Connect with us

Politică

Deputatul PSD Constantin Bîrcă, despre eșecul Guvernului privind ajutoarele naționale tranzitorii

Published

on

19.03.2021

BÎRCĂ, DESPRE HOTĂRÂREA DE GUVERN REFERITOARE LA AJUTOARELE NAȚIONALE TRANZITORII ) ANP-URI

Constantin Bîrcă: De ieri, a fost publicată pentru dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Agriculturii, o hotărâre de Guvern referitoare la ajutoarele naționale tranzitorii, celebrele ANP-uri. Practic, sunt bani din bugetul statului, bani care vin în completarea fondurilor europene pentru subvențiile acordate în agricultură. Ca urmare a acestei hotărâri de Guvern, ANP-urile destinate fermierilor au scăzut cu 50%, vorbim practic de aproximativ 5-6 euro pe hectar pentru ANP-urile destinate sectorului vegetal, iar pentru sectorul zootehnic, undeva la 2 euro pe capăt de animal. Se pune o întrebare firească: Care este păcatul fermierilor, cu ce l-au supărat pe premierul Cîțu?, astfel încât fermierii sunt condamnați să ajungă în sapă de lemn.

ROMÂNIA PIERDE PESTE 10 MILIARDE DE EURO CA URMARE A ELIMINĂRII CONDIȚIONĂRILOR PREVĂZUTE DE LEGEA 75/2020

Al treilea subiect pe care aș vrea să vi-l aduc la cunoștință se referă la pierderea a peste 10 miliarde de euro ca urmare a eliminării condiționărilor prevăzute de Legea 75/2020, referitoare la vânzarea terenurilor agricole. Cu alte cuvinte, prin această lege promovată de Partidul Social Democrat, apăreau câteva condiționări în vânzarea terenurilor agricole, și anume o persoană putea cumpăra teren agricol în România dacă făcea dovada că are rezidență sau domiciliu în România cel puțin cu cinci ani în urmă și terenul achiziționat să nu-l vândă doar după opt ani de zile. Erau eliminați samsarii de terenuri. Dacă aceste restricții, condiționări, vor fi eliminate, și se pare că vor fi, pentru că 61 de deputați și senatori din arcul de guvernare au depus un proiect de lege la Camera Superioară în Senatul României, vizând tocmai eliminarea acestor condiții. Cred că ne vom trezi că, în câțiva ani, o bună parte din terenul pe care astăzi îl avem ca urmare a muncii tuturor românilor de secole, terenul nostru rămâne necultivat, astfel încât noi, România, să devenim o țară care vom consuma produsele din străinătate. Siguranța alimentară a românilor este pusă sub semnul întrebării.

Advertisement

NEPLATA CADRELOR MEDICALE DIN ROMÂNIA PE PERIOADA PANDEMIEI

Al patrulea subiect pe care aș vrea să vi-l aduc în atenție se referă la neplata cadrelor medicale care la momentul acesta lucrează în centrele de vaccinare. Conform Ordonanței Nr. 3 din 2021, toți medicii, asistenții, registratorii medicali ar fi trebuit să fie plătiți în plus, dar, în această Ordonanță se specifică clar – cu excepția personalului delegat ori detașat. În schimb, erau plătiți cei din centrele de vaccinare din sistemul privat. Așa o diferențiere dintre medicii, asistentele, registratorii medicali care lucrează în centrele de vaccinare aparținând sistemului de stat versus angajații din spitalele din mediul privat. Au vrut, totuși, prin Ordonanța 7 din luna Februarie 2021, să elimine acest neajuns, însă au făcut mai mult rău, pentru că nici orele suplimentare pe care acest personal medical le-au lucrat, nu au reușit să introducă baza legală astfel încât să primească banii pe orele suplimentare pe care le-au făcut. Nici timp liber nu-și pot lua, având în vedere că suntem în această mobilizare maximă, pentru că știm că urmează valul trei pandemic. La momentul acesta, nu știm câte paturi în ATI avem. Ministrul Sănătății a trimis controlul inspecției sanitare de stat pentru a vedea care este realitatea. Știm că domnul Colonel, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, îndreaptă acuzator degetul către Ministrul Sănătății. Cu alte cuvinte, moțiunea simplă pe care PSD a depus-o împotriva Ministrului Sănătății era, și eu cred că este în continuare, justificată.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *