Connect with us

Știri

Deputat Constantin Bîrcă, prezent la evenimentul “Ziua Marinei” din Călărași

Published

on

Luna lui august, în 15 zile, prilejuieşte pomenirea Adormirii Maicii lui Dumnezeu, a Sfintei Fecioare Maria. Adormirea Maicii Domnului, Uspenia sau Sfântă Maria Mare, cum este numit praznicul în popor, este sărbătoarea care prăznuieşte Adormirea Sfintei Fecioare Maria, adică mutarea ei din viaţa aceasta trecătoare, la cea veşnică şi neîmbătrânitoare, în Împărăţia Fiului ei.

Sfânta Tradiţie a Bisericii învaţă că simţindu-şi apropierea sfârşitului vieţii ei pământeşti, Maica Domnului s-a aşezat în casa ei din grădina Ghetsimani, pe un pat, aşteptând mutarea către Împărăţia Fiului ei, Mântuitorul Iisus Hristos. Sfinţii Apostoli care erau împrăştiaţi în toate părţile lumii, cunoscute în vremea aceea, pentru a propovădui Evanghelia Mântuitorului Hristos, au fost aduşi în chip minunat pe nori, la Ierusalim, pentru a o prohodi pe Maica Domnului şi a-i aşeza trupul în mormânt. Dintre Sfinţii Apostoli lipsea însă Toma, care a ajuns la Ierusalim după 3 zile, adică tocmai după înmormântarea Maicii Preacurate. Acesta s-a rugat stăruitor să-i fie deschis şi lui mormântul, pentru a o vedea încă o dată pe Maica lui Hristos. Milostivindu-se către rugăciunile sale stăruitoare, Sfinţii Apostoli au deschis mormântul Maicii Sfinte, însă au văzut că, prin minune, trupul ei fusese mutat împreună cu sufletul ei, către cereştile locaşuri, iar mormântul era gol. Au cunoscut din aceasta că Maica Domnului se înălţase pentru a sta în preajma Fiului ei cel mult iubit, Iisus Hristos, în slava Împărăţiei Sale.

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, deşi mărturii despre existenţa ei nu avem decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, Sinod care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu, cultul ei cunoscând de acum o foarte mare dezvoltare. În secolul al V-lea, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului exista sigur în Siria, fiind menţionată în documentele datând din acest secol.

Advertisement
“Astăzi suntem smeriți și, în același timp, plini de speranță, fericiți, și totuși îngrijorați, mândri, și totuși umili în fața gloriei înaintașilor.
Pentru că, în primul rând, azi este praznicul Adormirii Maicii Domnului, mare sărbătoare pentru toți credincioșii și vă îndemn pe toți să avem speranță, pentru că acolo unde ni se pare că totul e negru, ne așteaptă izbăvirea.
Sfânta Fecioară Maria este și protectoarea marinarilor, semenii noștri care își petrec o parte semnificativă din viață pe apă, în pericol permanent, o sărbătoare majoră pentru toții românii, ce îi cinstesc pe aceia dintre noi care contribuie prin munca lor, pe sau în apropierea apei, la dezvoltarea României. Vă mulțumim tuturor pentru treaba bună pe care o faceți, pentru dăruire și curaj, și pentru că ne faceți mândri în fiecare zi.
Tot azi trebuie să ne uităm și în trecut, pentru a-i cinsti pe eroii și veteranii români, care au știut să își facă datoria, chiar cu sacrificiul suprem.
Îi salut cu respect pe veteranii marinari, a căror luptă a inspirat generații întregi de tineri care au îmbrățișat o carieră similară, plină de pericol, dar și de mari satisfacții. Prestigiul dumneavoastră ne onorează și ne face să ne uităm fără frică la provocările mari de care are parte România.” – scrie deputatul PSD Constantin Bîrcă pe o rețea de socializare.