Deputatul independent Dumitru Coarnă a anunțat recent pe o rețea de socializare că a depus un proiect de inițiativă legislativă pentru declararea nulității Acordului privind cooperarea în domeniul securității între România și Ucraina, semnat la Washington la 10 iulie 2024.
În postarea sa, Coarnă a subliniat necesitatea organizării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a dezbate această propunere legislativă, înregistrată sub nr. 471/15.07.2024. „Am depus proiectul de inițiativă legislativă pentru declararea nulității Acordului privind cooperarea în domeniul securității între România și Ucraina, semnat la Washington, la 10 iulie 2024 (vezi foto)”, a scris deputatul.
Coarnă a lansat și un apel către colegii săi parlamentari, invitându-i pe aceștia să susțină inițiativa sa. „Mă aștept ca și alte grupuri parlamentare sau deputați independenți care își declară sentimente patriotice să semneze această propunere legislativă. Sau, măcar, să o suțină la momentul votului…”, a continuat acesta.
Deputatul a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la poziția partidelor majore din Parlament, PSD și PNL, în legătură cu acest subiect sensibil. „Urmează să vedem dacă PSD și PNL apără, cu adevărat, interesele legitime ale României sau DOAR ascultă și execută cu obediență ordinele primite de la partenerul strategic…”, a concluzionat Coarnă, sugerând o posibilă subordonare a intereselor naționale în fața presiunilor externe.
Acordul de cooperare în domeniul securității dintre România și Ucraina a fost semnat recent la Washington și are ca scop întărirea relațiilor bilaterale și consolidarea securității regionale în fața amenințărilor comune. Inițiativa legislativă a deputatului Coarnă vine într-un context de dezbatere intensă pe tema politicii externe a României și a relațiilor sale cu partenerii strategici.
Este de așteptat ca propunerea sa să genereze discuții aprinse în Parlament, mai ales în contextul în care unii parlamentari și-au exprimat deja îngrijorările privind implicarea României în conflicte regionale. Susținătorii inițiativei ar putea argumenta că România ar trebui să prioritizeze interesele sale naționale, în timp ce oponenții ar putea sublinia importanța menținerii relațiilor strânse cu aliații săi internaționali.