Connect with us

Știri

Cum învață adolescenții să seteze limite personale „Limite de cadru” – Proiect de educație și dezvoltare prin film pentru liceeni

Published

on

Vineri, 24 noiembrie, la Muzeul Municipal Călărași, începând cu ora 17.00, va avea loc o prezentare, urmatăde o dezbatere despre cum putem aborda subiecterelevante pentru adolescenți (limitele în relațiilepersonale, autocunoașterea sau relaționarea cu ceilalți), prin intermediul unor cunoștințe și experiențe practice din sfera cinematografiei.

Evenimentul face parte din proiectul Limite de cadru, care și-a propus creeze un plan de educație informalăcoerent, sustenabil și replicabil, prin care liceenii se poată cunoaște mai bine și ajungă dezvolte relațiisănătoase cu ceilalți.

Scopul proiectului este cunoaștem atât studenți la film și profesioniști interesați de formate de curs structurate și testate, dar și adolescenți, profesori șiinstituții de învățământ alături de care punembazele unei comunități care împărtășească practici, căutări și resurse pentru a duce proiectul maideparte.

Într-o realitate virtuală sufocată de conținut video la care adolescenții sunt expuși în permanență, și în contextul încare învățământul liceal formal nu oferă ore de înțelegereși analiză a imaginii și a producțiilor video șicinematografice, ne-am dorit explorăm cum putemcontribui la educația liceenilor cu instrumenteextrașcolare. Astfel a apărut ideea atelierelor Limite de cadru, în care ne-am propus structurăm un format de curs prin care tehnicile și cunoștințele audiovizuale pot deveni instrumente de autocunoaștere și relaționare.

Până în prezent, proiectul a parcurs deja o etapă de cercetare prin intermediul a șase sesiuni de atelierededicate adolescenților, organizate în București șiCălărași în perioada mai-noiembrie 2023. În cadrulatelierelor, adolescenții participanți au creat trei exercițiiaudiovizuale, au realizat serii de fotografii, au exersatmetode de formulare a feedback-ului, au avut contact cu noțiuni de analiză a imaginii. Însă, mai presus de toate, au experimentat moduri de a vorbi despre ei înșiși și a delimita spațiul personal în raport cu spațiul de grup.

Feedback-uri ale participanților la ateliere:

● Mie mi s-a părut o experiența foarte tare, un atelier reușit în care mi-am dezvoltat pasiunea pentru creațiilecinematografice și actorie și am aflat multe lucruri noi(de exemplu, faptul un text poate fi introdus în douăgenuri de filme total diferite, ideea schimbându-se radical, sau cum unghiul de filmare contribuie la mesajultransmis privitorului). Sunt foarte bucuroasă am avutocazia de a participa, simt ca acest curs m-a ajutat cu adevărat în a lucra mai bine cu oamenii, am râs și m-am distrat 🙂 (Mi-au plăcut joculețele)

● A fost o experiență unică. Pe lângă faptul m-am distrat, am și aflat mai multe detalii despre film. Mi-a plăcut faptul la fiecare activitate am fost împărțiți înechipe diferite, alese aleatoriu, astfel încât am putut sainteracționez cu majoritatea colegilor.

Trainerii au fost super, au empatizat cu noi, au reușit îi tempereze pe cei ce vorbeau sarcastic și deranjau (mi-ar plăcea ca și toți profesorii noștri facă asta), s-au jucat alături de noi și ne-au zis o mulțime de lucruri fainedespre modul de creare al unui film.

Advertisement

În urma acestor ateliere, am construit șase module de introducere în limbajul audiovizual și de explorare a temei limitelor personale. Structura modulelor a fostîmbunătățită după fiecare atelier, urmând ca variantafinală fie implementată în vacanța de Crăciun alăturide două noi grupe.

Echipa de traineri care au condus etapa de cercetare a fost formată din Simona Constantin (regizoare de film șicuratoare), Catinca Dorobanțu (producatoare de film șiactriță), Andreea Lăcătuș (regizoare și producătoareculturală) , Alex Lungu (regizor și monteur) și de Dalesia Cozorici și Laurențiu Bondarenco, interni ai proiectuluiși studenți la Facultatea de Film. Echipa a fost însoțită șide specialiști, precum Silvia Guță, psihoterapeut, creatoarea proiectului „In a relationship” și Alex Mircioi, dramaturg și critic de film.

Parteneri: Primăria Municipiului Călărași, UNATC „I.L.CaragialeBucurești, T.E.T. ALEXANDRIA, Asociația Culturală Contrasens, COLEGIUL NAȚIONAL „BARBU ȘTIRBEI” CĂLĂRAȘI, LICEUL PEDAGOGIC „ȘTEFAN BĂNULESCU” CĂLĂRAȘI, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, Colegiul Tehnic Media.

 

Proiectul este cofinanțat de Administrația FonduluiCultural Național în cadrul sesiunii de proiectenr.II/2023, aria Educație prin Cultură. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AdministrațieiFondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilăde conținutul proiectului sau de modul în care rezultateleproiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregimeresponsabilitatea beneficiarului finanțării.

Formular de inscrieri – 

https://forms.gle/ZTEzJmLt6nf3VQrK9

Advertisement

Știri

85% dintre pensionarii din Călărași primesc de la 1 septembrie pensii mărite, însă unii rămân cu neclarități. Ce spune conducerea Casei Județene de Pensii Călărași

Published

on

Conducerea Casei Județene de Pensii (CJP) Călărași a anunțat, pe 6 septembrie 2023, că toate deciziile de pensie recalculate au fost puse în plată de la începutul lunii septembrie. În cadrul unei conferințe de presă, directoarea executivă a instituției, Tatiana Zaharia, a precizat că recalcularea a afectat aproximativ 57.491 de dosare, iar majoritatea pensionarilor din județ au înregistrat creșteri ale veniturilor. Pentru 8.347 dintre aceștia, procesul de recalculare nu a adus nicio mărire. La conferință a mai fost prezentă și Elena Dincă, directoarea adjunctă a CJP Călărași. 

Potrivit directoarei CJP Călărași, 85% dintre pensionari au beneficiat de creșteri ale pensiilor, iar 3.500 dintre aceștia au depășit pragul de 1.281 de lei, ieșind astfel din indemnizația socială. Cu toate acestea, în cazul a 8.347 de dosare s-a înregistrat o scădere a cuantumului pensiei, însă aceasta este doar pe hârtie, fără a afecta pensiile aflate în plată. Aproximativ 14.000 de pensionari din județ continuă să primească indemnizația socială, care reprezintă diferența dintre pensia de contributivitate și pensia minimă garantată de 1.281 de lei.

„Din 1 septembrie, toate deciziile recalculate au fost puse în plată. La nivelul județului Călărași, în urma recalculării, un procent de aproape 85% din dosare au înregistrat creșteri. Tot datorită recalculării drepturilor de pensie, din 1 septembrie, au ieșit din indemnizația socială 3.500 de pensionari, deci au depășit pragul de 1.281 de lei”, a declarat Tatiana Zaharia. 

Indemnizația socială pentru pensionari, cunoscută în trecut drept pensia socială minimă garantată, este o măsură adoptată de statul român în 2009 pentru reducerea sărăciei și îmbunătățirea standardului de viață al populației, acordată pensionarilor sistemului public de pensii ale căror venituri din pensii sunt sub nivelul stabilit prin lege. „Acea pensie minimă garantată se aplică tuturor pensionarilor, indiferent de data deschiderii drepturilor de pensie”, mai explică Tatiana Zaharia. În 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei, potrivit legii. 

Neclaritățile pensionarilor 

Cu toate acestea, procesul de recalculare a generat neclarități pentru unii pensionari. Mai mult de 1.100 dintre aceștia au solicitat clarificări legate de stabilirea stagiului de cotizare sau cuantumul pensiei. Aproximativ 200 dintre ei au depus cereri scrise pentru a primi răspunsuri oficiale. „Neclaritățile fac referire la perioada necontributivă, perioada asimilată sau la neluarea în calcul al sporului suplimentar privind activitatea desfășurată în grupe superioare de muncă”, arată directoarea executivă. 

Directoarea executivă adjunctă a CJP Călărași, Elena Dincă, a precizat că, în urma procesului de recalculare, deși unele pensii au înregistrat scăderi pe hârtie, nicio pensie aflată în plată nu va scădea efectiv. 

„La nivelul județului Călărași, am avut, în perioada de recalculare, 57.491 de dosare. Din acestea, avem o scădere la un număr de 8.347 de dosare, care reprezintă 14,52%, iar creștere până în 25% la un număr de 24.199 de dosare, creștere între 50% și 75% pentru 5.496 de dosare, creștere între 75% și 100% pentru 429 de dosare, iar creștere de 100% pentru 45 de dosare. Sunt pensii care au scădere, dar doar pe decizie, ca și cuantum, însă nicio pensie aflată în plată nu scade”, a punctat Elena Dincă în cadrul conferinței. 

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea, chiar dacă în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată. În aceste cazuri, valoarea pensiei va rămâne egală cu cea primită înaintea recalculării.

Pensiile ar trebui să ajungă în principiu în prima jumătate a lunii septembrie. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că primele pensii vor sosi însă prin Poșta Română, începând cu data de luni, 2 septembrie. Pe card, pensiile ar trebui să fie virate joi, 12 septembrie.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Cod galben de inundații! Ce județe sunt vizate

Published

on

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru râurile din județele Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Tulcea și Constanța, unde există riscul depășirii cotelor de atenție și al inundațiilor locale. Avertizarea este valabilă până vineri seara.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis joi o avertizare Cod galben, bazată pe situația hidrometeorologică actuală și prognoza pentru următoarele 24 de ore. Avertizarea va începe joi la ora 23:00 și va fi valabilă până vineri la ora 18:00.

„Acesta va afecta anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice Prut şi Siret, în judeţele: Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea, râurile din judeţul Tulcea şi cele din jumătatea de nord a judeţului Constanţa, unde sunt posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale”, au transmis hidrologii, scrie news.ro.

 

Continue Reading

Actualitate

Structura anului universitar 2024-2025. Când vor începe studenții facultatea

Published

on

În anul universitar 2024-2025, majoritatea facultăților din România vor începe cursurile luni, 30 septembrie.

Spre deosebire de liceeni, care încep cursurile mai devreme, pe 9 septembrie, studenții nu vor beneficia de vacanța de toamnă, urmând să intre în vacanță abia sâmbătă, 21 decembrie, când începe vacanța de iarnă sau cea de sărbători.

La fel ca elevii, studenții vor avea vacanța de iarnă între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, pentru a acoperi zilele libere de Crăciun, Anul Nou, Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul. Cursurile vor fi reluate miercuri, 8 ianuarie 2025.

Structura anului universitar 2024-2025 prevede cursuri în următoarele perioade: 30 septembrie 2024 – 20 decembrie 2024, 8 ianuarie 2025 – 21 ianuarie 2025 și 24 februarie 2025 – 30 mai 2025. Vacanța de iarnă este programată între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, iar vacanța intersemestrială va avea loc între 12 și 23 februarie 2025. Examenele pentru semestrul I sunt prevăzute între 22 ianuarie și 11 februarie 2025, iar cele de final de an universitar între 31 mai și 20 iunie 2025.

Desigur, structura anului universitar 2024-2025 poate fi modificată pentru studenții din anii terminali, care în mod obișnuit trebuie să finalizeze mai devreme anul universitar pentru a putea susține examenul de licență sau disertație.

 

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate