Connect with us

Actualitate

Produs contaminat cu o substanță toxică, retras de urgență din magazinele Kaufland România

Published

on

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că retailerul Kaufland a decis să retragă din cele aproape 180 de magazine un sortiment de file de somon suspectat de contaminarea cu o bacterie foarte periculoasă.

Este vorba despre bacteria Listeria monocytogenes, care poate provoca listerioză, o infecție gravă pentru femeile însărcinate, nou-născuți și persoanele în vârstă.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că produsul vizat este „Fishmann File de Somn Afumat la Cald, 100 g”, fabricat de SC Eco Nrg SRL. Loturile care vor fi retrase sunt: L 700 150424, cu valabilitate până la 03.06.2024; L 700 290424, cu valabilitate până la 18.06.2024; L 700 140524, cu valabilitate până la 03.07.2024; și L 700 210524, cu valabilitate până la 10.07.2024.

„Detalii referitoare la ceea ce este în neregulă cu produsul: este posibilă infectarea produselor cu Listeria Monocytogenes. Măsuri pe care trebuie să le ia consumatorul: clienţii care au achiziţionat produsele cu datele de identificare de mai sus, sunt rugaţi să returneze produsul la magazinul de unde l-au cumpărat”, au transmis reprezentanții ANSVSA.

Advertisement

Ce este Listerioza

Listerioza este o infecție provocată de bacteriile din genul Listeria, în special Listeria monocytogenes (un cocobacil Gram pozitiv). Această bacterie poate fi prezentă în sol, apă, legume crude, carne, produse lactate nepasteurizate și alte alimente contaminate. Listeria monocytogenes are o rezistență remarcabilă la condiții adverse, inclusiv temperaturi scăzute, și poate supraviețui într-o varietate de medii, conform medlife.ro.

Infecția cu Listeria monocytogenes se produce în principal prin consumul de alimente contaminate.

Persoanele cu sistem imunitar slăbit, femeile însărcinate, nou-născuții și persoanele în vârstă sunt mai susceptibile la infecția cu Listeria și la dezvoltarea formelor severe de listerioză. Perioada de incubație a listeriozei variază, dar, în general, este între 3 și 70 de zile.

Simptomele listeriozei pot varia în funcție de gravitatea infecției și de persoana afectată. Multe persoane sănătoase pot fi purtătoare ale bacteriei Listeria monocytogenes fără a prezenta simptome evidente. Dacă apar simptome, acestea pot include: febră, dureri musculare, dureri de cap, greață și vărsături, diaree.

Advertisement

Prevenirea listeriozei implică următoarele măsuri:

 • Spălarea mâinilor – spălați-vă regulat pe mâini cu apă și săpun, în special înainte de a pregăti sau consuma alimente, după utilizarea toaletei și după ce ați atins animale;
 • Igiena alimentelor – asigurați-vă că alimentele sunt pregătite și manipulate în condiții igienice; evitați contaminarea încrucișată;
 • Evitarea alimentelor cu risc – evitați consumul de produse lactate nepasteurizate, brânza de tip feta, brânza de capră și alte produse lactate moi; evitați și consumul de carne crudă sau insuficient preparată;
 • Păstrarea alimentelor la temperaturi sigure – asigurați-vă că alimentele sunt depozitate și păstrate la temperaturi sigure pentru a preveni multiplicarea bacteriilor;
 • Gătirea alimentelor la temperaturi corespunzătoare – gătiți alimentele, în special carnea și produsele din carne, la temperaturi corespunzătoare pentru a distruge bacteriile;
 • Evitarea consumului de alimente cu risc ridicat în timpul sarcinii – femeile însărcinate ar trebui să evite consumul de alimente cu risc ridicat, cum ar fi produsele lactate nepasteurizate și carnea crudă sau insuficient preparată;
 • Curățarea și dezinfectarea suprafețelor – curățați și dezinfectați regulat suprafețele de lucru, ustensilele și echipamentele folosite în pregătirea alimentelor.

Actualitate

Atmosferă ca în Maldive în București! A fost deschisă prima plajă urbană din Europa

Published

on

Sursa: lagooncity.eu

Astăzi a fost inaugurat Lagoon Park Bucharest, o plajă urbană artificială cu o suprafață de 11.000 de metri pătrați, situată în nordul Capitalei, care face parte din Central District Lagoon City.

Plaja artificială, destinată bucureștenilor care nu doresc să călătorească până la mare, reprezintă o investiție de 33 de milioane de euro realizată de Forty Management. Aceasta oferă următoarele facilități:

 • 1.150 de șezlonguri premium cu umbrele,
 • 100 de șezlonguri VIP,
 • Două restaurante,
 • 280 de locuri de parcare,
 • Propriul radio,
 • Sporturi nautice.

“Lagoon Park Bucharest este prima plajă urbană artificială dintr-o capitală europeană(…) Proiectul înseamnă transformarea unei foste platforme industriale abandonate, de 40.000 de metri pătraţi, într-o oază urbană verde, ce include o lagună turcoaz de 10.000 mp cu o adâncime medie de 2 metri, 11.000 mp de plaje cu nisip alb, 1.150 de şezlonguri, 2 restaurante, 280 de locuri de parcare publice şi nenumărate alte facilităţi“, declară Lucian Azoiţei, CEO al Forty Management, conform businessmagazin.ro.

Cei care doresc să încerce plaja artificială de la Lagoon Park, în locul unui drum până la Constanța, trebuie să ia în considerare lista de prețuri, care variază în funcție de serviciile dorite și de durata petrecută la complexul de pe strada Coralilor 18.

Tarifele pentru un șezlong sunt următoarele:

Advertisement

Între orele 09:00 – 14:00:
– De luni până vineri: 120 lei/persoană
– Sâmbătă și duminică: 140 lei/persoană

Între orele 09:00 – 19:00:
– De luni până vineri: 230 lei/persoană
– Sâmbătă și duminică: 280 lei/persoană

Ce idee a stat la baza acestui proiect

În 2023, compania a început lucrările pentru Central District Lagoon City, un proiect care va include peste 400 de apartamente destinate exclusiv închirierii, spații de birouri și servicii, precum și un hotel, toate situate în jurul unei lagune artificiale amplasate în centrul complexului.

Inspirația pentru acest proiect provine din America, unde Crystal Lagoons, o companie americană cu birouri în întreaga lume, a dezvoltat și patentat o tehnologie care permite construirea și întreținerea lagunelor artificiale de dimensiuni nelimitate, la costuri reduse, oriunde în lume.

Advertisement

Portofoliul Forty Management cuprinde în prezent opt proiecte mixed-use de tip Lagoon City și 11 proiecte de tip Public Access Lagoon, care urmează să fie dezvoltate în șase țări: Ungaria, Cehia, Polonia, Italia, Franța și Spania. De asemenea, portofoliul include trei hoteluri de lux cu un total de 702 camere: Radisson Lagoon și Central District Hotel – Crest Collection în București, și Swissotel Hotel în cadrul Lagoon City Budapesta.

Continue Reading

Actualitate

Un medicament folosit de mulți români dispare din farmacii. Ce anunță Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România

Published

on

Începând cu data de 31 iulie 2024, medicamentul Ozempic în toate cele trei concentrații – 0,25 mg, 0,5 mg și 1 mg – sub formă de soluție injectabilă în stilou injector preumplut, nu va mai fi disponibil în România din motive comerciale, conform anunțului făcut de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

Ozempic a devenit cunoscut nu doar pentru beneficiile sale în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, pentru care a fost inițial creat, ci și în urma unui trend global în care oamenii îl utilizează pentru a pierde în greutate. Utilizarea acestui medicament de către persoanele care nu suferă de diabet zaharat poate avea efecte adverse severe, inclusiv reacții alergice și riscul de declanșare a unor forme de cancer.

„Conform informațiilor primite din partea deținătorului autorizației de punere pe piață (DAPP), medicamentul Ozempic (Semaglutidum), în toate cele trei concentrații (0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg) și sub formă de soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, din motive comerciale, va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie 2024. Conform prevederilor legale, medicamentul Ozempic nu va mai fi comercializat în România după această dată”, transmit reprezentanții ANMDMR.

Ozempic este produs de Novo Nordisk, o companie farmaceutică, și conține semaglutidă ca ingredient activ. Acesta imită efectul hormonului GLP-1 pentru a stimula secreția de insulină. În plus, hormonul GLP-1 are și efecte de suprimare a apetitului, ceea ce poate duce la pierderea în greutate ca unul dintre efectele secundare ale tratamentului cu Ozempic.

Advertisement

De asemenea, DAPP a anunțat că începând cu data de 1 august 2024, semaglutida va fi disponibilă în formă de comprimate orale pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, sub recomandarea medicului. Producătorul a asigurat că va furniza cantități suficiente pentru a acoperi necesarul complet al pacienților care folosesc în prezent tratamentul injectabil cu această moleculă sau care primesc recomandarea de a trece la tratamentul sub formă de comprimate orale.

„În urma discuțiilor, producătorul și-a luat angajamentul de a pune pe piață cantități care să asigure întreg necesarul pacienților care suferă de diabet zaharat de tip 2 și care primesc în prezent tratament cu forma orală conținând această moleculă sau cărora medicii de specialitate le vor recomanda înlocuirea tratamentului injectabil cu tratamentul sub formă de comprimate orale”, precizează ANMDMR.

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Elevii care deranjează orele ar putea ajunge în sălile de detenție. Noile reguli au fost puse în dezbatere publică

Published

on

Elevii indisciplinați din România ar putea fi trimiși în săli de detenție înființate direct în școli. Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de Statut al Elevului 2024, care propune introducerea acestor săli de detenție pentru elevii care perturbă orele de curs.

Ministerul Educației a lansat miercuri în consultare publică două proiecte: Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și Statutul elevului, conform edu.ro.

În cadrul Statutului elevului, principalele reglementări și modificări includ menținerea interdicției pentru elevi de a folosi telefoanele mobile sau alte echipamente de comunicații electronice în timpul orelor de curs, cu excepția utilizării acestora în scop educativ și cu acordul cadrului didactic.

Articolul 15 stipulează că nerespectarea acestor prevederi poate duce la confiscarea echipamentului de către personalul unității de învățământ. Echipamentul va fi restituit la finalul orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, părinților sau tutorilor legali ai elevilor minori, sau elevilor majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ.

Advertisement

Încă o măsură este reprezentată de reținerea elevilor indisciplinați într-o sală special amenajată, sub supravegherea unui profesor, unde vor fi angajați în activități educative precum lectură suplimentară sau completarea de fișe de lucru. Conform proiectului, profesorii vor avea puterea de a trimite elevii indisciplinați în această sală pe durata orei pe care au perturbat-o.

Încă nu s-a clarificat dacă elevii reținuți în aceste săli vor fi considerați absenți la ora respectivă.

În plus, sunt introduse sancțiuni cum ar fi observația individuală, mustrarea scrisă, retragerea temporară sau permanentă a burselor de care beneficiază elevul, mutarea disciplinară într-o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ, suspendarea elevului pe o perioadă limitată conform legislației, notificarea prealabilă privind exmatricularea și exmatricularea efectivă.

În cadrul Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, principalele modificări vizează continuarea procesului de digitalizare și utilizarea extinsă a instrumentelor digitale. Se menține posibilitatea suspendării cursurilor cu prezență fizică în situații excepționale, cu clarificarea introducerii activității în format online sau hibrid.
De asemenea, se permite desfășurarea ședințelor consiliului de administrație/consiliului profesoral în format hibrid sau online.

 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate