Connect with us

Știri

Dumitru Coarnă: „Am toată disponibilitatea pentru oameni. Știu că oamenii au nevoie de tipul ăsta de parlamentar”

Published

on

Dumitru Coarnă, deputatul călărășean independent din februarie 2024 (fost PSD și AUR), vorbește într-un interviu pentru Călărași Press despre munca unui parlamentar care proclamă că ține la comunitatea pe care o reprezintă. Coarnă face precizări despre ultimii patru ani de activitate, în care a promis că va fi în centrul oamenilor și că îi va ajuta în rezolvarea problemelor pe care le au. Întrebat despre un moment emoționant pe care l-a trăit, deputatul a împărtășit că au existat mai multe, însă unul singur care l-a făcut să și plângă. 

Mai multe, în interviul de mai jos.

Cum simțiți tot ceea ce se întâmplă din punctul de vedere al unui parlamentar care își îndreaptă atenția în fiecare zi către cetățean?

Muncesc până târziu pentru că sunt atât de multe probleme încât e nevoie de timp mult pentru a corecta toate acele deficiențe care au dus la acest nivel de viață extrem de redus în România. Aici mă refer la zona economică, unde prețurile au luat-o razna, iar veniturile în mare parte au fost înghețate. Zilele astea am lucrat, de exemplu, pentru amendamente la legile 360 și 223 – vorbim de pensii, pentru că sunt foarte multe deficiențe și foarte multe inechități. Am avut foarte multe solicitări din partea pensionarilor și am formulat amendamente pe cele două legi, pe care le-am depus astăzi, de exemplu. E nevoie de o mare marjă de timp, dar am multe discuții cu cetățenii. 

Nu vă emoționează cazurile pe care le auziți?

Categoric da, pentru că altfel n-aș depune atâta efort. Sunt lucruri pe care toată lumea le știe, sunt lucruri simple, dar nimeni nu vrea să se aplece pe aceste probleme pe care cetățenii le ridică. Discutăm doar o dată la 4 ani. Știți că mi-a plăcut o chestie – „odată la 4 ani vin și oamenii ăștia la cerșit votul”. Era vorba despre politicieni. Mie mi-a plăcut de minune acea descriere, pentru că așa este, în fapt. Toată lumea vine acum și cerșește voturile oamenilor.

V-ați gândit ca parlamentar să faceți o inițiativă legislativă în care cel ales, fie că vorbim de un primar sau un consilier județean, să aibă un fel de obligație ca până la sfârșitul mandatului să îndeplinească anumite criterii pe care le promite în perioada electorală?

Există o inițiativă de tipul ăsta, încerc să o materializez, dar acuma timpul este foarte scurt, și nici nu am acea susținere în Parlament. Eu am făcut o promisiune electorală în 2020, aceea că voi fi prezent în mijlocul comunității, că voi încerca să rezolv probleme. Astăzi am avut audiențe la Călărași cu trei persoane care mi-au venit cu probleme punctuale diferite. Cu toți trei am stat de vorbă, deja am preluat și voi încerca să soluționez problemele lor. Am rezolvat foarte multe probleme și în zona Oltenița, și în zona Călărași, oameni care vin cu diferite spețe de pensii, de dosare civile, de terenuri pe care unitățile administrative nu le rezolvă. Vin probleme de dosare penale unde sunt oameni abuzați. 

Și oamenii vă cer consilierea?

Advertisement

Sigur, consiliere juridică. Eu fac totul fac gratuit. Niciodată n-am cerut absolut nimănui nimic. Am toată disponibilitatea pentru oameni. Și eu chiar mă simt bine când fac lucrul ăsta pentru că știu că oamenii au nevoie de tipul ăsta de parlamentar. Până la urmă parlamentarul trebuie să fie cel care servește cetățeanul, nu cetățeanul să fie cel care servește parlamentarul.

În cei aproape patru ani de activitate ați văzut foarte multe situații punctuale în rândul cetățenilor. Un exemplu dacă ne puteți da, acel moment care v-a emoționat cel mai tare sau care v-a marcat, să spunem?

Au fost situații care m-au emoționat, dar una care practic m-a făcut să și plâng, la propriu. La Oltenița este o clasă de copii cu autism. Eu m-am apropiat de acei copilași, an de an le fac anumite tipuri de cadouri, dar nu asta este important. M-au simțit că sunt de-al lor și au venit la propriu, m-au luat în brațe, și vreau să vă spun sincer, cât sunt eu de bărbat, de 59 de ani de polițist, am lăcrimat. Am simțit acea emoție puternică a copilului care practic a venit cu căldură și cu deschidere către mine. Am rămas apropiat de acea clasă de copii de la Oltenița. În fiecare an, sau ori de câte ori am posibilitatea, mă duc și ajut cât pot și eu.

Cât de mulțumit sunteți de propria activitate parlamentară pe care ați desfășurat-o în folosul comunității din județul Călărași în cei patru ani? 

Întotdeauna e loc de mai bine, dar eu, una peste alta, cred că am reușit să-mi țin promisiunile date. Sunt mulțumit pentru că efectiv m-am ținut de cuvânt, am transpus în faptă ceea ce am promis electoral prin vorbă. Adică eu am avut un acord între vorbă și faptă. Sunt mulțumit de lucrul ăsta și să știți că oamenii recunosc această atitudine a mea. Au venit cu deschidere și cu căldură față de mine. Nu am fost nici un moment primit cu ostilitate. Au văzut că sunt un tip corect, au văzut că mi-am respectat cuvântul dat, au văzut că nu sunt opulent, nu sunt vulgar și nu am tendințe dictatoriale. 

Știri

Alertă în toiul nopții: Ro-Alert a pus pe jar populația din Călărași. “Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian”

Published

on

Duminică dimineața, la ora 02:45, locuitorii din întreg județul Călărași și județele limitrofe au fost treziți brusc de o atenționare Ro-Alert, care a generat neliniște și confuzie în rândul comunității. Mesajul trimis prin sistemul de alertă descria o situație de urgență extremă, sugerând posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Atenționarea a fost transmisă și în județul Tulcea și Constanța. Acesta a avertizat oamenii să își păstreze calmul și să se adăpostească fie în beciuri, fie în adăposturi de protecție civilă.

Structurile cu rol de apărare din cadrul MApN au identificat în cursul nopții drone care se apropiau de teritoriul naţional, motiv pentru care IGSU a luat decizia de a emite un mesaj de atenționare a populației din nordul județului Constanța.

Mesajul complet suna astfel:

„Alertă Extremă: Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durata estimată: 90 minute.”

Deși alerta a fost emisă în toiul nopții, mulți călărășeni au fost rapid alarmați de mesaj, unii dintre ei împărtășindu-și îngrijorările pe rețelele de socializare. Pentru majoritatea, aceasta a fost o experiență inedită, neavând de-a face până acum cu astfel de avertizări legate de obiecte din spațiul aerian.

Mulți se întrebau ce ar putea cauza o asemenea alertă, în special la o oră atât de târzie. De la scenarii legate de resturi spațiale sau sateliți până la speculații privind conflicte militare, zvonurile au început să circule rapid. Totuși, autoritățile nu au oferit explicații imediate.

Ce este sistemul Ro-Alert?

Sistemul Ro-Alert este un mecanism implementat pentru a alerta rapid populația în situații de urgență. În cazurile în care există amenințări la adresa siguranței publice – cum ar fi fenomene meteo extreme, accidente industriale sau alte pericole iminente – acesta trimite mesaje SMS către toți utilizatorii de telefoane mobile aflați în zona afectată.

Alertele sunt create cu scopul de a informa și a ghida cetățenii cu privire la măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a se proteja.

Advertisement

Rămâneți în siguranță: ce să faceți în caz de astfel de alerte?

Este important să urmați întotdeauna instrucțiunile oferite de sistemul Ro-Alert, indiferent de natura situației. În cazul unei amenințări din spațiul aerian, iată câteva măsuri esențiale de protecție:

1. Adăpostiți-vă în locuri sigure: Beciurile sau adăposturile de protecție civilă oferă un grad ridicat de siguranță în fața posibilelor resturi căzute din spațiu.

2. Evitați ferestrele: În cazul în care nu aveți acces la un adăpost subteran, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereții exteriori, care pot fi vulnerabili la impact.

3. Rămâneți informați: Urmăriți actualizările emise de autorități prin radio sau aplicațiile de știri, pentru a fi la curent cu evoluția situației.

Prima reacție vine din partea ISU TULCEA

Reprezentanții ISU Tulcea au transmis: „În această seară a fost transmis un mesaj RO-Alert pe teritoriul județelor Tulcea și Constanța după ce structurile de apărare și securitate națională au interceptat un posibil atacat al Federației Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, în proximitatea graniței cu România.

Mesajul transmite informații de avertizare și de informare a populației cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian și măsuri de adăpostire în cazul în care situația o impune.

Facem mențiunea că aceste mesaje au rolul de informare a populației din zona de graniță a României cu Uncraina despre faptul ca sunt posibile atacuri ale federației și ruse asupra teritoriului ucrainean și ca există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriului național.

Până la ora emiterii acestui comunicat nu au fost înregistrate apeluri la numărul unic de urgență 112 în dispeceratul ISU Tulcea

Advertisement
Continue Reading

Știri

85% dintre pensionarii din Călărași primesc de la 1 septembrie pensii mărite, însă unii rămân cu neclarități. Ce spune conducerea Casei Județene de Pensii Călărași

Published

on

Conducerea Casei Județene de Pensii (CJP) Călărași a anunțat, pe 6 septembrie 2023, că toate deciziile de pensie recalculate au fost puse în plată de la începutul lunii septembrie. În cadrul unei conferințe de presă, directoarea executivă a instituției, Tatiana Zaharia, a precizat că recalcularea a afectat aproximativ 57.491 de dosare, iar majoritatea pensionarilor din județ au înregistrat creșteri ale veniturilor. Pentru 8.347 dintre aceștia, procesul de recalculare nu a adus nicio mărire. La conferință a mai fost prezentă și Elena Dincă, directoarea adjunctă a CJP Călărași. 

Potrivit directoarei CJP Călărași, 85% dintre pensionari au beneficiat de creșteri ale pensiilor, iar 3.500 dintre aceștia au depășit pragul de 1.281 de lei, ieșind astfel din indemnizația socială. Cu toate acestea, în cazul a 8.347 de dosare s-a înregistrat o scădere a cuantumului pensiei, însă aceasta este doar pe hârtie, fără a afecta pensiile aflate în plată. Aproximativ 14.000 de pensionari din județ continuă să primească indemnizația socială, care reprezintă diferența dintre pensia de contributivitate și pensia minimă garantată de 1.281 de lei.

„Din 1 septembrie, toate deciziile recalculate au fost puse în plată. La nivelul județului Călărași, în urma recalculării, un procent de aproape 85% din dosare au înregistrat creșteri. Tot datorită recalculării drepturilor de pensie, din 1 septembrie, au ieșit din indemnizația socială 3.500 de pensionari, deci au depășit pragul de 1.281 de lei”, a declarat Tatiana Zaharia. 

Indemnizația socială pentru pensionari, cunoscută în trecut drept pensia socială minimă garantată, este o măsură adoptată de statul român în 2009 pentru reducerea sărăciei și îmbunătățirea standardului de viață al populației, acordată pensionarilor sistemului public de pensii ale căror venituri din pensii sunt sub nivelul stabilit prin lege. „Acea pensie minimă garantată se aplică tuturor pensionarilor, indiferent de data deschiderii drepturilor de pensie”, mai explică Tatiana Zaharia. În 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei, potrivit legii. 

Neclaritățile pensionarilor 

Cu toate acestea, procesul de recalculare a generat neclarități pentru unii pensionari. Mai mult de 1.100 dintre aceștia au solicitat clarificări legate de stabilirea stagiului de cotizare sau cuantumul pensiei. Aproximativ 200 dintre ei au depus cereri scrise pentru a primi răspunsuri oficiale. „Neclaritățile fac referire la perioada necontributivă, perioada asimilată sau la neluarea în calcul al sporului suplimentar privind activitatea desfășurată în grupe superioare de muncă”, arată directoarea executivă. 

Directoarea executivă adjunctă a CJP Călărași, Elena Dincă, a precizat că, în urma procesului de recalculare, deși unele pensii au înregistrat scăderi pe hârtie, nicio pensie aflată în plată nu va scădea efectiv. 

„La nivelul județului Călărași, am avut, în perioada de recalculare, 57.491 de dosare. Din acestea, avem o scădere la un număr de 8.347 de dosare, care reprezintă 14,52%, iar creștere până în 25% la un număr de 24.199 de dosare, creștere între 50% și 75% pentru 5.496 de dosare, creștere între 75% și 100% pentru 429 de dosare, iar creștere de 100% pentru 45 de dosare. Sunt pensii care au scădere, dar doar pe decizie, ca și cuantum, însă nicio pensie aflată în plată nu scade”, a punctat Elena Dincă în cadrul conferinței. 

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea, chiar dacă în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată. În aceste cazuri, valoarea pensiei va rămâne egală cu cea primită înaintea recalculării.

Pensiile ar trebui să ajungă în principiu în prima jumătate a lunii septembrie. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că primele pensii vor sosi însă prin Poșta Română, începând cu data de luni, 2 septembrie. Pe card, pensiile ar trebui să fie virate joi, 12 septembrie.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Cod galben de inundații! Ce județe sunt vizate

Published

on

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru râurile din județele Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Tulcea și Constanța, unde există riscul depășirii cotelor de atenție și al inundațiilor locale. Avertizarea este valabilă până vineri seara.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis joi o avertizare Cod galben, bazată pe situația hidrometeorologică actuală și prognoza pentru următoarele 24 de ore. Avertizarea va începe joi la ora 23:00 și va fi valabilă până vineri la ora 18:00.

„Acesta va afecta anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice Prut şi Siret, în judeţele: Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea, râurile din judeţul Tulcea şi cele din jumătatea de nord a judeţului Constanţa, unde sunt posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale”, au transmis hidrologii, scrie news.ro.

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate