Miercuri seara, plenul Parlamentului a adoptat proiectul Legii bugetului de stat pentru 2025, cu 254 de voturi pentru și 192 împotrivă. Totodată, a fost aprobat și proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale.
Bugetul se bazează pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat, după adoptarea bugetului de stat pentru 2025, că acesta asigură condițiile necesare pentru investiții record, plata salariilor și pensiilor, precum și echilibrul finanțelor publice. El a subliniat că implementarea bugetului va controla cheltuielile și va genera veniturile necesare dezvoltării.
Conform raportului Comisiilor de buget, proiectul de lege stabilește și autorizează pentru 2025 veniturile și cheltuielile detaliate pe capitole și destinații pentru bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru șomaj și bugetele instituțiilor publice finanțate parțial din venituri proprii, incluzând și reglementări specifice exercițiului bugetar al anului 2025.
La elaborarea bugetului asigurărilor sociale de stat și a bugetului pentru șomaj pe 2025 s-au luat în considerare valoarea punctului de pensie de 2.032 de lei, creșterea câștigului salarial mediu brut la 8.620 de lei față de 8.118 lei estimat pentru 2024, precum și reducerea numărului de șomeri înregistrați la 250.000 de persoane până la sfârșitul anului 2025, comparativ cu 255.000 în 2024. De asemenea, rata șomajului este prognozată să scadă la 3,1% față de 3,2% la finalul anului precedent.
Sursa: ziarulfinanciar.ro
Cele două proiecte de lege vor fi trimise președintelui pentru promulgare, iar după semnarea decretelor vor fi publicate în Monitorul Oficial.
Un amendament a eliminat suma de 700.000 de lei, inițial prevăzută în bugetul Curții Constituționale, destinată decontării medicamentelor pentru angajații instituției și foștii judecători pensionați.
În cadrul dezbaterilor, deputatul USR Claudiu Năsui l-a întrebat pe reprezentantul Curții Constituționale despre un capitol din bugetul referitor la asistența socială, unde era propusă suma de 700.000 de lei, în condițiile în care aceleași fonduri erau zero anul trecut.
„Deci, să înţelegem că, anul acesta, Curtea Constituţională va cumpăra medicamente pentru angajaţii săi? Anul trecut era zero, deci nu e o creştere, e o cheltuială nouă. Cumpăraţi medicamente de 700.000 lei?”, l-a întrebat Năsui.
„Sumele sunt decontate atât pentru personalul Curţii Constituţionale, cât şi pentru foştii judecători. Sunt judecători şi magistraţi asistenţi”, a replicat oficialul CCR.
Un amendament adoptat în Parlament prevede alocarea sumei de 35.125.000 lei pentru efectuarea lucrărilor de intervenție la construcțiile și instalațiile clădirilor în care își desfășoară activitatea Institutul Clinic Fundeni.
Proiectul de buget pentru 2025 a fost aprobat de Guvern pe 1 februarie.