Connect with us

Administrație Locală

Consilierii județeni au aprobat documentaţia tehnico-economică pentru un nou proiect de modernizare a drumurilor județene

În ședinta extraordinară de astăzi a consiliului județean a fost aprobată documentaţia tehnico-economică a obiectivului de investiţie “Modernizarea şi reabilitarea drumurilor județene DJ 201B tronson DN31 – Ulmeni – Lunca (Ostrovu) – Frăsinet km 49+730 – km 81+290, DJ 305 tronson Lunca (Ostrovu) – Lehliu Sat – Săpunari km 0+000 – km 33+529 și DJ 313 tronson Săpunari – limită județ Ialomița km 28+700 – km 30+500”.

Drumurile care fac parte din rețeaua de drumuri județene a județului Călărași și care fac obiectul documentației sunt următoarele:

1. Drumul județean DJ 201B

Tronsonul studiat în cadrul proiectului începe din drumul județean DJ303, în localitatea Frăsinet (la km 49+730 al DJ201B) și se termina în DN31 (km 52+300 al DN31) la km 78+505 al DJ201B.

Advertisement

Lungimea măsurată, în conformitate cu studiile topografie, este de 28,775 km.

2. Drumul județean DJ 305

Tronsonul studiat în cadrul proiectului începe din drumul județean 201B (la km 54+720 al DJ201B) de la km 0+000 cu o intersecție neamenajată, apoi traversează localitățile Valea Presnei, Gurbănești, se intersectează cu DJ303, trece prin localitatea Fântâna Doamnei, traversează Autostrada A2 și magistrala de cale ferată București – Constanța ajungând în localitățile Nicolae Bălcescu și Paicu, se intersectează cu DN3 la Lehliu și se termină în localitatea Săpunari la km 33+270 în intersecția cu DJ313 (km 28+700 al DJ313).

Lungimea astfel măsurată în studiile topografice este de 33,270 km.

3. Drumul județean DJ 313

Advertisement

Tronsonul studiat în cadrul proiectului începe din intersecția cu drumul județean DJ 305 în localitatea Săpunari de la km 28+700, trece prin localitatea Săpunari, și se termină la limita cu județul Ialomița la km 30+500.

Lungimea astfel măsurată în studiile topografie este de 1,800 km.
Modernizarea și reabilitarea acestor drumuri conduc la fluidizarea traficului în localitățile pe care le traversează, reducerea timpului de transport, reducerea emisiilor de noxe, praf si a poluării sonore, circulația în condiţii de siguranţă în intravilanul localităților.

Pentru scurgerea apelor se vor lua măsuri pentru reabilitarea podețelor existente, se vor înlocui cele existente și degradate sau cu deschidere insuficientă cu podețe noi din elemente prefabricate de tip „P2”, „C2” sau tubulare; se vor realiza podețe tubulare cu diametrul de 500 mm la drumurile laterale și cu diametrul de 300 mm la intrările în curți; se vor realiza șanțuri / rigole de beton în intravilanul localităților străbătute și șanțuri de pământ în afara lor. În zonele în care apa băltește și nu există posibilitatea scurgerii ei către un emisar – zonele de covată, se vor realiza foraje ce vor fi umplute cu material drenant pentru a mări gradul cu care sunt absorbite apele pluviale de către terenul natural și a nu se forma bălți.

Se va realiza un pod nou pentru a se evita un traseu foarte sinuos pe DJ 201B la km 71+070.
Pentru siguranța circulației pe lângă semnalizarea în plan orizontal și în plan vertical se vor reface bornele kilometrice și hectometrice și se vor monta parapeți metalici pentru protecția participanților la trafic.
Se vor amenaja stații de autobuz în localități, parcari și platforme cântărire.

Valoarea totală a investiţiei este 115.623.952,47 lei la care se adaugă T.V.A, iar durata de realizare este de 40 de luni.

Advertisement

Biroul de presă

Advertisement

Administrație Locală

Ciocănești: Ultima sută de metri la rețeaua de canalizare. Primarul Dan Velicu anunță finalizarea lucrărilor și modernizări importante în școală

Primarul comunei Ciocănești, Dan Velicu, a anunțat că în aproximativ câteva săptămâni vor fi finalizate lucrările ultimilor 24 de kilometri din rețeaua de canalizare, un proiect major de infrastructură locală. Tot în această perioadă, administrația locală a încheiat lucrările la sala de sport a școlii și la anveloparea clădirii principale. În vacanța de vară, se lucrează intens la modernizarea a patru săli de clasă.

„Este multă muncă și se lucrează de calitate. Terminăm canalizarea și închidem șantierul. La școală, mai avem puțin și finalizăm tot”, a declarat primarul Dan Velicu.

Modernizarea infrastructurii în Ciocănești nu se oprește aici. În paralel, administrația a început lucrările la rețelele de gaze naturale și apă, a demarat construcția unui teren de sport și a unui cămin pentru copii, precum și lucrări de reabilitare a bisericilor și a dispensarului comunal.

Primarul Velicu este descris de localnici ca un om harnic, prezent mai mult pe teren decât în birou. Nu vorbește mult, dar preferă faptele în locul promisiunilor. „A venit la primărie nu pentru bani, ci pentru a lăsa ceva în urmă. Muncește serios și corect. Asta înseamnă o administrație care respectă banul public și investește în comunitate”, spun cei din echipa sa.

Advertisement

Comuna Ciocănești este astăzi un exemplu de bune practici la nivel județean: o comunitate în care lucrările nu stau pe hârtie, ci se văd în teren.

Continue Reading

Administrație Locală

Finanțare europeană de 1 milion de lei pentru dotarea școlilor din comuna Fundeni

Gheorghiță Cărtușanu - primar comuna Fundeni -

Comuna Fundeni face pași importanți pentru îmbunătățirea procesului educațional, printr-o investiție fără precedent în infrastructura școlară. Primăria a reușit să atragă suma de 1 milion de lei, printr-un proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin intermediul Ministerului Educației.

Beneficiarul investiției este Școala Gimnazială nr. 1 Fundeni, alături de unitățile arondate: Grădinița cu Program Normal, Școala Primară nr. 2 și Școala Primară nr. 3.

Scopul proiectului este creșterea calității și diversificării ofertei educaționale, prin dotarea unităților de învățământ cu:

  • mobilier școlar modern,
  • echipamente IT de ultimă generație pentru un laborator de informatică,
  • dotări specifice pentru sala de sport,
  • echipamente pentru laboratoarele de geografie și chimie.

Această investiție este fără precedent pentru comuna noastră și va avea un impact direct asupra elevilor și profesorilor. Este vorba, în bani vechi, despre aproape 10 miliarde de lei. Proiectul nu este încă finalizat, mai avem de achiziționat licențele pentru echipamentele IT, dar este un pas uriaș pentru viitorul educației din Fundeni”, a declarat primarul Gheorghiță Cărtușanu.

Edilul a subliniat faptul că administrația locală rămâne dedicată dezvoltării infrastructurii educaționale și identificării constante de surse de finanțare, pentru a oferi copiilor din comună șanse egale la educație modernă și de calitate.

Advertisement

Proiectul se înscrie în obiectivele PNRR privind digitalizarea și modernizarea unităților de învățământ din România.

Continue Reading

Administrație Locală

Costin Mirescu (USR) cere soluții Primăriei Călărași pentru conectarea zonei pietonale cu cinematograful Călărași

În ședința ordinară a Consiliului Local Călărași, desfășurată joi, 26 iunie 2025, consilierul local din partea USR, Costin Mirescu, a adus în discuție starea avansată de degradare a zonei cuprinse între cinematograful Călărași și centrul pietonal al orașului.

Acesta a criticat administrația locală pentru că nu a găsit soluții concrete în vederea reabilitării aspectului urban și, mai ales, pentru că nu a luat măsuri prin care să oblige proprietarii sau asociațiile de proprietari din zonă să intervină asupra fațadelor deteriorate ale imobilelor.

„Acolo s-a făcut un proiect. S-a pus granit, băncuțe… Dar ce e lângă este oribil”, a spus Mirescu, referindu-se la clădirile neîngrijite, cu ziduri fisurate, pereți plini de graffiti și trepte degradate – o imagine departe de un traseu pietonal care să ducă spre un obiectiv cultural.

Primarul Marius Dulce a explicat că autoritatea locală nu poate interveni direct, întrucât imobilele respective se află în proprietate privată:

„Terasa nu e a noastră. Nici stânga, nici dreapta. Sunt proprietăți – blocuri, cooperativă.”

Costin Mirescu a subliniat însă că, indiferent de regimul de proprietate, Primăria are obligația legală de a notifica și de a sancționa eventual asociațiile de proprietari pentru starea avansată de degradare a fațadelor, în conformitate cu reglementările în vigoare privind întreținerea spațiilor vizibile public.

Advertisement

Continue Reading