Connect with us

Știri

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului. Peste 80%, martori ai situațiilor de bullying

Published

on

Salvați Copiii România extinde programul anti-bullying în grădinițe și școli: Un elev din doi este victima actelor de amenințare, de umilire sau de violență fizică, iar patru copii din cinci asistă la situații de bullying

București, 28 martie 2024: Un procent covârșitor de elevi – 81% – afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce mai mult de un sfert – 28%  – dintre respondenți afirmă că, în unitatea de învățământ pe care o frecventează, au asistat cu  frecvență ridicată (des și foarte des) la astfel de situații, arată datele celei mai recente anchete derulate de Salvați Copiii România (2022). Procentele sunt mai mari decât cele indicate de studiul Salvați Copiii din anul 2016, când 73% dintre elevi au spus că asistaseră la astfel de situații în școală, iar frecvențele ridicate fuseseră indicate de 22,7% dintre respondenți.  În acest context, Salvați Copiii România a extins programul de prevenire a acțiunilor de bullying în grădinițe și școli, considerând că întreaga comunitate poate susține școlile, pentru a facilita funcționarea grupurilor de acțiune antibullying.

Salvați Copiii România a organizat Conferința regională „Dreptul la pauză fără bullying – cooperare și bune practici pentru comunități educaționale sigure” editia a III-a, în colaborare cu Ministerul Educației, în data de 28 martie, la Târgu Mureș, cu participarea reprezentanților din toate instituțiile relevante: primării, prefecturi, inspectorate școlare județene, CJRAE, DGASPC, CCD, DAS, Birou Siguranță Școlară, consiliile județene ale elevilor, reprezentanți ai părinților.

Evenimentul are drept scop crearea contextului pentru o mai bună colaborare a tuturor actorilor responsabili în prevenirea și gestionarea fenomenului de bullying și promovarea modelelor funcționale ale programelor de prevenire a bullyingului, testate de școli și grădinițe cu sprijinul Salvați Copiii.

Advertisement

DATE STATISTICE

Încă din 2016, Salvați Copiii România atrăgea atenția asupra extinderii fenomenului de bullying, dacă nu se iau măsuri complexe pentru reducerea violenței din școli, dând publicității Primul studiu național cu privire la fenomenul de bullying în școlile românești. La finalul anului școlar 2021 – 2022, Salvați Copiii a derulat o consultare online, la care au participat 4449 de elevi, cu vârsta intre 10 și 18 ani, utilizând metoda și scenariul folosite în realizarea studiului cu privire la fenomenul de bullying din 2016.

  • Aproape jumătate dintre respondenți (49%) afirmă că au fost victime ale bullyingului, în timp ce 1 din 10 spune că s-a aflat des sau foarte des în astfel de situații. Îngrijorătoare este evoluția procentului elevilor care spun că au fost victime ale bullyingului (de la 29% în 2016 la 49% în 2022)
  • 81% dintre elevi (peste 4 din 5) afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață. 28% dintre respondenți afirmă că, în unitatea de învățământ pe care o frecventează, au asistat cu  frecvență ridicată (des și foarte des) la astfel de situații.

Procentele sunt mai mari decât cele indicate de studiul Salvați Copiii din anul 2016, când 73% dintre elevi au spus că asistaseră la astfel de situații în școală, iar frecvențele ridicate fuseseră indicate de 22,7% dintre respondenți.

  • Rețelele de socializare sunt indicate ca mediu în care copiii asistă frecvent la situații de bullying – 79% dintre respondenți afirmând că au asistat la astfel de situații, in timp ce proporția celor care indică frecvențe ridicate ajunge, în cazul rețelelor de socializare, la 45% din eșantion.
  • Peste un sfert dintre elevi (27%) admit că s-au aflat în poziția de autor al actelor de bullying, în schimb proporția celor care admit frecvențe ridicate ale acestui comportament este de doar 2% (rezultate explicabile mai ales prin caracterul dezirabil al întrebării). O creștere față de rezultatele studiului din 2016 se înregistrează și sub acest aspect, dar evoluția nu este nici pe departe la fel de dramatică.
  • 84% dintre elevi afirmă că, în situații de bullying, au intervenit activ în sprijinul victimei, peste jumătate (54%) susținând că au adoptat această atitudine des sau foarte des. Remarcăm o ușoară scădere (cu 2 pp) față de rezultatele studiului din 2016.
  • Peste trei sferturi dintre respondenți (77%) afirmă că, în situații de bullying, adultul care intervine este profesorul diriginte. Cu o frecvență mai redusă (51%) a fost indicat directorul, urmat de alte cadre didactice (42%), unii elevi (35%), profesorul de serviciu (25%), consilierul școlar (18%), în timp ce 2% dintre respondenți susțin că nimeni nu intervine în astfel de situații.

EVALUAREA CLIMATULUI EDUCAȚIONAL:

Salvați Copiii România a susținut în perioada 2022 – 2024 aproximativ 130 de școli în procesul de înființare sau consolidare a grupului de acțiune antibullying. Primul pas în acest proces îl reprezintă evaluarea climatului școlar pentru fiecare școală prin aplicarea unor chestionare adresate elevilor, cadrelor didactice și părinților.

La aceste chestionare au răspuns 15.345 de elevi, 14.828 de părinți, 1.413 profesori din școli gimnaziale și licee din București, Buzău, Harghita, Cluj, Brașov, Ialomița.

Chiar și în contextul în care aceste chestionare au fost adresate în școli în care au loc activități de prevenire a bullyingului, nevoile care trebuie adresate sunt multiple:

Advertisement

* cultivarea respectului și empatiei:

50% dintre copii consideră că există respect și înțelegerea reciprocă între colegi.

60% dintre părinți confirmă nevoia îmbunătățirii respectului dintre copii, în timp ce 50% dintre profesori au aceeași opinie.

* participarea elevilor la stabilirea regulilor din școală:

76,8% dintre elevi susțin că nu au fost consultați în stabilirea regulilor de la nivelul școlii lor.

Advertisement

22,9% dintre părinți spun că au cunoștință de regulile școlii, fără a fi neapărat implicați în stabilirea lor.

39,5% dintre profesori spun că regulile se stabilesc fără ca elevii să fie consultați.

* considerarea opiniei elevilor cu privire la modul în care se desfășoară orele și alte activități din școală:

Când vine vorba despre includerea propunerilor elevilor în organizarea orelor, atât elevii (80%), cât și părinții (76%) au afirmat că nu simt că opiniile lor sunt integrate în organizarea activităților educaționale de la școală. Aceeași realitate este confirmată chiar și de cadrele didactice (60%), care au afirmat că propunerile elevilor sunt în mică măsură incluse în organizarea orelor sau activităților de la școală.

* suport emoțional din partea cadrelor didactice:

Advertisement

Atunci când vine vorba de susținerea emoțională a elevilor aceștia spun, în proporție de 56,5%, că nu simt suport din partea cadrelor didactice. 46,6% dintre părinți spun că elevii nu primesc suport emoțional din partea profesorilor. 24% dintre profesori spun că nu sunt pregătiți să ofere suport emoțional elevilor.

„Cel mai adesea, comportamentele de tip bullying sunt ascunse de ochii adulților și continuă în absența unor măsuri specifice de intervenție. Așadar, bullyingul are consecințe pentru toată lumea – chiar și pentru aceia care, inițial, nu par implicați. De aceea este importantă implicarea întregii comunități, pe mai multe paliere, pentru ca aceste comportamente să fie prevenite. Bullyingul este problema copiilor, afectează concentrarea și performanța școlară, excluziunea socială și umilințele lasă răni emoționale profunde, dar responsabilitatea setării unui cadru bazat pe toleranță, grijă respect și curaj revine adulților – părinți și profesori”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Note pentru redactori: În 27 mai 2020, prin ordin de ministru, propunerile Salvați Copiii România privind prevenirea și reducerea fenomenului de bullying în școli au fost incluse în Normele metodologice de aplicare a Legii împotriva violenței psihologice bullying (Ordin nr. 4.343/2020).[i] Acestea au preluat mecanismul de intervenție conceput integral de Salvați Copiii și testat în zeci de unități școlare. Obiectivul esențial al acelor dispoziții legale este de a crea un climat sigur și pozitiv în fiecare unitate de învățământ preuniversitar, astfel încât dreptul la educație al elevilor să fie respectat prin asigurarea unei stări de bine tuturor elevilor. Prin ordinul de ministru 6235/06.09.2023, atribuțiile grupului de acțiune antibullying sunt preluate de Comisia pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și a discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității. În actuala formulă, alocarea de resurse pentru prevenire și creșterea gradului de implicare par să cadă în plan secundar.

În școlile în care grupul de acțiune anti-bullying este funcțional, se observă o îmbunătățire a climatului educațional, care se traduce într-o mai bună colaborare a cadrelor didactice cu părinții, astfel elevii primesc același mesaj la școală și acasă. Se simt sprijiniți pentru a deveni mai toleranți și se îndreaptă cu mai mare încredere către adulți atunci când întâmpină situații dificile.

Advertisement
Advertisement

Știri

Ecoaqua Călărași sistează furnizarea apei potabile! O avarie impune oprirea temporară a apei într-un cartier călărășean

Published

on

By

În urmă cu puțin timp, reprezentanții furnizorului de apă Ecoaqua Călărași au transmis, prin intermediul unei postări pe Facebook faptul că alimentarea cu apă a două blocuri din cartierul 2 Moldoveni va fi oprită temporar, din cauza unei avarii apărute la rețeaua din zonă.

„Ca urmare a unei avarii apărute la rețeaua de apă potabilă în data de 14.05.2024, furnizarea apei potabile va fi întreruptă pentru blocurile “J6” și “J7”.

Echipele de intervenție Ecoaqua Călărași sunt la fața locului și depun toate eforturile necesare în vederea remedierii avariei în cel mai scurt timp posibil.

Timp estimat remediere avarie: 2h

Advertisement

Ne cerem scuze pentru neplăcerile provocate și vă mulțumim pentru înțelegere!˝, au transmis reprezentanții Ecoaqua, pe pagina oficială de Facebook.

Continue Reading

Știri

Dezvoltare durabilă șI inovare: Nica Vicuța propune schimbări pentru comuna Grădiștea

Published

on

Într-un interviu acordat site-ului nostru, Nica Vicuța, actualul viceprimar al comunei Grădiștea și candidată a PNL pentru funcția de primar, a evidențiat principalele proiecte pe care le-a susținut și inițiat în timpul mandatului său. Printre acestea se numără modernizarea iluminatului public, finalizarea trotuarelor din satele Rasa și Bogata, amplasarea canapelelor și a coșurilor de gunoi pe străzile principale, dar și reabilitarea și modernizarea locurilor de joacă pentru copii.

Cu o pasiune aparte pentru evenimentele culturale, Vicuța a organizat numeroase astfel de activități, cum ar fi “Festivalul Bicicletelor” sau “Un zâmbet pe fața unui copil”, aducând bucurie în comunitate.

În ceea ce privește infrastructura, ea a subliniat inițiativele sale pentru realizarea unui trotuar între satele Rasa și Bogata, o necesitate pentru comunitate. Privind dezvoltarea economică, Vicuța propune un parteneriat public-privat pentru atragerea de fonduri europene și implementarea unor proiecte de infrastructură agricolă.

Pentru îmbunătățirea calității vieții, candidata propune măsuri precum acordarea de sume de bani pentru fiecare nou născut, înființarea unui punct farmaceutic în satul Rasa și organizarea de întâlniri periodice cu cetățenii pentru a discuta problemele locale.

Advertisement

Urmăriți în continuare interviul realizat de Calarasipress.ro, în care descoperiți cele mai importante realizări aduse de doamna Nica Vicuța în comuna Grădiștea și satele aparținătoare.

  1. Care sunt principalele proiecte pe care le-ați susținut sau inițiat în timpul mandatului dumneavoastră ca viceprimar al comunei?

Atât cât mi-au permis funcţia, dar şi atribuţiile mele în calitate de viceprimar al comunei Grădiştea am  iniţiat proiecte frumoase pentru întreaga comunitate, precum: modernizarea iluminatului public, finalizarea trotuarelor din satele Rasa şi Bogata, amplasarea canapelelor şi a coşurilor de gunoi pe străzile principale ale comunei, dar şi  reabilitarea şi modernizarea locurilor de joacă pentru copii. De asemenea, fiind de meserie cadru didactic, am organizat evenimente culturale care s-au bucurat de un real succes în rândul întregii comunităţi, ba chiar şi în mediul online, evenimente precum “Festivalul Bicicletelor”, “Un zâmbet pe faţa unui copil”,  “Iepuraşul de Paşte vine la copiii din comună”,  oferirea cadourilor de Crăciun fetelor din cadrul echipei municipale de handbail unde activează şi fetiţe din comunitatea noastră.

În majoritatea evenimentelor culturale organizate din iniţiativa mea, am  reuşit să aduc împreună fermieri de pe raza comunei care au bucurat cu cadouri copiii din comunitatea noastră.

Pentru că sunt un om extreme de muncitor şi determinat pentru a realiza tot ce îşi setează ca şi obiective, dar şi pentru că mi-a plăcut mereu dinamismul, în anul 2022 am primit nominalizare la Gala Femeilor de Succes din Judeţul Călăraşi.

  1. Ce măsuri ați luat pentru îmbunătățirea infrastructurii în comuna Grădiștea?

În ceea ce priveşte infrastructura comunei noastre, în cei 4 ani de mandat ca şi Viceprimar al comunei Grădiştea, am iniţiat proiecte precum realizarea unui trotuar între satele Rasa şi Bogata, trotuar ce nu a existat vreo dată şi de care cetăţenii aveau mare nevoie, dar şi finalizarea trotuarelor din aceleaşi sate.

  1. Cum vedeți dezvoltarea economică a comunei în următorii ani și ce planuri aveți pentru stimularea mediului de afaceri local?

Doresc să unesc toţi fermierii de pe raza comunei într-un parteneriat public privat şi crearea unui grup de atragere a fondurilor europene, înfiinţarea unui drum de acces între satele Rasa şi Bogata, paralel cu drumul naţional, dar şi realizarea a două drumuri agricole asfaltate , cu acces în camp, cu parcări din 2 în 2 km pentru a avea mai uşor acces fermierii în camp

În cadrul acestui grup de atragere a fondurilor europene, deoarece consider că am capacitatea de a strange fermierii la aceeaşi masă, voi organiya întâlniri periodice cu aceştia pentru a găsi soluţii şi de a accesa fonduri pentru dezvoltarea comunităţii şi pentru a adduce un plus valoare primăriei prin taxele şi impozitele pe care aceştia le plătesc

Sprijinirea constantă a mediului de afaceri al comunei deoarece consider că fără mediul de afaceri şi fermieri o primărie nu se poate dezvolta aşa cum trebuie

Advertisement
  1. Care sunt prioritățile dumneavoastră pentru îmbunătățirea calității vieții în comuna Grădiștea?

Voi investi toată priceperea mea pentru realizarea proiectelor asumate şi îmbunătăţirea traiului cetăţenilor comunei noastre prin realizarea obiectivelor precum: atragerea şi implementarea unui proiect pentru încurajarea creşterii natalităţii în comună, prin acordarea unor sume de bani pentru fiecare nou născut, înfiinţarea unui punct farmaceutic în satul Rasa, înfiinţarea unei fundaţi care să aibă drept scop ajutarea celor aflaţi în situaţii dificile, îmi doresc să organizez întâlniri trimestriale cu cetăţenii comunei pentru a discuta problemele cu care aceţtia se confruntă şi asigurarea unui program de audienţe săptămânal, pentru fiecare sat, pentru a discuta cu fiecare cetăţean în parte.

  1. Ce măsuri ați luat sau intenționați să luați pentru a sprijini educația și cultura în comunitatea noastră?

Cred cu tărie că educaţia şi tradiţia culturală spun multe despre noi ca şi comunitate şi tocmai de aceea mi-am propus să sprijin aceste două ramuri, educaţia şi cultura tradiţională, asigurând un sistem de recompensare cu diverse premii constând în telefoane, tablete sau premii în bani, a tinerilor care obţin performanţe deosebite la învăţătură, dar şi dezvoltarea unui proiect de cultură şi tradiţie în cadrul comunei care să pună în evidenţă tradiţiile zonei cu participarea tuturor persoanelor ce iubesc folclorul.

  1. Care este viziunea dumneavoastră asupra dezvoltării durabile a comunei Grădiștea și ce acțiuni propuneți în acest sens?

Proiectele de dezvoltare la care mă angajez, vizează dezvoltarea durabilă a comunei Grădiştea într-o proiecţie asumată pe termen lung.

Acestea privesc dezvoltarea şi promovarea investiţiilor, realizarea sistemului de canalizare, a sistemului de gaze, asfaltarea drumurilor, atragerea de investitori şi investiţii, noi locuri de munca pentru cetăţeni, transparenţă totală în utilizarea banilor publici şi creşterea nivelului de trai.

Sunt proiecte corecte şi concrete care pot fi realizate printr-o bună gospodărire, judicioasă gestionare a banului public şi prin promovarea unor programe de finaţare europeană.

  1. Care sunt strategiile dumneavoastră pentru a asigura o mai bună conectivitate și acces la internet în comuna Grădiștea

În acest sens îmi doresc să implementez un proiect privind serviciul de internet wireless ce poate fi accesat gratuit de către cetăţeni, din mai multe zone publice ale satelor ce alcătuiesc comuna Grădiştea.

Îmi doresc ca cetăţenii comunei Grădiştea să îmi acorde încrederea de a candia la funcţia de primar pentru că am pregătirea necesară şi convingerea că împreună putem realiza lucruri importante pentru  localitatea noastră.

Voi fi primarul tuturor fără doar şi poate şi militez pentru buna înţelegere în comunitatea noastră. Vreau să dispară idea că “Primăria este o afacere personală”! Primăria trebuie să fie, OBLIGATORIU, al tuturor cetăţenilor comunei.

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Spitalul Județean Călărași, mesaj emoționant de Ziua Internațională a Asistenților Medicali! Cum a marcat conducerea spitalului ziua de 12 mai

Published

on

By

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Dr. Pompei Samarian Călărași a postat pe Facebook un mesaj plin de recunoștință, adresat tuturor asistenților medicali și moașelor, cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali, pentru eforturile lor profesionale deosebite și pentru dedicarea lor neîntreruptă în problemele pacienților.

În fiecare an, pe 12 mai, comunitatea medicală celebrează Ziua Internațională a Asistenților Medicali, marcând astfel nașterea celei care a fost pionier în acest domeniu, Florence Nightingale. Este o ocazie de a reflecta asupra contribuției inestimabile a acestor profesioniști dedicați, care, alături de medici, stau mereu în prima linie a îngrijirii pacienților.

Asistenții medicali și moașele sunt inima sistemului medical, întrucât nu acordă doar îngrijiri clinice, ci și un sprijin emoțional esențial în momentele dificile. Cu o atenție deosebită față de nevoile pacienților și cu o curajosă dedicare, ei se confruntă cu fiecare provocare pentru a asigura binele și confortul celor aflați sub îngrijirea lor.

În cadrul Spitalului Județean de Urgență Călărași, asistenții medicali și moașele sunt prezenți non-stop, intervenind acolo unde suferința și nevoile sunt cele mai mari. Ei își dedică zilele și nopțile pentru a îngriji oameni de toate vârstele, fiind mereu vigilenți asupra stării de sănătate a fiecărui pacient.

Advertisement

Prin munca lor inestimabilă și devotamentul fără margini, asistenții medicali și moașele din cadrul SJU Călărași primesc nu doar respectul și recunoașterea conducerii, dar și aprecierea întregii comunități.

„Anual, la data de 12 mai, este sărbătorită Ziua Internațională a asistenților medicali, fiind și un omagiu adus celebrei Florence Nightingale (ziua de naștere), cea care a deschis prima școală pentru asistenți medicali, pe lângă Spitalul ,,Saint Thomas,, din Londra, în anul 1860.

Consiliul Internațional al Asistenților Medicali a celebrat pentru prima data aceasta zi în anul 1965.

Mereu la straja sănătății societății au stat, alături de medici, asistenții medicali și moașele, fiind o verigă de preț a sistemului medical. Ele nu acorda doar îngrijiri pacienților, se dedica pentru a le oferi tot sprijinul în depășirea momentelor grele. Atente la nevoile oamenilor, sincere și curajoase, asistentele medicale și moașele, fac față tuturor provocărilor, fapt pentru care merita respect și recunoaștere deplina.

Dragi asistenți medicali și moașe din cadrul SJU CĂLĂRAȘI, vă desfășurați munca zi și noapte peste tot unde este nevoie să alinați suferințele celor bolnavi, să îngrijiți copii, bătrâni și alte persoane aflate în situații dificile sau să vegheați  asupra stării de sănătate.

Advertisement

Pentru toate eforturile profesionale pe care le faceți zi de zi în beneficiul celor pe care îi îngrijiți, pentru răbdarea, grija, competentele dovedite, primiți tot respectul nostru și cele mai sincere gânduri de mulțumire.

LA MULȚI ANI!”, a transmis, printr-o postare pe Facebook, conducerea SJU Călărași.

Continue Reading

Cele mai vizualizate