Connect with us

Politică

DECLARAȚIE POLITICĂ – Senator PSD Roxana Natalia Pațurcă

Rezoluția privind statul de drept și Raportul pe MCV – două nedreptăți comise împotriva României

Stimați colegi,
Ziua de ieri, marți, 13 noiembrie, a fost o zi neagră pentru România. Cele două documente care au fost prezentate în plenul Parlamentului European și care afectează imaginea și credibilitatea țării noastre pe plan extern, Rezoluția privind statul de drept și Raportul MCV, reprezintă tot atâtea nedreptăți comise României la cel mai înalt nivel european.

”Rezoluția privind statul de drept” a fost, într-o anumită măsură, prefațată de declarațiile unor înalți oficiali europeni care au condamnat verbal România înainte chiar de a asculta discursul pe care premierul Viorica Dăncilă l-a avut luna trecută, în cadrul unei prestații excelente, în plenul Parlamentului European.

Din acest punct de vedere, retrospectiv privind, realizăm acum că, indiferent de modul în care am fi argumentat sau am fi demonstrat inexactitatea acuzațiilor care ni s-au adus, nu am fi avut nicio șansă de a câștiga acest război politic.

Conținutul rezoluției, așa cum a fost prezentat și votat ieri de către eurodeputați, nu mai reprezenta o noutate, și aceasta nu pentru că apăruse ”pe surse” cu câteva zile înainte, ci pentru că acum este extrem de clar faptul că admonestarea României pentru o presupusă vină nu reprezintă altceva decât mijlocul prin care se încearcă de către un anumit spectru politic câștigarea simpatiei electoratului în perspectiva alegerilor europene de anul viitor.

Advertisement

Tot ieri a fost prezentat și ultimul raport MCV, un raport care se înscrie în lunga listă de rapoarte pe Mecanismul de Cooperare și Verificare, având un tipar asemănător și care nu ne este deloc străin: României i se spune mereu că a făcut progrese, dar că mai are anumite puncte de îndeplinit. Odată îndeplinite aceste puncte, în speranța că MCV-ul va fi ridicat, România se confruntă mereu cu alte rapoarte în care îi sunt trasate alte sarcini și care face din MCV un mecanism de control și nu de cooperare.

Situația este identică și în cazul raportului de ieri: acesta menționează faptul că România a făcut unele progrese, dar îi sunt trasate alte 8 sarcini suplimentare, cu promisiunea că, odată îndeplinite, mecanismul va fi ridicat.

Stimați colegi,
Așa cum știm cu toții, calculele electorale sunt simple la vârful Uniunii Europene, acolo unde PPE, Partidul Popularilor Europeni, cel mai mare grup politic al Uniunii, și-a început deja campania electorală pentru alegerile europene din prima jumătate a anului viitor. Este mult mai eficient să lovești într-o țară a cărei guvernare este de stânga pentru a-ți asigura voturile necesare, decât să aduci argumente pertinente în ceea ce privește modalitatea în care politica de dreapta ar asigura, la nivelul Uniunii, beneficiile dorite de către toți cetățenii europeni în perioada următorului ciclu electoral.

Popularii europeni se pregătesc și pentru a oferi Uniunii viitorul președinte al Comisiei Europene, iar această miză se dovedește a fi, pentru ei, mult mai importantă decât România. Din păcate, țara noastră este folosită ca țintă în jocurile politice ale europenilor, iar acest lucru este revoltător pentru noi, românii, dar este extrem de eficient din punct de vedere electoral pentru popularii europeni.
Astfel, în An Centenar, la 100 de ani de la Marea Unire, România este nevoită să îndure acuzațiile care i se aduc pe nedrept de către oficialii europeni. Cu o lună și jumătate înainte de preluarea de către țara noastră a mandatului președinției Consiliului Uniunii Europene, România este pusă în situația de a da răspunsuri și de a explica acțiuni pe care le-a luat în conformitate cu legile naționale și cu principiile și valorile europene.

Dacă pentru noi, politicienii, este mai ușor să înțelegem anumite acțiuni care au fost gândite din motive politice, nu atât de ușor îi este poporului român să înțeleagă toate aceste calcule electorale și faptul că singurul motiv pentru care România este în acest moment atacată politic este că popularii europeni au înțeles că, atacând țara noastră în plenul Parlamentului European, vor obține un câștig electoral în perspectiva alegerilor de anul viitor.

Advertisement

Privind lucrurile astfel, putem spune că ceea ce s-a întâmplat României este total nedrept, cu atât mai mult cu cât sesizarea oficialilor europeni în legătură cu oportunitatea de a ataca politic România a venit de la politicieni români trimiși la Bruxelles să apere interesele țării noastre.

Putem lua evenimentele de ieri drept o lecție politică dureroasă, dar totuși o lecție, din care să învățăm că în politica la nivel înalt european nu contează nici argumentele, nici relațiile interpersonale, nici faptele în sine, ci totul se reduce la un calcul electoral în perspectiva imediată sau îndepărtată a unor viitoare alegeri.

În România se respectă și se va respecta statul de drept, iar poporul român va rămâne atașat cu siguranță valorilor europene, deși într-o proporție mult mai mică, în special după ziua de ieri. Astfel de acțiuni politice îndreptate împotriva României nu vor realiza altceva decât să crească euroscepticismul la nivelul electoratului, un fenomen care va avea cu siguranță efecte pe termen lung.

Senator PSD de Călărași,
Roxana Natalia Paţurcă
14.11.2018

Advertisement

Politică

Vasile Iliuță: “România are nevoie de stabilitate, nu de spectacol”

21 iunie 2025

Organizația Județeană a PSD Călărași a participat astăzi la consultarea internă convocată de conducerea centrală pentru a decide dacă rămân în opoziție sau se implică în coagularea unei noui majorități parlamentare. Printr-un vot online, participanții și-au exprimat în unanimitate opțiunea de a susține continuarea guvernării, asumându-și responsabilitatea pentru dezvoltarea României “într-un context politic și economic complicat”.

Președintele filialei, Vasile Iliuță, a susținut că deciziile politice viitoare trebuie să se bazeze pe propuneri concrete pentru reducerea deficitului, și a avertizat împotriva “calculelor de fațadă”. Iliuță a subliniat că negocierile pentru formarea unei noi majorități trebuie să pornească de la un parteneriat real, iar PSD trebuie să vină în față cu un plan clar, susținut de o echipă de negociere capabilă să își asume guvernarea.

Potrivit liderului PSD Călărași, rolul propus pentru partid în noua formulă guvernamentală include:

Advertisement

• Un vicepremier fără portofoliu, care să coordoneze ministere strategice: Transporturi, Justiție, Agricultură, Muncă, Sănătate, Energie și Secretariatul General al Guvernului.

Liderul ju­de­țean a mai insistat că este doar începutul unui mandat „dificil, cu costuri politice ridicate”, iar decizia filialei PSD Călărași a fost luată cu „luciditate și realism”. România are nevoie, a mai declarat Iliuță, de stabilitate și seriozitate, nu de spectacol, și de soluții reale în fața cetățenilor, nu promisiuni.

Continue Reading

Politică

Nea Vasile pleacă din PSD cu tot cu mobilier: „Am băgat mii de lei în sediu. Acum mi-am luat ce era al meu” Mobilierul ar fi ajuns într-un alt partid

Nea Vasile pleacă din PSD cu tot cu mobilier

Pe 5 decembrie 2020, cu doar o zi înainte de alegerile parlamentare, Nea Vasile era adus cu fast din Partidul Național Liberal și instalat la conducerea organizației județene de pensionari a PSD Călărași, sub coordonarea președintelui Vasile Iliuță. Patru ani și jumătate mai târziu, Nea Vasile, fostul secretar al organizației județene de pensionari, a decis să părăsească formațiunea politică alături de care a activat constant. Mai mult, acesta și-a recuperat mobilierul cumpărat din bani proprii, parte din el ajungând deja în sediul AUR Călărași, formațiune în care spune că ar putea continua activitatea politică.

„Mi-am luat ce era al meu”

Într-o discuție telefonică, Nea Vasile a explicat de ce a ales să mute mobila din PSD în într-un alt sediu politic:

„Eu am băgat acolo bani din pensia mea. Am tras țevi, am pus calorifere, am făcut două birouri. Când am cerut să mi se deconteze, mi s-a spus: Domn Vasile, nu avem acum, dar o să vă recompensăm.”

La un moment dat, susține că a primit o parte din sumă:

„Domnul Iliuță a fost corect, mi-a dat 5.000 de lei, dar mai aveam de recuperat vreo 7.000. Am tot așteptat, dar n-a mai venit nimic.

Relație amiabilă cu conducerea

Nea Vasile subliniază că nu are un conflict personal cu liderii PSD, ba dimpotrivă, susține că a avut o relație corectă cu președintele organizației județene:

„Cu domnul Iliuță n-am avut nimic. A fost corect, a încercat să mă ajute. Dar la un moment dat, parcă toți au dat înapoi. M-am dus de zeci de ori, dar n-am mai primit niciun răspuns.”

Fostul lider al pensionarilor afirmă că a venit în partid cu aproape 600 de membri și a desfășurat activitate constantă:

Advertisement

„Am venit cu 500–600 de oameni. Am făcut evenimente, întâlniri, am adus oameni la vot. Nu m-a interesat funcția, ci să ajut. Aveam și un proiect pentru proteze dentare gratuite pentru pensionari. Nu s-a vrut.”

La final, și-a recuperat o parte din bunurile personale.

„Am luat două mese, două birouri. Ce să mai aștept? Dacă nu mi-au dat banii, am luat ce era al meu. Nu e vorba de mobilă, e vorba de respect.”

Întrebat dacă va deveni membru AUR, Nea Vasile a răspuns prudent:

„Încă nu mi-am dat demisia din PSD. Dar da, am dus mobilierul acolo. Vedem ce va fi. Vreau doar să fiu respectat pentru ce fac.”

Totuși, potrivit unor surse din interiorul partidului, nemulțumirea față de proiectele inițiate de Nea Vasile ar fi avut și alte motive. Se pare că acesta intenționa să amenajeze un fel de cantină la subsolul actualului sediu PSD, ceea ce a generat nemulțumire din partea colegilor din partid, inclusiv a parlamentarilor. Mirosul persistent de mâncare ar fi fost inconfortabil într-o instituție politică.

Ironia face ca ideea să nu fi fost una cu totul nouă în PSD Călărași. În trecut, pe vremea fostei conduceri a organizației județene, condusă de Eugen Cristodor, astfel de „tradiții” erau bine-cunoscute. În acea perioadă, mâncarea era prezentă aproape zilnic în sediul partidului.  Diferența este că atunci, astfel de inițiative păreau mai bine tolerate. Dar vremurile erau altele. Și oamenii, la fel.

Advertisement
Continue Reading

Politică

Curtea Constituțională a răspuns cererii de anulare a alegerilor prezidențiale. Ce hotărâri au luat judecătorii

Curtea Constituțională validează rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale și stabilește organizarea turului al doilea

Curtea Constituțională a României a emis vineri, 9 mai 2025, un comunicat oficial prin care anunță că a finalizat controlul de constituționalitate privind procedura alegerilor pentru funcția de Președinte al României, desfășurate în data de 4 mai 2025.

Judecătorii constituționali au adoptat mai multe hotărâri importante, cu unanimitate de voturi:

  • Respingerea cererii de anulare a alegerilor formulate de Sebastian-Constantin Popescu, considerând-o neîntemeiată;
  • Confirmarea și validarea rezultatelor primului tur de scrutin pentru funcția de Președinte al României;
  • Stabilirea organizării turului al doilea de scrutin pentru data de duminică, 18 mai 2025, în care se vor confrunta George-Nicolae Simion și Nicuşor-Daniel Dan, în această ordine.

Curtea a precizat că hotărârile sale sunt definitive și general obligatorii. De asemenea, argumentele care au stat la baza acestor decizii vor fi detaliate în hotărârile motivate, ce vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Astfel, România se pregătește pentru turul decisiv al alegerilor prezidențiale, care va avea loc peste exact o săptămână, pe 18 mai 2025.

Advertisement

Continue Reading