Connect with us

Știri

Semnificația istorică a zilei de 1 Mai

Published

on

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1359 – Mitropolia Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, este recunoscuta de către Patriarhia din Constantinopol.

1539 – A murit Isabela a Portugaliei, soția regelui Carol Quintul.

1581 – Sigismund Bathory devine principe al Transilvaniei.

Advertisement

1821 – Turcii pătrund în Moldova  pe la Brăila  și în Țara Românească, pe la Giurgiu, Călărași, Calafat și Bechet, pentru a înăbuși revoluția condusă de Tudor Vladimirescu.

1831 – La București, în capitala Munteniei, se înființează Arhivele Statului.

1865 – În Principatele Unite intră în vigoare Codul Penal (aprobat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 21 aprilie/3 mai 1864).

1873 – S-a deschis Expoziția universală de la Viena la care a participat și România.

1885 – A fost emis Decretul regal român privind aprobarea Tomos-ului, prin care Patriarhia de la Constantinopol recunoaște autocefalia Bisericii Ortodoxe din Regatul României.

Advertisement

1885 – Este publicată în revista „Convorbiri literare” piesa „D’ale carnavalului” de Ion Luca Caragiale.

1890 – Ca urmare a hotărârii Congresului I al Internaționalei a II-a din 14 iulie 1889 de la Paris, în România se sărbătorește pentru întâia oară ziua de 1 Mai, zi a solidarității internaționale a oamenilor muncii, în amintirea grevei muncitorilor din Chicago, S.U.A., din 1 mai 1886.

1899 – Concernul Bayer lansează pe piață din Germania, aspirina.

1919 – Guvernele bolșevice al Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse și Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, au transmis doua ultimatumuri României, cerându-i evacuarea Basarabiei și Bucovinei în 24 de ore.

1921 – A apărut, la Cluj și București, bilunar, apoi lunar, revista Gândirea, publicație tradiționalistă care tindea să orienteze creația spre valorile autohtone; în paginile revistei au semnat mari scriitori precum Tudor Arghezi, Tudor Vianu, Calinescu, Eliade (directori: Cezar Petrescu la Cluj și Nichifor Crainic la București).

Advertisement

1923 – S-a născut Ion Popescu-Gopo, regizor, scenarist, desenator, caricaturist român.

1927 – La București este inaugurată prima centrala telefonica automata din România.

1941 – Premiera la New York a filmului lui Orson Welles, Cetățeanul Kane.

1945 – Se sinucide Joseph Goebbels, ministrul nazist al propagandei.

1949 – A murit marele pictor roman Gheorghe Petrașcu.

Advertisement

1950 – În Republica Federală Germania nu mai există bonuri de masă, raționalizarea alimentelor a fost abolită.

1991 – A intrat în vigoare Acordul de comerț și cooperare comercială și economică dintre România și Comunitatea Economică Europeană/CEE, ulterior Uniunea Europeană/UE.

1993 – A intrat în vigoare Acordul dintre România și Asociația Europeană a Liberului Schimb/AELS.

1995 – Începutul Operațiunii Blitz, in urma căreia armata croată a înlăturat forțele sârbe din regiunea auto-proclamată Republica Sârbă Krajna.

1998 – Intră în vigoare Convenția Consiliului Europei privind spălarea, depistarea, capturarea și confiscarea banilor proveniți din activități criminale.

Advertisement

1999 – A intrat în vigoare Tratatul de la Amsterdam de modificare a Tratatului UE, a Tratatelor de instituire a Comunităților Europene și a anumitor acte conexe.

 2002 – În România a început să funcționeze Garda de Mediu, condusă de un comisar național – la nivelul țării, și de un comisar județean – la nivel de județ.

2002 – La Salonul Internațional al Invențiilor și Produselor Noi de la Geneva, ediția nr. 30, România a câștigat 67 de medalii (din care 15 de aur) și trei premii speciale, ceea ce a clasat-o pe primul loc între cele 44 de țări.

2003 – A intrat în vigoare noul Cod Poștal din România.

 2011 – Papa Ioan Paul al II-lea este beatificat la Vatican.

Advertisement

2011 – Președintele american Barack Obama anunță că Osama bin Laden, organizatorul atacurilor teroriste de la New York din 11 septembrie 2001, a fost ucis de forțele speciale ale SUA in Abbottabad, Pakistan.

2019 – Prințul moștenitor Naruhito, a fost încoronat ca împărat al Japoniei.