Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de joi a Executivului că Guvernul va adopta un mecanism de actualizare a salariului minim, bazat pe rata inflației și productivitatea muncii. Premierul a explicat că acest mecanism de calcul este european și a fost asumat prin PNRR.
„Adoptăm și mecanismul de actualizare a salariului minim, în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii. Este un mecanism de calcul european, asumat prin PNRR”, a declarat Marcel Ciolacu, în debutul reuniunii de la Palatul Victoria.
El a adăugat că evoluția salariului minim devine mult mai predictibilă, această formulă fiind stabilită anul trecut, în colaborare cu partenerii sociali.
Pe 16 octombrie 2024, șeful Guvernului a precizat că, începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie va fi de 4.050 de lei. El a adăugat că va fi menținută scutirea de la plata impozitului și contribuțiilor sociale pentru suma de 300 de lei lunar.
![Sursa: digi24.ro](https://calarasipress.ro/wp-content/uploads/2025/02/salariu-600x338.jpg)
Sursa: digi24.ro
Potrivit proiectului discutat în Parlament, salariul minim ar trebui să reprezinte între 50% și 52% din câștigul mediu național. Cu alte cuvinte, angajații care primesc salariul minim ar trebui să încaseze cel puțin jumătate din salariul mediu național prognozat pentru anul respectiv de Comisia de Prognoză.
De exemplu, pentru 2024, salariul mediu a fost de 7.567 de lei. 50% din această sumă înseamnă 3.783 de lei, ceea ce depășește salariul minim brut actual de 3.700 de lei. Totuși, prognoza a fost semnificativ diferită de realitate, având în vedere că salariul mediu național în iulie a fost cu 1.000 de lei mai mare.
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește și se actualizează anual, ținând cont de suma dintre rata medie anuală a inflației prognozate și rata de creștere reală anuală a productivității muncii prognozate.