Connect with us

Știri

Strada Zăvoiului din Călărași a intrat în reabilitare

Published

on

Strada Zăvoiului din municipiul Călărași se află într-un amplu proces de reabilitare, demarat de către Primăria Municipiului Călărași. Sectorul pe care se intervine este cuprins între strada Macului și Prel. București.

Lucrările de întreținere a carosabilului includ frezarea asfaltului existent, aducerea la cotă a căminelor, turnarea unui strat de beton pentru egalizare și, la final, turnarea stratului de asfalt. În plus, vor fi realizate intervenții și pentru reabilitarea trotuarelor.

Primarul Marius Dulce a efectuat o vizită în teren cu ocazia începerii lucrărilor și a subliniat importanța acestui proiect pentru dezvoltarea și modernizarea municipiului Călărași. De asemenea, el a menționat faptul că în urmă cu jumătate de an, pe segmentul Str. Prel. București – str. Macului, s-a realizat reabilitarea străzii Nufărului.

Pe lângă Strada Zăvoiului, Primăria Municipiului Călărași a demarat și acțiunea de reabilitare a trotuarelor pe Strada Victoriei, tronsonul cuprins între str. Luceafărului și str. Năvodari. Lucrările sunt finanțate de la bugetul local și sunt realizate de Serviciul Public Pavaje Spații Verzi.

Advertisement

 

Știri

Published

on

Primăria Municipiului Călărași anunță că în perioada 13 – 15 mai 2024 pe domeniul public al municipiului Călărași vor avea loc tratamente terestre și avio împotriva țânțarilor și larvelor acestora. 

Tratamentele care se vor efectua exact sunt următoarele: 

  • Dezinsecție terestru combatare țânțari
  • Tratamente avio de combatere a țânțarilor adulți
  • Tratamente avio de combatere a larvelor de țânțari

Tratamentele avio se vor efectua în intervalul orar 06.00 – 11.30 iar cel terestru în intervalul orar 21.00 – 05.00, în funcție de condițiile atmosferice fiind posibilă prelungirea perioadei (fapt ce va fi comunicat ulterior).

Substanțele active folosite sunt: Cipermetrin, Praletrin, Permetrin, Tetrametrin, Piperonil Butoxide, Deltametrin, și Bacillus Thuringiensis.

Care sunt cele mai expuse persoane la înțepăturile de țânțari

Unele persoane sunt mai des înțepate de țânțar decât altele. În general, țânțarii înțeapă mai des copiii și femeile însărcinate. Cele din urmă sunt înțepate de țânțari de două ori mai des decât alte persoane, din cauza că temperatura corpului lor este puțin mai crescută, și expiră cu peste 20% mai mult CO2, la fel și copiii.

Advertisement

S-a mai observat că țânțarii sunt atrași de persoanele cu grupa sanguină 0. Acestea au fost înțepate de două ori mai frecvent decât cele cu grupa A, în vreme ce persoanele care au grupa B se află pe undeva la mijloc, scrie Brico Depot într-un articol. 

Continue Reading

Știri

Ecoaqua| O stradă din municipiul Călărași rămâne fără apă din cauza unei avarii

Published

on

sursă foto: Dragana_Gordic, freepik

O stradă din municipiul Călărași rămâne fără apă cel puțin două ore, cât vor dura reparațiile, din cauza unei avarii apărute la rețea. 

Operatorul de apă și canal Ecoaqua Călărași anunță că efectuează astăzi, 08.05.2024, lucrări de reparație pe strada Rozelor din municipiu, în urma unei avarii apărute la rețea. Echipele de intervenție sunt la fața locului și depun toate eforturile necesare în vederea remedierii problemei în cel mai scurt timp posibil, precizează acesta. 

 

Advertisement
Continue Reading

Cultură

Expoziția “Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană” ajunge la Călărași. Unde are loc evenimentul

Published

on

Muzeul Național Brukenthal prezintă la Muzeul Municipal Călărași cu sprijinul Marii Loje Naționale din României, expoziția ,,Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană”. Expoziția curatoriată de dr. Raluca Maria Frîncu și Alexandru Constantin Chituță va prezenta peste 60 de obiecte masonice de patrimoniu, din secolele XVIII și XIX, grăitoare pentru existența activității Lojei Sf. Andrei la trei frunze de nufăr din Sibiu. Interesul pentru istoria lojei masonice sibiene St. Andreas zu den drei Seeblättern/Sf. Andrei la cele trei frunze de nufăr a fost manifestat de-a lungul timpului de numeroși istorici și cercetători. Loja sibiană a fost activă în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, bazele acesteia au fost puse de nouă studenți sași care au fost membri ai lojelor masonice din centrele în care și-au desăvârșit studiile, mai precis Dresda, Erlagen, Jena și Tubingen. Revenind la Sibiu aceștia au înființat, în anul 1767, Loja Sf. Andrei la trei frunze de nufăr, al cărei scop principal era propagarea „iluminismului”.
Activitatea lojei de la Sibiu se suprapune cu cea a activităților francmasonice din Imperiul Habsburgic. În perioada 1749-1790 în lojele francmasonice din Transilvania, inclusiv lojele afiliate, au pătruns aproape 350 de membri – lucru care, dată fiind poziția marginală și structura populației din Transilvania, dobândește o importanță deosebită. Activitatea lojei s-a concentrat în domeniul cultural ducând o activitate intensă în domeniul publicistic și literar, prin susținerea cercetărilor în vederea apariției unor lucrări legate de geografia și istoria Transilvaniei. Sub îndrumarea membrilor lojei s-au constituit prima colecție de minerale, cercul de lectură și s-au pus bazele unei biblioteci științifice.
Vă așteptăm sâmbătă, 11 mai, la ora 10.00, să participați la deschiderea expoziției.

Continue Reading

Cele mai vizualizate