Connect with us

Actualitate

Armata ucraineană are nevoie de soldați. Tinerii în vârstă de 17 ani trebuie să se reîntoarcă în țară

Published

on

Autoritățile din Ucraina intensifică măsurile de mobilizare din cauza unei lipse acute de soldați pe front. Kievul a anunțat că ucrainenii de 17 ani trebuie să se întoarcă din străinătate și să se înscrie la biroul de înregistrare și înrolare militară. De asemenea, Ambasada SUA a avertizat că bărbații cu dublă cetățenie nu vor mai putea părăsi Ucraina și le-a recomandat bărbaților ucraineni aflați în SUA să evite călătoriile în Ucraina.

„Tinerii care au împlinit 17 ani trebuie să fie înregistraţi pentru serviciul militar. Aceasta este o cerinţă. Şi este valabil şi pentru cei care se află în străinătate. Dacă aceşti oameni îşi vor păstra cetăţenia ucraineană şi îşi vor lega viitorul de ţara noastră, atunci este evident că trebuie să facă acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, locotenentul Dmitro Lazutkin, conform g4media.ro.

Întrebat dacă tinerii se pot înregistra pentru serviciul militar de la distanță, în special folosind aplicația mobilă Reserve+, Lazutkin a răspuns că acest lucru nu este posibil. Înregistrarea trebuie făcută personal la birourile de înregistrare și înrolare militară.

Anterior, Forțele Terestre ale Armatei Ucrainei au anunțat că tinerii de 17 ani care nu s-au înregistrat pentru serviciul militar vor primi citații. Oficialii au precizat că aceasta este o procedură de înregistrare militară și nu are legătură cu mobilizarea.

Advertisement

Ambasada Statelor Unite în Ucraina a avertizat că Ucraina le interzice bărbaților ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani să părăsească țara. Cetățenii cu dublă cetățenie, inclusiv cei care dețin permis de ședere în Statele Unite, nu vor mai putea părăsi Ucraina.

Dacă vă aflaţi în Ucraina şi nu puteţi părăsi ţara, găsiţi-vă o reşedinţă şi supuneţi-vă tuturor ordinelor locale. Dacă nu vă aflaţi în prezent în Ucraina, sfătuim cu tărie cetăţenii americani de sex masculin cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani care deţin şi cetăţenia ucraineană sau care solicită cetăţenia ucraineană şi nu doresc să rămână în Ucraina pe termen nelimitat să se abţină de la călătoria în Ucraina. Există un risc extrem de ridicat de a nu vi se permite să mai plecaţi, chiar dacă aveţi un paşaport american”, a transmis Ambasada SUA la Kiev, potrivit observatornews.ro.

Persoanele cu dublă cetățenie, americano-ucraineană, aveau posibilitatea de a intra și părăsi Ucraina dacă își anulau reședința în Ucraina și o înregistrau în Statele Unite. Această excepție a fost anulată la 1 iunie.

Comandanții ucraineni spun că noii recruți sunt slab pregătiți

Comandanții ucraineni se plâng de mult timp de pregătirea insuficientă a recruților în centrele de antrenament. Cu toate acestea, armata ucraineană are nevoie urgentă de noi soldați. Chiar și cu noua lege a mobilizării, care extinde grupul de bărbați eligibili pentru armată, va dura câteva luni până când un număr semnificativ de recruți va ajunge pe front.

Advertisement

„Avem cazuri de oameni care nici măcar nu știau cum să dezasambleze și să asambleze o armă”, spune un comandant adjunct de batalion în vârstă de 28 de ani din Brigada Mecanizată 97, identificat cu indicativul Schmidt scrie digi24.ro.

Comandantul a relatat că și-a petrecut prima săptămână învățând soldații transferați din spatele frontului cum să tragă cu arma, înainte de a trece la sarcini mai complexe. În câteva săptămâni, acești soldați ar putea fi trimiși să lupte în apropierea orașului asediat Ceasiv Iar, unde forțele ruse au făcut progrese recente.

„Pierdem mult timp aici cu antrenamentul de bază. Dacă, Doamne ferește, va exista o străpungere a frontului în apropiere de Ceasiv Iar și soldații nu știu lucruri de bază, vor fi trimiși la moarte sigură acolo” a declarat acesta, conform sursei menționate anterior.

Luna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat o lege care permite unor deținuți să intre în armată în schimbul eliberării condiționate, similar tacticii Rusiei de a aduce mii de oameni în luptă, eliberând însă și criminali periculoși în societate.

Advertisement

Actualitate

Servicii publice mai eficiente în Călărași prin Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă! SIIEASC ajunge în toate localitățile din județ până la finalul lunii iulie

Published

on

By

Județul Călărași face un pas semnificativ în direcția modernizării prin extinderea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). Această inițiativă se concentrează pe digitalizarea fluxurilor de înregistrare a nașterilor și deceselor, precum și pe transcrierea actelor de stare civilă, și include, acum, și comuna Vâlcelele.

Într-o eră în care eficiența și accesibilitatea serviciilor publice sunt esențiale, Direcția Comunitară de Evidență a Persoanelor a județului Călărași joacă un rol crucial în implementarea SIIEASC. Sistemul este deja funcțional în 18 localități, inclusiv Călărași, Oltenița, Budești și Lehliu-Gară. Până la sfârșitul lunii iulie 2024, toate unitățile administrativ-teritoriale din județ urmează să adopte acest sistem.

Introducerea SIIEASC în județul Călărași vine cu multiple beneficii. În primul rând, simplifică și eficientizează procesul de emitere a actelor de stare civilă, reducând timpul de așteptare pentru cetățeni. De asemenea, permite obținerea documentelor atât în format fizic, cât și electronic, aducând un plus de comoditate și accesibilitate.

Un exemplu concret al eficienței acestui sistem este experiența președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță. În calitate de cetățean al județului, el a beneficiat recent de serviciile SIIEASC, obținând un duplicat al certificatului de naștere atât în format fizic, cât și electronic.

Advertisement

Digitalizarea serviciilor publice în județul Călărași reflectă o tendință mai largă de modernizare administrativă, necesară într-o societate din ce în ce mai dependentă de tehnologie. Această inițiativă nu doar că îmbunătățește eficiența administrativă, dar și crește transparența și accesibilitatea serviciilor publice pentru cetățeni.

„SIIEASC (Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă) se extinde la nivelul județului Călărași pentru fluxurile de înregistrare a nașterilor și a deceselor precum și pentru transcrierea actelor de stare civilă (naștere și deces) și în comuna Vâlcelele.

Astfel, datorită acțiunilor specifice ale Direcției Comunitare de Evidență a Persoanelor a județului Călărași, SIIEASC a devenit funcțional în 18 localități (Călărași, Oltenița, Budești, Lehliu-Gară, Fundulea, Modelu, Roseți, Unirea, Jegălia, Borcea, Cuza-Vodă, Grădiștea, Dorobanțu, Mânăstirea, Chiselet, Spanțov, Ulmeni și Vâlcelele), urmând ca până la 31.Iulie.2024, toate UAT-urile din județul Călărași să inițieze fluxurile menționate mai sus.

Președintele Consiliului Județean Călărași Vasile ILIUȚĂ, în calitate de cetățean al județului Călărași, a beneficiat astăzi de serviciile oferite de acest sistem, obținând un duplicat al Certificatului de Naștere atât în format fizic cât și în format electronic”, se arată într-o postare publicată pe Facebook vineri, 21 iunie, de către Consiliul Județean Călărași.

Așadar, extinderea SIIEASC în județul Călărași este un exemplu de bună practică în domeniul digitalizării serviciilor publice. Prin implementarea acestui sistem, autoritățile locale demonstrează un angajament puternic față de modernizarea și îmbunătățirea relației dintre administrație și cetățeni, aducând județul Călărași mai aproape de standardele unei administrații publice moderne și eficiente.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Un nou sens giratoriu în municipiul Călărași

Published

on

Foto: Facebook.com/ Info (Trafic) Călărași

Începând de astăzi, 21 iunie a.c., intersecția străzilor Prelungirea București cu Variantă Nord și DN3 D (Siderca) a fost reglementată prin amenajarea acesteia sub forma unui SENS GIRATORIU, prioritatea de trecere a autovehiculelor fiind instituită prin înlocuirea vechilor indicatoare și instalarea unora noi, conform cărora vehiculele care circulă în interiorul intersecției au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în aceasta.

Recomandăm șoferilor să respecte semnificația indicatoarelor rutiere, să circule cu viteză redusă și cu atenție.

Continue Reading

Actualitate

Restricții de trafic pe drumurile publice din cauza caniculei. Ce zone sunt vizate

Published

on

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că, în perioada 21-24 iunie 2024, între orele 10:00 și 20:00, vor fi impuse restricții de tonaj pe anumite sectoare de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale din cauza temperaturilor extreme (33-37 grade Celsius). Astfel, circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 7,5 tone va fi interzisă în 21 de județe.

Potrivit CNAIR, restricțiile de tonaj vor afecta sectoarele de autostrăzi, drumurile expres și drumurile naționale în următoarele date și intervale orare:

  •  21.06.2024, între 10:00 – 20:00: Giurgiu, Teleorman, Dolj, Olt, Timiș, Caraș-Severin, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov și Covasna.
  •  22.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara.
  •  23.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Prahova, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Caraș-Severin, Ialomița și Călărași.
  • 24.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Caraș-Severin, Ialomița și Călărași.

Măsura este implementată pentru a preveni deteriorarea infrastructurii cauzată de traficul greu și pentru a evita deformările majore ireversibile, care ar putea compromite stabilitatea straturilor rutiere.

Conform CNAIR Potrivit companiei, măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44, alineatele 2 și 3, din Ordonanța de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare. Aceste prevederi permit administratorului drumului să interzică temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe drumurile naționale din județele afectate de codul portocaliu, cu excepțiile:

  • transporturilor de persoane;
  • transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;
  • vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
  • transporturi funerare;
  • transporturi poştale;
  • transporturi de echipamente de prim ajutor;
  • transporturi pentru distribuire de carburanţi;
  • transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;
  • transporturi pentru tractări vehicule avariate;
  • transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
  • transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
  • transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole;
  • transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

Specialiștii precizează faptul că, în funcție de evoluția condițiilor meteorologice, restricțiile pot fi ridicate, menținute sau prelungite.

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate