În acest an, Colegiul Național „Barbu Știrbei”, cea mai veche instituție publică de educație și cultură din județul Călărași, marchează 140 de ani de activitate neîntreruptă. Fondată pe 20 septembrie 1884 sub denumirea de Gimnaziul „Știrbei Vodă”, instituția a evoluat într-un simbol al excelenței academice pentru întreaga regiune a Bărăganului și Dobrogei de Nord, fiind prima școală secundară din aceste zone. Aniversarea va avea loc pe 4 octombrie, în incinta liceului, unde sunt invitați actuali elevi, profesori, cât și absolvenți.
Cu o istorie vastă și bogată, colegiul a fost transformat în liceu în 1919, de pe băncile sale ieșind mii de absolvenți care au făcut cinste școlii și dascălilor săi. De-a lungul timpului, multe personalități marcante ale României, din diverse domenii, au fost formate aici, printre care compozitorul și dirijorul N. Buicliu, profesorul universitar Ștefan Dimancea, și artiști precum G. Bădulescu și Constantin Dinulescu.
„Acest liceu se mândreşte cu oamenii care au primit lumina cărţii în încăperile lui. Sunt mulţi la număr, sute: profesori de liceu sau universitate, ingineri şi artişti, poeţi şi ziarişti, contabili şi ofiţeri. În cărţile de aur, cele două monografii alcătuite cu râvnă de doi profesori ai liceului, sunt trecute toate aceste nume din care unele au făcut cinste întregii ţări prin serviciile lor patriotice. Azi îţi trezesc pioase aduceri aminte o seamă de oameni de vază ai ţării care au învăţat pe băncile liceului „Ştirbei Vodă” din Călăraşi. Amintim pe compozitorul şi dirijorul N. Buicliu, prof. univ. Ştefan Dimancea, Marin Neagu, Ilarion Vlase, artiştii G. Bădulescu și Constantin Dinulescu, C. Mitea – ziarist şi mulţi alții”, scria ziaristul și fotograful V. Căbulea, cu prilejul aniversării a 75 de ani de la înființarea acestei instituții de educație și cultură, potrivit lui Constantin Tudor.
În semn de omagiu pentru cei 140 de ani de existență, Colegiul Național „Barbu Știrbei” organizează pe 4 octombrie 2024 un eveniment aniversar la sediul instituției din strada Prelungirea București, nr. 133-147. Evenimentele vor începe la ora 08:30, iar la ceremonie sunt invitați atât actualii elevi, profesori, cât și absolvenții colegiului.
Cu ocazia aniversării, colegiul face apel și la foștii absolvenți să contribuie cu mesaje video sau scrise, însoțite de fotografii din perioada liceului, pentru a celebra parcursul impresionant al acestei instituții și impactul pe care l-a avut asupra dezvoltării lor personale și profesionale.