se îngrijorează pentru că din specia lor există variante şi situaţii în care devin toxice, adică produc o biotoxină. Ele sunt potenţial dintr-o subspecie toxică care şi ea la rândul ei este potenţial toxigenă, iar substanţele, toxinele acumulate nu au ele în sine un risc pentru om în diluţia marină. Deci putem înota, putem atinge, ne putem juca cu apa mării fără probleme”, a scris biologul pe propria pagină de socializare.

Sursa: ziuadeconstanta.ro

Sursa: ziuadeconstanta.ro

Totodată, acesta recomandă evitarea recoltării scoicilor din zonele cu concentrații ridicate de alge brune.

“Dacă scoicile care filtrează această algă, şi filtrează câţiva litri pe zi, ajung să încorporeze o cantitate mai mare de toxine, atunci aceste scoici pot deveni toxigene pentru noi. Pentru asta există un institut special la Bucureşti, de igienă şi sănătate publică veterinară, care urmăreşte acest risc, aceste potenţial situaţii de toxigene. Cum spuneam este o algă brună, dintr-o specie potenţial toxică, la rândul ei nu întotdeauna toxică ci în anumite condiţii, iar toxina trebuie să se acumuleze în corpul bivalvelor. Aşa că se menţine restricţia generală de a nu recolta scoici din port, acolo unde există o concentraţie mare a acestor alge. Şi, în general, în port sunt concentraţii de tot ce înseamnă poluanţi chimici sau biologici. În consecinţă, după părerea mea este o situaţie neriscantă, interesantă din punct de vedere biologic şi, bineînţeles, că mai departe specialiştii vor urmări şi vor putea identifica dacă este cazul luării vreunei măsuri”, a mai adăugat Adrian Bîlbă.

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate