Connect with us

Evenimente

Centrul medical din România se mută la Călărași. MedFast începe pe 19 iunie

Published

on

Începând cu data de 19 iunie 2023, va avea loc în Călărași simpozionul MedFest, un eveniment dedicat îmbunătățirii comunicării dintre angajații sistemului sanitar județean și pacienți. Promotorul acestei idei este Bogdan Mihai, administratorul public al Consiliului Județean Călărași.

Simpozionul va aduce împreună personalități importante din domeniu. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București, medici cu rezultate remarcabile din județ și din țară, ca exemple de bune practici, dar și psihologi. Scopul acestui proiect este de a remedia deficiențele identificate de autorități în sistemul sanitar și de a răspunde nevoilor comunității județene.

CJ dorește să remedieze problemele în trei categorii identificate în sistemul sanitar și domeniile conexe: comunicarea și colaborarea între departamentele/secțiile unei instituții, comunicarea și colaborarea între instituții și comunicarea și colaborarea angajaților din sistemul sanitar și domeniile conexe cu beneficiarii serviciilor oferite.

Advertisement

“Comunicarea cadrelor medicale cu pacienții reprezintă un subiect intens dezbătut. Am înțeles din prima importanța acesteia. Dintr-un motiv simplu. Uneori, am simțit pe pielea mea efectul unei comunicări proaste. Atunci când te prezinți la spital, ajungi cu probleme de sănătate. Ultimul lucru pe care îl vrei să se întâmple e să găsești o persoană care să te ignore, să te trateze rece, sau mai rău, să te facă să te simți prost. Ei bine, pentru ca toate astea să nu se întâmple, am luat mai multe măsuri.

De la chestionare pe care pacienții uneori le completează sau nu, de la discuții pe fiecare secție legată de cât de importantă e comunicarea, de la luarea în serios a fiecărei sesizări primite, până la sesiuni de comunicare pe care le-am ținut personal.

Pot să spun că lucrurile au evoluat spre bine. Nu vă imaginați că totul e numai lapte și miere. Pentru că nu e așa. Dar, vă spun că multe lucruri s-au schimbat. Foarte mulți oameni din sistemul medical înțeleg faptul că, printr-o comunicare corectă și prin respect, se rezolvă multe probleme. Și da, acest lucru îmi dă o satisfacție personală. Inclusiv ca potențial pacient. Comunicarea este extrem de importantă și chiar poate salva vieți.  Atunci când ai nevoie de suportul unei alte unități medicale pentru pacienți pe care nu ii poți trata, sau când ai nevoie de sprijinul unui alt coleg care să vină și să facă ceva pentru un pacient. Pentru a duce mai departe proiectul de a schimba mentalitățile și modul în care trebuie să comunicăm am creat un nou concept.

Un concept prin care vom pune în legătură oamenii din spital cu personalități medicale de la nivel național. De la managerii unor mari unități medicale, până la cadre universitare de referință ale sistemului medical. L-am denumit MEDFEST. Practic, mutăm centrul medicinei din România,  pentru câteva ore, la Călărași. Din acest concept se vor desprinde ulterior sesiuni de comunicare cu fiecare angajat din spitalele pe care le coordonez, astfel încât să fim siguri că fiecare om a înțeles exact de ce e importantă comunicarea.  Mai mult, vom beneficia și de sprijinul unor specialiști în comunicare și de alți fini cunoscători ai sistemului medical. Cu bune și cu rele. Am prezentat conceptul președintelui Iliuta care a fost imediat de acord.

Advertisement

Astăzi a și fost aprobat de către consilierii județeni, cărora le mulțumesc pentru susținere.” – a scris Bogdan Mihai, administratorul CJ Călărași într-o postare pe o rețea de socializare.

Obiectivele proiectului sunt următoarele:

  • Conștientizarea angajaților din instituțiile sistemului sanitar și domeniile conexe cu privire la deficiențele existente și impactul negativ al acestora asupra activității și imaginii întregului sistem sanitar la nivel județean.
  • Consolidarea echipelor din instituțiile sistemului sanitar și domeniile conexe din județul Călărași.
  • Îmbunătățirea comunicării și colaborării interinstituționale.
  • Îmbunătățirea empatiei și comunicării angajaților din sistem cu beneficiarii serviciilor oferite.
  • Furnizarea de servicii de calitate pacienților.

MedFest va include ateliere de învățare și dezvoltare a abilităților de comunicare în grupuri mici, workshop-uri, jocuri de rol, brainstorming, management de activ și demonstrații, precum și schimb de experiență.

Proiectul va fi implementat în maximum șase etape, până la finalul anului curent. În cazul în care va avea succes, acesta va deveni un proiect multianual pentru dezvoltarea angajaților.

Advertisement