Connect with us

Știri

Exponatul lunii septembrie – TIPAR  PENTRU CAȘ

Published

on

Exponatul lunii septembrie

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna septembrie

TIPAR  PENTRU CAȘ

În perceptele culturii tradiționale românești, exista înțelepciunea conform căreia, in prima jumătate a lui răpciune și anume între Sfânta Maria mică și Ziua Crucii, gospodarii cam trebuiau să poarte grija a ceea ce aveau de făcut.

Advertisement

Începeau culesul viilor, grădinarii strângeau ultimile zarzavaturi din grădini, iar cei din zonele deluroase adăposteau în cămară poamele pentru vremea de iarnă.

Pentru păstorit însă, era un moment cu totul special, în sensul că, tocmai în acest timp, turmele începeau să coboare de la munte către șes. Dar până să încredințeze din nou proprietarilor oile date la stână, desigur era momentul în care se împărțea brânza, acolo unde obiceiul era ca totul să se prepare la stână. Fiecare proprietar de animale răsplătea bănește baciul de la oi pentru munca de toată vara, și pleca acasă cu putina încărcată cu bucăți mari de brânză închegată, ori cu desagi cu brânză frământată și multe alte bunătățuri.

La stânele unde erau și tineri ciobani, flăcăi, din instrumentarul de lucru, nelipsite erau tiparele de caș, care serveau la ornamentarea bucăților de brânză. Acestea erau dăruite fetelor tinere, mândrelor dragi din sat, atunci când flăcăii coborau de la stână.

Tiparul de caș, din colecția muzeului nostru, este înregistrat cu numărul de inventar 55805, face parte din categoria pieselor de păstorit, din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, provine din zona Bran, judeţul Braşov.

Piesa este de dimensiuni modeste, având 21cm lungime și o lățime de doar 12 cm, fapt ce denotă că bucățica de brânză ornamentată avea un aspect și o formă foarte delicată.  Tiparul de caș a fost lucrat din lemn, are forma ovală, este prevăzut cu un mâner de prindere și un mic orificiu care permitea prinderea sau atârnarea acestuia cu ușurință. Zona de presare şi ornamentare a cașului, prezintă o bogăție de excizii și crestături cu motive solare și geometrice (linia, rombul, cercul).

Advertisement

Starea de conservare a piesei este foarte bună, tiparul fiind etalat în expoziția „Meșteșuguri tradiționale la apus”.

Șef birou,

Virginia OANĂ

 

 

Advertisement

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *