Connect with us

Cultură

VIDEO | Evenimente culturale, în Călărași: Chitara Dunării, piese de teatru, colinde și acitivități de Crăciun

Published

on

georgiana teodorescu

Centrul Județean de Cultură și Creație din Călărași, condus de managerul Georgiana Teodorescu, a dezvăluit într-o conferință de presă detalii despre evenimentele culturale care vor anima scena culturală a județului până la finalul anului 2023.

 Festivalul de Muzică Folk Chitara Dunării – 25-26 noiembrie 

Luna aceasta, călărășenii sunt invitați să participe la cea de-a 13-a ediție a Festivalului de Muzică Folk Chitara Dunării. Inițial conceput ca un festival concurs, ediția de anul trecut a adus o schimbare surprinzătoare – absența concurenților înscriși. Cu toate acestea, Centrul de Cultură a decis să păstreze festivalul doar cu spectacole, asigurând că iubitorii de muzică folk vor avea parte de momente memorabile. Trupa Ocru, Ducu Berții & Friends, Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Alex Neagu și proiectul “Sunt Un Frate Tânăr” vor încânta publicul în perioada 25-26 noiembrie.

 Evenimente – Sala Barbu Știrbei până la sfârșitul anului 

Advertisement

Sala Barbu Știrbei găzduiește o varietate de spectacole în lunile următoare. Pe 22 noiembrie, “Lacrimi printre hohote de râs” aduce împreună pe scenă pe Dan Puric și Adrian Naidin. “Am Suflet de Crăciun”, concert de colinde și cântece de Crăciun cu Fuego, va avea loc pe 6 decembrie, în timp ce pe 11 decembrie Tudor Gheorghe va încânta publicul cu “Altfel Romanța”. “Crăciun Vienez” va aduce atmosfera magică a sărbătorilor pe 13 decembrie, urmat de Festivalul Național de Colinde, Tradiții și Obiceiuri de Iarnă în perioada 15-16 decembrie.

 Concert “Crăciun de Poveste” – 17 decembrie 

Pe 17 decembrie, călărășenii vor avea ocazia de a experimenta un “Crăciun de Poveste” printr-un concert extraordinar. Detalii suplimentare despre toate aceste evenimente pot fi găsite pe pagina de Facebook și pe site-ul Centrului Județean de Cultură și Creație din Călărași. Un program bogat și variat care promite să aducă bucurie și încântare în inimile celor care iubesc cultura și arta în toate formele lor.

CÂTEVA EXEMPLE:

  • Lacrimi printre hohote de râs – 22 Noi 2023 19:00 – 21:00
  • Festivalul de muzică folk CHITARA DUNĂRII – CĂLĂRAȘI – ediția XIII – 25 Noi 2023 – 26 Noi 2023 19:00 – 23:00
  • FUEGO – SUFLET – 6 Dec 2023 19:00 – 22:00
  • Altfel… romanța” – concert Tudor Gheorghe – 11 Dec 2023 19:00 – 21:00
  • Crăciun Vienez – 13 Dec 2023 19:00 – 21:00
  • Crăciun de poveste –  17 Dec 2023 19:30 – 22:00

Advertisement

Cultură

11 elevi din primul an de liceu își vor expune lucrările de artă plastică într-o expoziție găzduită de Biblioteca Județeană Călărași. Vernisajul va avea loc mâine

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași găzduiește, în perioada 15 – 28 mai 2024, expoziția de artă plastică ”Metamorfoze cromatice”, în care se vor regăsi lucrări ale elevilor clasei a IX-a Arte a Liceului Pedagogic „Ștefan Bănulescu” Călărași, sub îndrumarea domnului profesor Silviu Ioan Soare. Vernisajul la avea loc miercuri, 15 mai 2024, de la ora 11.00, în Sala Perspective a bibliotecii. 

În total vor fi 11 expozanți: Daniel Dumitru Berdan, Cernea Nicoleta Bianca, Eduard Ștefan Păun, Nicola Gabriela Badea, Alexandra Țențu, Ștefan Dragoș Pistol, Andreea Diana Postelnicu, Andreea Adam, Maria Raclia, Oana Simona Rusu și Anisia Maria Gugu, toți elevi în primul an de liceu. 

Deschiderea expoziției va fi făcută de doamna prof. Rodica Neagu, directoarea Liceului Pedagogic ”Ștefan Bănulescu” Călărași, iar curatorul expoziției este Ana Amelia Dincă, critic de artă.

Advertisement
Continue Reading

Cultură

VIDEO. Muzeul Municipal Călărași, 10 ani de activitate! Expoziția simbolurilor primei Loje Masonice sibiene a fost deschisă

Published

on

Muzeul Municipal Călărași a fost gazda unei expoziții ce aduce în prim plan istoria și simbolurile primei Loje Masonice sibiene, intitulată “Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană”. Curatoriide dr. Raluca Maria Frîncu și Alexandru Constantin Chituță au prezentat peste 60 de obiecte masonice de patrimoniu, datând din secolele XVIII și XIX, ce ilustrează existența și influența Lojei Sf. Andrei la trei frunze de nufăr din Sibiu.

Screenshot

Cu sprijinul Muzeului Național Brukenthal și al Marii Loje Naționale din România, expoziția reconstituie parcursul și impactul Lojei Sf. Andrei în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, evidențiind contribuția sa la propagarea ideilor iluministe și la dezvoltarea culturală a Transilvaniei. Această inițiativă reprezintă un moment de importanță istorică, evidențiind legăturile dintre activitățile masonice din Imperiul Habsburgic și Transilvania.

În contextul acestei expoziții, directorul Muzeului Municipal Călărași, Florin Rădulescu, a marcat și aniversarea a 10 ani de existență și activitate a instituției de cultură din municipiul Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Cultură

VIDEO EXCLUSIV | Florin Rădulescu, directorul Muzeului Municipal Călărași, despre expoziția „Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană”: „Va fi o expoziție inedită”. Călărășenii sunt așteptați în număr cât mai mare

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Sâmbătă, pe data de 11 mai, călărășenii sunt așteptați la Muzeul Municipal Călărași pentru a lua parte la expoziția „Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană”, prezentată de Muzeul Național Brukenthal, din Sibiu.

În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru Călărași PRESS, Directorul Muzeului Municipal Călărași, Florin Rădulescu, a făcut câteva dezvăluiri despre această expoziție și a subliniat că este o ocazie unică pentru cetățeni de a intra atât de profund în istoria masoneriei și a curentului iluminist.

„Este prima ocazie, pentru călărășeni, de a vizita o expoziție mai deosebită. Este vorba de istoria primei loje masonice din Sibiu, o lojă înființată în 1767, susținută, la un moment dat, de Samuel von Brukenthal”, a spus Florin Rădulescu.

Advertisement

Expoziția „Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană”, curatoriată de dr. Raluca Maria Frîncu și Alexandru Constantin Chituță va aduce în atenția vizitatorilor mai bine de 60 de obiecte masonice de patrimoniu, care datează din secolele XVIII și XIX.

În acest sens, directorul Muzeului Municipal Călărași a enumerat câteva obiecte care vor fi prezentate în cadrul expoziției: „Obiectele care vor fi în expoziție provin de la Muzeul Brukenthal, sunt obiecte donate sau achiziționate în ultimii 200 de ani. Veți vedea artefacte folosite în interiorul masoneriei, obiecte gen: compas, echer, urnă de vot, sabie de consacrare”.

Loja masonică sibiană, cunoscută sub denumirea „Loja Sf. Andrei”, și-a desfășurat activitatea în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Aceasta a fost fondată în anul 1767 de nouă studenți sași, care, la rândul lor, și-au terminat studiile în cadrul centrelor Dresda, Erlagen, Jena și Tubingen, care găzduiau loje masonice de renume, la acea vreme.

Respectiva lojă a desfășurat activități în domeniul cultural, concentrându-se pe ramuri ale literaturii și publicismului. Membrii ei se focusau pe elaborarea de lucrări centrate pe geografia și istoria Transilvaniei.

„Este o expoziție care a început să fie vizibilă încă de anul trecut, realizată cu sprijinul Marii Loje Naționale din România și o expoziție inedită, care poate fi văzută și în Noaptea Muzeelor.

Advertisement

Vă așteptăm sâmbătă, pe 11 mai, la ora 10:00 și, pentru că ne dorim să fiți în număr cât mai mare și la vernisaj și la Noaptea Muzeelor, vă mai spun despre un eveniment care va avea loc pe 24 mai, la ora 17:00: Lansarea cărții călărășencei Luminița Velciu, despre Grupul Coral Song”, a mai declarat Florin Rădulescu, în cadrul interviului.

Continue Reading

Cele mai vizualizate